Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Poljoprivrednicima od 18 do 40 godina 200 miliona dinara

21.03.2023. 09:16 09:20
Piše:
Foto: F. Bakić

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo objavio je konkurs o dodeli novca za podršku mladima u ruralnim područjima u AP Vojvodini u nameri da podrži nove generacije poljoprivrednika da razvijaju proizvodnju, uvećavaju imovinu i unapređuju gazdinstva.

Pokrajina je obezbedila 200 miliona dinara i predvidela da finansira 90 odsto troškova investicija, odredila da maksimalan iznos bespovatnog novca bude milion i po dinara bez PDV-a, a minimalan pola miliona dinara i da se može konkurisati do 10. aprila.

Pravo na podsticaj imaju poljoprivrednici od 18 do 40 godina koji su prvi put upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava od 1. aprila 2022. godine kao nosioci gazdinstva, do sada nisu ostvarili pravo na podsticaje i ne žive na područjima gradova Novog Sada, Subotice, Pančeva, Sombora, Kikinde Zrenjanina, Vršca i Sremske Mitrovice.

Novac se, između ostalog, može dobiti: za kupovinu priplodnih grla mlečnih grla goveda (200.000 dinara po grlu) za ovce i koze (30.000 dinara po grlu), zatim za opremu za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, uključujući sve materijale i instalacije (od 120.000 do 1,5 miliona dinara)... Maksimalan iznos od milion i po dinara predviđen je i za mašine i opremu za rukovanje i transport čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka, za pripremu stočne hrane za hranjenje i napajanje životinja, opremanje objekata za gajenje krmača i prasadi za tov, opremu za živinarske farme za proizvodnju konzumnih jaja, sortiranje, pakovanje i čuvanje konzumnih jaja, opremu - mehanizaciju za zaštitu od mraza...


Ulaganje ne može biti veće od 49.999 evra

Konkursom su predviđeni i specifični uslovi, između ostalog, u sektoru mleka, gazdinstva moraju da imaju do 29 krava na kraju investicije, a nema posebnih kriterijuma za ulaganje. U sektorima voća, vinove loze i hmelja, povrća i jaja, Pokrajina će prihvatiti ulaganja do 49.999 evra. Gazdinstva upisana u Vinogradarski registar u skladu sa Zakonom o vinu potrebno je da poseduju najviše 1,99 hektara na kraju ulaganja.

Oni koji konkurišu za bespovratan novac u živinarstvu treba da imaju najviše 4.999 koka nosilja na kraju investicije.


Finansira se i podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze, podizanje i opremanje plastenika za proizvodnju povrća, voća, cveća i rasada, kupovinu opreme za veštačko oprašivanje biljaka u zaštićenom prostoru, opremu za mašine za zaštitu bilja - traktorske prskalice i atomizere...

Za razvoj pčelarstva podsticaji se daju za nabavku novih pčelinjih društava i nabavku opreme - košnice i kontejneri.

Poljoprivrednici koji prođu uslove konkursa treba investicije da završe do 29. septembra, osim što je rok za one koji konkurišu za podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka, hmelja i vinove loze 30. novembar.

Kontrolu njihovih ugovorenih obaveza pratiće Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu tokom pet godina po dobijenom novcu posredstvom Poljoprivredne stručne i savetodavne službe koja će na terenu proveravati kako se koristi dobijeni novac.

Korisnici podsticaja koji budu davali netačne podatke i onemogućavali da se sprovede terenska kontrola moraće da vrate dobijeni novac s kamatom koja će se obračunavati od dana isplate bespovratnog novca.

Novac za podsticaje isplaćivaće se avasno, 75 odsto po zaključivanju ugovara, a ostatak posle ostvarene investicije.

Prijave s dokumentacijom treba slati na adresu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarsto, Bulevar Mihajla Pupina 16, 21000 Novi Sad, sa naznakom „Konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnom podrčjima u APV u 2023. godini” ili lično u Pisarnici pokrajinskih organa uprave u zgradi Pokrajinske vlade radnim danima od 9 do14 časova. Dodatne informacije se mogu dobiti i telefonom na broj 021-487-4430 od 13 do 15 časova.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar