Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Što zaparloži administracija, zaseju uzurpatori

22.09.2018. 15:07 15:11
Piše:
Izvor: Opština žanje na uzurpiranoj državnoj njivi u ataru Martonoša  Foto: M. Mitrović

Lokalna samouprava opštine Kanjiža je obavila žetvu suncokreta na uzurpiranoj parceli u državnom vlasništvu u katastarskoj opštini Martonoš.

– Početak je to energičnijeg suzbijanja bespravnog korišćenja državnog zemljišta od uzurpatora – najavio je predsednik Skupštine opštine Kanjiža Miloš Kravić.

Rod je skinut s parcele površine gotovo šest hektara, odnosno deset i po jutara, po proceduri predviđenoj po zakonu, za šta je lokalna samouprava morala raspisati tender za odabir izvođača radova na žetvi i za otkup ubranog roda. Kravić, koji je i predsednik Komisije za praćenje i nadgledanje uzurpiranih poljoprivrednih površina u državnom vlasništvu, kaže da je jednostavno neshvatljivo da su imali veliki deo zemlje u državnom vlasništvu, za čiji zakup već godinama, po papirima, nije postojala zainteresovanost.

– Angažovanjem i opremanjem Poljočuvarske službe yi-pi-es uređajima sada možemo na terenu da utvrđujemo tačno stanje, da stvari stavimo na svoje mesto. Želimo da stanemo na put uzurpatorima koji na zaista nepopularan nezakonit način koriste državno zemljište – kategoričan je Kravić. 


Zna se ko je

Uzurpatoru njive pod suncokretom, čiji je identitet poznat, ponuđeno je da skine rod, ali da, po zakonu, plati trostruku arendu, međutim, kada se preračunao, on je žetvu prepustio opštini. Zanimljivo je da se isti taj uzurpator nadležnima u lokalnoj samoupravi javljao da po posebnom postupku kao investitor uzme u zakup 150 jutara poljoprivrendih površina koje ostaju neizdate posle licitacije. Zakonom je precizirano da se neobrađene i neizdate njive mogu na taj način uzeti u zakup ukoliko tri godine stoje neobrađene, međutim, uzurpator nije baš sve zakonske odredbe dobro protumačio pa se ispostavilo da nelegalno već obrađuje državnu zemlju.


Prethodnih godina, posle sprovedenih postupaka licitacije poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, u kanjiškoj opštini uvek je ostajalo više od 2.000 hektara parcela nisu se mogle izdati. Obrazloženje zvaničnika je bilo da su to neke male parcele, u vodoležima ili da je reč o njivama lošijeg kvaliteta te da nema zainteresovanih.

Ipak, bolje upućeni tvrde da veliki deo tih parcela ne ostaje u parlogu nego se obrađuje. Ispostavilo se da ono što je „zaparložila” administracija, obrađuju uzurpatori. Jedna od tih neizdatih državnih njiva s koje je upravo ubran rod suncokreta, godinama je obrađivana, a sumnja se da je mnogo više državnih njiva koje zvanično niko neće u zakup, ali ih nelegalno obrađuju uzurpatori. Na nekima od tih parcela, po nezvaničnim podacima, čak ima podignutih i višegodišnjih zasada, ali činjenično stanje tek treba da se utvrdi.

– Ubeđen sam u to da će kontrole koje ćemo sprovesti pokazati pravo stanje, odnosno da se, nažalost, u prethodnom periodu tome nije posvećivala dovoljna pažnja. Jedan od razloga je što nismo imali odgovarajuću poljočuvarsku službu, ali sam insistirao na tome da moramo imati kontrolni mehanizam da bismo mogli zaštititi interese države i lokalne samouprave. To je jasna poruka svim ljudima koji su u nekom periodu sebi dozvoljavaju da bespravno ulaze u državni posed da ćemo ubuduće zaista biti rigorozni. Imamo osam katastarskih opština u našoj opštini, gde će Poljočuvarska služba izlaziti na teren i utvrđivati pravo stanje na spornim parcelama. Ne može više da nam se dešava ono što smo imali u prethodnom periodu – kaže Kravić.

M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar
Kanjiža u znaku džeza: Održavanje u životu festivalskog plamena

Kanjiža u znaku džeza: Održavanje u životu festivalskog plamena

14.09.2018. 11:34 11:36
Kanjiža: Pregled kombajna 2.200, traktora 1.200 dinara

Kanjiža: Pregled kombajna 2.200, traktora 1.200 dinara

06.06.2018. 10:46 10:47
Opremu Mlina Kanjiža samleo izvršitelj

Opremu Mlina Kanjiža samleo izvršitelj

11.04.2018. 09:14 09:18