Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) ZAHUKTAVA SE SEZONA U DESTILERIJAMA Ko nema svoju pecaru, rakiju može da ispeče za 3.000 DINARA PO KAZANU; 50 MILIONA LITARA GODIŠNJE se proizvede u Srbiji

22.08.2024. 09:08 09:47
Piše:
Foto: Pecara Škrbić u Neštinu/Pixabay.com

Sezona berbe voća se završava, a zahuktava sezona u destilerijama gde se voće prerađuje u rakiju.

Kod nas se u registrovanim destilerijama proizvede godišnje skoro 30 miliona litara rakije, ali su procene da godišnje imamo oko 50 miliona rakije jer veliki broj građana, skoro svako domaćinstvo, za svoje potrebe ispeče još oko 20 miliona litara.

Kao što je voće ranije sazrelo, tako su i destilerije ranije počele ovogodišnju sezonu, ali će se ona, kao i proteklih godina, završiti uobičaejno do kraja decembra.

24 sata dnevno rade pecare

Gužve ima jer kod nas postoji duga tradicija u pečenju voćnih rakija, ali u destilerijama navode da gledaju da ispoštuju svaku mušteriju i da zato rade dan i noć.

- To je lep, zanimljiv i odgovoran posao - kaže za Dnevnik Jovan Škrbić iz pecare „Škrbić” u Neština u Sremu, koji pecaru, destileriju, ili rakidžinicu, kako se još zove mesto gde se odvija proizvodnja rakije, drži od 2003. godine.

- Prvo je počeo moj otac da se bavi uslužnim pečenjem rakije, pa sam posao onda preuzeo ja i sada je i treća generacija prisutna, moji sinovi kao ispomoć. A tu je i još jedan radnik zaposlen jer je posao naporan. Ne može se prekidati, već se radi 24 sata neprekidno i zato je mnogo neprospavanih noći iza svakog od nas.

Sezona krenula već u julu sa kajsijama, a sada se peče kruška viljamovka, polako stiže i grožđe pa na kraju i šljive.

Škrbić kaže da je sezona krenula već u julu sa kajsijama, a da se sada peče kruška viljamovka, da polako stiže i grožđe pa na kraju i šljive.

- Proces pečenja je dug dok ne stigne prava rakija od 17 gradi. A do te treba da prođe tri i po sata. Pre toga voće se skuplja, odvaja od koštica i peteljki i čeka da se završi fermentacija, pa proces proizvodnje rakije traje desetak dana.

Škrbić ima dva kazana i to od 250 litara i od 660 litara. Ukoliko se rakija peče u većem kazanu, onda treba i pet, šest sati dok ne poteče prva čašica rakijice.

- Imam sve što treba, hladnjaču, mešače, pumpe za vuču komine, mašinu koja odvaja koštice i peteljke ukoliko iz voća nisu izvađeni. Usluga pečenja je 3.000 dinara po kazanu jer više ne radimo na drva već na plin - kazao je Škrbić.

Imamo 1.030 destilerija

Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na osnovu dostavljenih godišnjih izveštaja registrovanih proizvođača, pokazuju da se godišnja proizvodnja rakije od voća kreće preko 27 miliona litara.

Iz Saveza proizvođača rakije Srbije navode da imamo 1.030 registrovanih destilerija koje se bave proizvodnjom jakih alkoholnih pića.

Tekst i foto: Z. Delić

Foto: Iz pecare „Škrbić” u Neština u Sremu

Piše:
Pošaljite komentar
RAKIJA NIJE SAMO ZA PIĆE: Iznenadiće vas 10 manje poznatih načina na koje je možete koristiti

RAKIJA NIJE SAMO ZA PIĆE: Iznenadiće vas 10 manje poznatih načina na koje je možete koristiti

30.07.2024. 12:51 13:02
SRPSKA RAKIJA STIGLA I DO AUSTRALIJE Crvena ranka, požegača, čačanska lepotica... Domaće AUTOHTONE sorte OSVAJAJU nova tržišta

SRPSKA RAKIJA STIGLA I DO AUSTRALIJE Crvena ranka, požegača, čačanska lepotica... Domaće AUTOHTONE sorte OSVAJAJU nova tržišta

13.05.2024. 21:14 21:20