Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEDOVOLJNO DA SE POKRIJE SETVA I ZAKUP Paorima MALO 40 dinara za suncokret i 60 dinara za soju

09.09.2023. 14:23 14:26
Piše:
Izvor: Žetva suncokreta Foto: Dnevnik.rs

Godina za suncokret i soju trebala bi da bude prosečna u pogledu prinosa, pokazuju prvi rezultati žetve, ali cene ove dve uljarice nikako ne idu naruku ratarima.

Ove žetve suncokret je jeftiniji, skoro upola nego što je vredeo prošle godine. Akontna cena ove uljarice sada se kreće od 35 do 40 dinara a prošle godine rod suncokreta je koštao 60 dinara, posle žetve uljare su plaćale po 65 dinara za kilogram suncokretovog zrna , a država davala pomoć od 7,8 dinara, pa je, konačno suncokret ,koštao 72,8 dinara.

Soje će biti više nego prošle godine, kada je rod ove uljarice podbacio zbog suše i na njivama bilo svega po nekoliko stotina kilograma po hektaru. Zato je ove godine soja posejna na svega 150.000 do 180.000 hektara, a prošle godine pod sojom je bilo oko 230.000 hektara

Prve procene posle žetve ranih sorti soje ukazuju da će je biti od dve do tri tone po hektaru. Kilogram soje na Produktnoj berzi Novi Sad sada je oko 62 dinara dok je prošle godine na Berzi u ovo doba ona košala skoro 90 dinara.

Trenutna cena uljarica, po rečima poljoprivrednika Miroslava Kiša iz Subotice, tera paore u još veći minus pošto se nastavljaju loši uslovi za privređivanje u zemljoradnji - lane zbog suše, a ove godine zbog niskih cena.

Kiš kaže da bi suncokret trebalo da košta kao i lane, oko 73 dinara po kilogramu, a soja od 70 do 75 dinara.

- Ukoliko, zaista, suncokret bude 40 dinara, kako se priča među zemljoradnicima, ratari će propasti bez obzira na to što će imati prosečan prinos. O ratarima koji su ostali bez suncokreta posle superćelijskih oluja ne vredi ni pričati jer će tek oni biti u gubitku - kazao je Kiš

Kilogram soje u vreme žetve prošle godine, podsetio je Kiš, koštao je oko 90 dinara, a na Produktnoj berzi Novi Sad kilogram ove uljarice trenutno vredi 62 dinara.

- Ta cena je neodovoljna jer da bi se pokrili troškovi setve i zakupa zemlje soja bi trebala da košta 20 do 25 odsto više u odnosu na sadašnju cenu - ističe Kiš.    

Suncokreta 2,7 tone po hektaru 

- Rod suncokreta je trenutno skinut s polovine parcela i mada su na dosta polja oluje i kiša uništile ovu uljaricu, sada kada se stiglo do polovine žetve očekivanja su da će ga biti manje nego lane, ali za samo deset posto - izjavio je za „Dnevnik„ dr Vladimir Miklič s novosadskog Inituta za ratarstvo i povrtarstvo.

On je dodao je da suncokreta ove godine imamo više - na 280.000 hektara jer su ga ratari više sejali zbog lanjske dobre cene. Prošle godine pod suncokretom je bilo oko 250.000 hektara.

- Očekuje se da suncokreta ove žetve bude oko 2,7 tone po hektaru, a prošlogodišnji prinos bio je na nivou višegodišenjeg proseka, tri tone po hektaru. I u pogledu količine ulja u zrnu suncokreta godina će biti takođe prosečna, mada uljare suncokret plaćaju po kilogramu a ne po količini ulja u zrnu - naveo je dr Miklič.

Z. Delić

 

Projekat „ Poljoprivreda - razvojna šansa Vojvodine” realizuje Dunav produkcija DOO,  a sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajedicama. Stavovi u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Autor:
Pošaljite komentar
POLJOPRIVREDA U ZRENJANINU Drugi grad po nacionalnoj proizvodnji suncokreta

POLJOPRIVREDA U ZRENJANINU Drugi grad po nacionalnoj proizvodnji suncokreta

08.09.2023. 09:52 09:57
EVO GDE SU Kukuruz i soja u dobrom stanju, a SUNCOKRET ispod proseka

EVO GDE SU Kukuruz i soja u dobrom stanju, a SUNCOKRET ispod proseka

07.09.2023. 15:41 15:42
(FOTO) POČELA ŽETVA ULJARICA Varljivo leto dobro SKRESALO rod suncokreta

(FOTO) POČELA ŽETVA ULJARICA Varljivo leto dobro SKRESALO rod suncokreta

23.08.2023. 09:03 09:19