Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Paori se nadaju da će žito biti skuplje od 20 dinara

06.07.2019. 11:22 11:25
Piše:
Foto: Dnevnik (Filip Bakić), ilustracija

NOVI SAD: Vreme ide na ruku žeteocima i ukoliko toplota potraje žetva pšenice biće završena vrlo brzo.

Zna se da je jesenas posejano oko 570.000 hektara i da se očekuje da će naša zemlja ove godine imati prosečan prinos  4,5 tona po hektaru imajući u vidu vremenske uslove u kojima je žito sazrevalo.

Kao i svake godine, nepoznanica je, premda je žetva podosta odmakla, bar u  Vojvodini, koliko će koštati kilogram novog roda  hlebnog zrna , a to je ratarima najvažnije.

Svi silosi primaju novu pšenicu a oni veliki imaju i akotnu cenu od 16,5 dinara po kilogramu. To je iznos na koji računaju i poljoprivrednici u iščekivanju da cena nove pšenice poraste  bar za dva , tri dinara.

Robne rezerve Srbije ove godine otkupiće 25.000 tona novog roda po 20 dinara kilogram.

Prema kalkulaciji Zadružnog saveza Vojvodine nova pšenica trebala bi da košta po završetku žetve 21,2 dinara, ukoliko prosečan rod bude pet tona po hektaru.

Prava cena formiraće se posle žetve a dnevna se formira na osnovu ponude i tražnje, kažu otkupljivači, naglašavajući da postoji mogućnost da zemljoradnici drže rod na lageru, pa žito prodaju kad poskupi. Ako poskupi.

Ratar iz Turije Dušan Medurić kaže za "Dnevnik" da bi pšenica trebala da košta bar 20 dinara prvenstveno zbog skupog goriva.

Pšenica je pre sedam godina imala bolju cenu nego sada, kaže Medurić.

Kako dodaje, ljudi sve manje seju žito premda pšenica u odnosu na druge ratarske kulture najpre dospeva pa ujedno donosi i prvi novac u godini poljoprivrednicima.

U ataru Turije žito je najmanje zastupnjeno svega na deset odsto njiva, a razlog za to je mala cena, rekao je  Medurić.

Po rečima Jovana Negovana iz Udruženja “Pančevački ratari” novi rod pšenice ne bi trebao da bude ispod 25 dinara, bez PDV.

Realno je da kilogram žita košta 25 dinara–kazao je Negovan.- Troškovi proizvodnje poskupele su u odnosu na lanjsku obradu za 15 do 20 odsto, pa ukoliko se želi sačuvati poljoprivredna porodična domaćinstva novi rod pšenice treba da košta 25 dinara, bez PDV.

Zna se, da je pšenica berzanska roba, kaže direktor Žita Srbije Vukosav Saković, pa podseća da će se cena formirati  od ponude i tražnje, zainteresovanosti izvoznika za domaćim rodom, kvaliteta zrna i prinosa po hektaru.

Još je rano govoriti kolika će biti cena pšenice, tek kada se završi žetva i sabere, koliko je dobijeno žita i kakvog je kvaliteta, znaće se i koliko će koštati kilogram  domaćeg roda ali opet gledajaći berzanska kretanja, kaže Savković.


Galetin: Pšenica bi trebalo da bude 18,8 s PDV 

Agrarni analitičar iz Novog Sada Žarko Galetin kaže da ćemo ove godine dobiti oko 2,5 miliona tona pšenice i od te količine imati milion tona viška  žita, iz izvoz, što našu zemlju svrstava među veće izvoznike .

Cena pšenice  trebalo bi da bude 18,8 dinara, kazao je Galetin i podvukao da se gledajući cene pšenice u proteklih sedam godina kreću upravo u tom iznosu.

Prema njegovim rečima, u junu je kilogram žita od lane koštao 24 dinara, i to je bila najviša cena u proteklih osam godina, koju, mala su očekivanja, da će dostići novi rod.


Direktor Žita Srbije naveo je da prema dosadašnjim izveštajima  koje stižu u ovo poslovno udruženje otkupljivači nude akotno od 16,5 do 17, 5 dinara. Lane je, podsetio je Saković, žito na početku žetve takođe koštalo 16,5 dinara, da bi na naposletku, cena porasla za dva dinara - 18,5 dinara.

Još nisam dobio izveštaj da je prinos ispod četiri tone po hektaru. U Vojvodini se očekuje da će prinosi na njivama biti od pet do sedam i po tona po hektaru, naveo je  Saković.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
Počela žetva pšenice u Vojvodini

Počela žetva pšenice u Vojvodini

29.06.2019. 08:41 08:44