Stočari tove gubitke, a cene mesa u mesarama u padu
Stočari koji se bave tovom svinja i prerađivači nalaze se u nezavidnom položaju.
Svaki ima svoju muku. Prerađivači se žale na pad potražnje svinjetine u mesarama pa meso nude na akcijama, a tovljači kao nikada ranije muči skupa stočna hrana. Glavna hrana za svinje, kukuruz, pre tri godine koštao je 12 i 13 dinara, a sada je 30 dinara, dok za kilogram sojine sačme treba platiti stotinu dinara, a pre tri godine koštala je od 35 do 39 dinara kilogram.
Ranijih godina tovljači su ukazivali na prekomeran uvoz svinjetine i bili nezadovoljni niskim otkupnim cenama tovljenika i skupim mesom u mesarama . I sada ukazuju na to, ali ih sada na rub egzistencije dovodi visoke cene žitarica. Opstaće samo oni koji imaju zaokružen proces proizvodnje od njive do trpeze. Oni koji nemaju svoju hranu, ako nisu ranije odustali od tova, sada će sigurno izaći iz proizvodnje i okrenuti se drugim isplativijim poljoprivrednim poslovima ili znatno umanjiti stočni fond.
Kilogram žive vage tovljenika košta 165 dinara, a da bi farmeri nešto i zaradili, kilogram treba da je 198 dinara.
– Po komadu tovljenika gubitak iznosi 2.000 dinara – kaže za “Dnevnik“ jedan od farmera Bora Šuljmanac iz Laćarka. –- Slabija potražnja za tovljenicima nije samo što se u mesarama slabije kupuje meso, već i zbog prekomernog uvoza, ne samo zamrznutog, već i onog za preradu. Nijedna klanica više od domaće svinje ne pravi suhomesnate proizvode.
Uvoz pritiska
U Industriji mesa „Matijević“ skreću pažnju na još jednu nepovoljnu okolnost po domaće svinjarstvo, a to su veliki viškovi tovljenika u EU čija je cena ispod proizvođačke pa taj višak svinja u Evropi utiče i na ovdašnje prilike.
– Velika je ponuda, svinjetina je tamo ispod ekonomske cene tova i dolazi do nas po povoljnijim cenama nego ranije i to prerađivači koriste – naglašava Zoran Matijević.
Smatra da će tamošnji farmeri u EU uspeti da opstanu zbog subvencija koje primaju od države, dok će kod nas zbog skupe hrane ostati u tovu samo oni koji imaju zaokružen proces proizvodnje.
Šuljmanac navodi i da tovljače kilogram hrane izađe 41 do 42 dinara, a jedan ranjenik pojede 270 kilograma hrane, što izlazi oko 11.500 dinara. Uz te troškove treba dodati i one za energenate i radnu snagu.
– Više ne možemo finansijski da izdržimo. Ranije smo nekako opstajali, ali više ne možemo. Treba nam nacionala statategija za svinjogojstvo da tov opstane i uveća se. Sada nam država izlazi u susret tako što jedan mesec dozvoli uvoz mesa, a drugi mesec zatvori granicu. To bude dobro za one koji imaju ranjenike kada nema uvoza jer cena žive mere bude prihvatljiva za tovljače, ali ako tovljenici dospeju za prodaju kada u zemlji ima mesa iz uvoza, onda tovljenici koštaju ispod proizvođače cene i tovljači prave čist gubitak – naglašava Šuljmanac.
U najvećoj trgovini mesom kod nas svinjetina se sada na akacijama može kupiti po nižim cenama u proseku za 15 odsto. Kilogram svinjske plećke prodaje se za 525 dinara, a ranije za 585 dinara. Svinjski kare bez kosti je 399 dinara, a bio je 469 dinara. Kilogram vrata je 415 dinara a prodavao se za 499 dinara. Kilogram svinjskog buta, čija je cena po drugi put zamrznuta na 90 dana, na akcijama se prodaje za blizu 540 dinara, a koštao je po redovnoj ceni oko 580 dinara.
Z. Delić