Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U voćnjacima malo manji rod, al’ cene porasle

10.06.2021. 09:12 09:20
Piše:
Foto: pixabay.com

Voće polako pristiže na pijace i u velike trgovinske lance, ali ono što pada u oči jesu cene koje , čini se, nikad nisu bile toliko visoke. Za kilogram trešanja i kajsija traži se čak i 400 dinara. Još nema bresaka i šljiva, ali jagode koje su na izmaku ne mogu se kupiti ispod 200 dinara.

Skupo voće ne znači da ga nećemo imati. Biće ga i za jelo i za preradu , a i za izvoz. Razlog zašto ga sada plaćamo skuplje nego ranijih godina jesu niske temperature u martu i aprilu, mrazevi i loši uslovi za oprašivanje, što je voćare navelo da znatno podignu cene ranih sorti. Nadamo se da će, kako voće bude dospevalo, i cene voća biti niže.

Stručnjak za voćarstvo prof. dr Zoran Keserović iz Novog Sada kaže da ćemo ove godine imati manje voća za pet do osam odsto u odnosu na lane, ali da će ova sezoni biti jedna od četiri najbolje u protekle dve decenije.

– Voća ćemo imati oko 1,5 miliona tona, a lane smo ga imali 1,59 miliona tona. Od izvoza smo prošle godine dobili oko 600 miliona dolara, a ove godine predviđanja su da ćemo ga prodati na inotržištu između pola milijarde dolara i 600 miliona dolara – kaže za “Dnevnik” prof. dr Keserović.

Po njegovim rečima, najviše su izmrzle kruške, zatim breskve , višnje i šljive, pa ćemo ih imati manje nego prošlog leta od 15 do 30 odsto, a kajsija koje su, takođe, izmrzle imaćemo više nego lane. – Jabuke nisu izmrze i imaćemo ih više od pet do 10 odsto nego lane .Prošle godine smo od izvoza jabuka dobili od 110 do 115 miliona dolara, a prodali smo stanim tržištima oko 500.000 tona.

Plantaže jabuka su se u proteklim godinama najviše podizale, pa domaćim proizvođačima prof. dr Keserović savetuje da , ako žele da nastave tu proizvodnju, moraju da primenjuju najnovije tehnologije, podižu kvalitet do vrhunskog nivoa i da traže nova tržišta. Treba i da menjaju i sortiment i okrenu se ranim i kasnijim sotrama

– Ruskom tržištu nisu više interesatne naše jabuke kao ranijih godina. Sada su se tamo pojavile jabuke iz Irana i pomrsile računicu ovdašnjim vočarima, pa treba tražiti druge kupce – naglasio je prof. dr Keserović.

Dosta jabuka ostalo neprodato

– Proizvođači jabuka više ne bi trebalo da dugo drže jabuke u hladnjačama u iščekivanju više cene – rekao je prof.dr Keserović. – Mnogo jabuka je ove godine ostalo neprodato baš zbog toga što se čekala bolja cena, a za kilogram jabuka ove godine nije se moglo dobiti više od 35 do 40 evro centa.

         Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar