Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ЗАХУКТАВА СЕ СЕЗОНА У ДЕСТИЛЕРИЈАМА Ко нема своју пецару, ракију може да испече за 3.000 ДИНАРА ПО КАЗАНУ; 50 МИЛИОНА ЛИТАРА ГОДИШЊЕ се произведе у Србији

22.08.2024. 09:08 09:47
Пише:
Фото: Пецара Шкрбић у Нештину/Pixabay.com

Сезона бербе воћа се завршава, а захуктава сезона у дестилеријама где се воће прерађује у ракију.

Код нас се у регистрованим дестилеријама произведе годишње скоро 30 милиона литара ракије, али су процене да годишње имамо око 50 милиона ракије јер велики број грађана, скоро свако домаћинство, за своје потребе испече још око 20 милиона литара.

Као што је воће раније сазрело, тако су и дестилерије раније почеле овогодишњу сезону, али ће се она, као и протеклих година, завршити уобичаејно до краја децембра.

24 сата дневно раде пецаре

Гужве има јер код нас постоји дуга традиција у печењу воћних ракија, али у дестилеријама наводе да гледају да испоштују сваку муштерију и да зато раде дан и ноћ.

- То је леп, занимљив и одговоран посао - каже за Дневник Јован Шкрбић из пецаре „Шкрбић” у Нештина у Срему, који пецару, дестилерију, или ракиџиницу, како се још зове место где се одвија производња ракије, држи од 2003. године.

- Прво је почео мој отац да се бави услужним печењем ракије, па сам посао онда преузео ја и сада је и трећа генерација присутна, моји синови као испомоћ. А ту је и још један радник запослен јер је посао напоран. Не може се прекидати, већ се ради 24 сата непрекидно и зато је много непроспаваних ноћи иза сваког од нас.

Сезона кренула већ у јулу са кајсијама, а сада се пече крушка виљамовка, полако стиже и грожђе па на крају и шљиве.

Шкрбић каже да је сезона кренула већ у јулу са кајсијама, а да се сада пече крушка виљамовка, да полако стиже и грожђе па на крају и шљиве.

- Процес печења је дуг док не стигне права ракија од 17 гради. А до те треба да прође три и по сата. Пре тога воће се скупља, одваја од коштица и петељки и чека да се заврши ферментација, па процес производње ракије траје десетак дана.

Шкрбић има два казана и то од 250 литара и од 660 литара. Уколико се ракија пече у већем казану, онда треба и пет, шест сати док не потече прва чашица ракијице.

- Имам све што треба, хладњачу, мешаче, пумпе за вучу комине, машину која одваја коштице и петељке уколико из воћа нису извађени. Услуга печења је 3.000 динара по казану јер више не радимо на дрва већ на плин - казао је Шкрбић.

Имамо 1.030 дестилерија

Подаци Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, на основу достављених годишњих извештаја регистрованих произвођача, показују да се годишња производња ракије од воћа креће преко 27 милиона литара.

Из Савеза произвођача ракије Србије наводе да имамо 1.030 регистрованих дестилерија које се баве производњом јаких алкохолних пића.

Текст и фото: З. Делић

Фото: Из пецаре „Шкрбић” у Нештина у Срему

Пише:
Пошаљите коментар
РАКИЈА НИЈЕ САМО ЗА ПИЋЕ: Изненадиће вас 10 мање познатих начина на које је можете користити

РАКИЈА НИЈЕ САМО ЗА ПИЋЕ: Изненадиће вас 10 мање познатих начина на које је можете користити

30.07.2024. 12:51 13:02
СРПСКА РАКИЈА СТИГЛА И ДО АУСТРАЛИЈЕ Црвена ранка, пожегача, чачанска лепотица... Домаће АУТОХТОНЕ сорте ОСВАЈАЈУ нова тржишта

СРПСКА РАКИЈА СТИГЛА И ДО АУСТРАЛИЈЕ Црвена ранка, пожегача, чачанска лепотица... Домаће АУТОХТОНЕ сорте ОСВАЈАЈУ нова тржишта

13.05.2024. 21:14 21:20