NA POLJIMA KOD BEŠKE PRISTIŽE KUKURUZ ŠEĆERAC Evo koliko treba izdvojiti za klip; A cena će i da pada
Za desetak dana trebala bi da krene berba kukuruza šećerca za kuvanje na poljima Ilije Novakovića (33) u Beški koji nam kaže da šećerac ove sezone malo kasnije dospeva jer je sazrevao pri velikim razlikama u temperaturi tokom dana i noći.
Poljoprivredno gazdinstvo Novaković seje ovu kulturu već 18 godina, a Ilija kojeg deli jedan ispit od diplome Elektrotehničkog fakulteta, treća je generacija u porodici koja proizvodi kukuruz na velikim površinama.
- U početku smo šećerac posejali da se oprobamo u novom poljoprivrednom proizvodu koji nismo nikada radili, i polako iz godine u godinu sve ozbiljnije smo ulazili u posao, širili površine i sticali sve veće tržište. Danas šećerac prodajemo velikim marketima, kvantaškim pijacama, kuvarima i pijačarima - kazao je za Dnevnik Ilija Novaković i dodao da seju i žitarice i krompir čije vađenje je u toku na poljima Novakovića.
Ujedno je skrenuo pažnju na to da je njegov šećerac samo za kuvanje jer postoje posebne sorte koje se seju za industriju.
Kako je naglasio našao se u šećercu premda zahteva veliki trud i ulaganje. Teško je, kaže, proizvesti kvalitetan klip.
- Čak i profesionalni poljoprivredni proizvođači od broja posejanih setvenih jedinica uberu svega 70 odsto kvalitetnog klipa.Treba znato pogoditi momenat branja, pošto zrno brzo postane tvrdo i takav klip niko neće da kupi.
Klip od 30 do 40 dinara
Klip kukuruza šećerca trenutno se kreće od 30 do 40 dinara, ali kada krene sezona cena će biti niža - kazao je Novaković i dodao da je ove godine klip šećerac iz plastenika krenuo sa 100 dinara, ali da se vremenom cena spuštala. - Zbog koštanja šećerac za kuvanje postaje sve interesantniji, ali ne među profesionalnim poljoprivrednim proizvođačima koji znaju kakav rad mora da stoji za prvu klasu kukuruza već privlači poljoprivrednike amatere, koji seju 10.000 do 15.000 setvenih jedinica, da bi popravili kućni budžet, imali za letovanje ili dodatak na platu.
I ulaganja su ističe Novaković ogromna. -Treba oko pola miliona dinara po hektaru za setvu, špartanje, ručno okopavanje i branje.... Prinosi se ne računaju po tonama već po setvenim jedinicama. Kukuruz za kuvanje seje se u etapama tokom aprila kada je temperatura zemljišta dovoljno topla, a klipovi se beru tokom jula.
Etapna setva je potrebna da bi rod dospevao jedan za drugim, što proizvođačima daje mogućnost da lakše skidaju rod i da duže imaju namirnicu za prodaju.Takva setva i potrošačima dobro dođe jer šećerac mogu da konzumiraju po nekoliko meseci. Zato će kukuruza za kuvanje biti sve do oktobra - naveo je Novaković.
Z. Delić