Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SREMCI SPREMAJU POVRĆE ZA SVETSKU PIJACU Ljuti ren iz Manđelosa sladak i Nemcima i našima (FOTO, VIDEO)

06.03.2024. 09:33 13:20
Piše:
Foto: Dnevnik/ S. Šušnjević

U ataru sela Manđelos kod Sremske Mitrovica tek sada je počeo da se vadi ren jer je tokom jeseni bilo hladno vreme praćeno mravezima i kišom.

- Ranijih godina veći deo površina pod renom se vadio do Nove godine. Međutim , velika vlaga i zamrznuta zemlja nisu dozvoljavali da u njivu uđu sezonski radnici i mehanizacija - vadilice, no bez obzira na to, renu nije bilo ništa što je preko zime ostao u zemlji - kazao je za „Dnevnik” veliki proizvođač rena Branko Ostić. - Sve dok je u mesecu slovo r, može se baviti renom jer od maja do avgusta kreće vegetacija, ren gubi na ljutini i postaje gorak.

On ren gaji na više od deset hektara već sedam godina za nemačkog prerađivača i jedini u Srbiji izvozi ren. Drugi proizvođači, napominje, rade za domaće tržite na malim površinama od pola do dva hektara.

Zbog ugovorene proizvodnje i plasmana na strano tržište se i upustio u priču s renom, i sve do ove godine bio je zadovoljan koštanjem. - Ove sezone su prilike na evropskom tržištu izmenjene, opala je potražnja u trgovinama gde se sada kupuje samo osnovna hrana a usko specijalizovani proizvodi slabije traže. Pošto je opala potražnja i cena renu je niža - napominje Ostić.


Pakuje se u specijalne džakove

Ostić ren ne pere već ga radnici samo otresu od zemlje, iseku na željenu veličinu i sortiraju, potom se stavlja u specijalne džakove, pakuje, ređa na palete i ostalja u hladnjače.

Iz hladnjače ide u kamion za Nemačku, gde se prerađuje i u teglama prodaje kao finalni proizvod.


Koliko ren košta u nemačkim radnjama i na evrpskom tržištu ne zna, a ne kaže ni po kojoj ga ceni prodaje nemačkom prerađivađu, ali napominje da će deo rena izvaditi da bi ispunio ugovorene obaveze, a ostatak ostaviti u zemlji za dogodine u nadi da će cena renu biti viša.

Kod nas se kilogram rena na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu prodaje za 1.400 dinara, ima ga i izrendanog u malim teglicama, za 200 dinara. U prodavnicama prerađen je skuplji.  Naš sagovornik ističe da renu neće biti ništa što će ostati u zemlji. Naprotiv, dobiće na težini. - Ren se sadi odmah s proleća, ali može već i u februaru - martu, a vadi se posle prvog mraza. Praktično, jedan ren se vadi a drugi sadi. Prinosi po hektaru kreću se od četiri do osam tona, u zavisnosti od toga šta se želi dobiti, da li ren za industrijsku preradu ili hoće da se prodaje kao sadni materijal - reznice.

Ostić kaže da sertifikovane sadnice rena - reznice kupuje u Austriji i da su skupe. - Po hektaru treba ulog od 4.000 do 5.000 evra - kaže.

Z. Delić

Foto: S. Šušnjević

Autor:
Pošaljite komentar
DNEVNIK U MANĐELOSU Gde nema kuće na prodaju, znači da je dobro

DNEVNIK U MANĐELOSU Gde nema kuće na prodaju, znači da je dobro

28.11.2022. 10:26 10:39
Manđelos krije bogate bašte

Manđelos krije bogate bašte

29.06.2019. 13:30 13:30