Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Na kredite paorima kamata jedan odsto

20.05.2023. 10:00 10:06
Piše:
Foto: S.Šušnjević/Viktor Molnar

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je 12 konkursa koji su otvoreni do 31. oktobra, a krajem leta biće raspisan još jedan namenjen za kupovinu zasada.

Vojvođanski poljoprivrednici do jeseni se mogu prijaviti za nabavku novih sistema i opreme za navodnjavanje i opremanje bunara, potom poljoprivredne mehanizacije (pogonske, priključne), zaštićenih bašta (plastenici, staklenici) i opreme u njima, novih sistema protivgradnih mreža u višegodišnjim zasadima voća i vinograda, za izgradnju objekata i nabavku opreme namenjene skladištenju žitarica, voća i povrća (silosa, podnih skladišta, hladnjača), kao i za dodelu kredita za finansiranje investicija u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava u sektoru voća, grožđa i povrća i za kupovinu poljoprivrednig zemljišta do deset hektara. Stočari mogu da konkurišu za kupovinu kvalitetne teladi i prasadi za tov, kvalitetnih priplodnih grla u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjarstvu, za nabavku opreme za stočarske farme, a pčelari za nabavku rojeva, košnica i opreme za pčelarstvo. Maksimalan iznos kredita na tim konkursima je 4.500.000 dinara. Od prošle godine je uveden i kratkoročni kredit na godinu dana za kupovinu semena, veštačkog đubriva i sredstava za zaštitu bilja, a maksimalan iznos kredita je 3.000.000 dinara. Ta nova pogodnost je posebno značajna za paore, jer je u protekle dve godine čak 400 odsto skočila cena veštačkog đubriva.

Prema rečima direktora dr Viktora Molnara, Fond je osnovan s namerom da podstakne razvoj poljoprivrede u Vojvodini, da pomogne poljoprivrednicima da se izbore sa izazovima sa kojima se susreću, te da podstakne osnivanje i organizovanje preduzeća u oblasti poljoprivrede i razvoj zemljoradničkog zadrugarstva.

Od prošle godine uveden je i kratkoročni kredit na godinu dana za kupovinu semena, veštačkog đubriva i sredstava za zaštitu bilja

- Fond prati dešava na terenu i potrebe u poljoprivredi te smo shodno tome kroz godine prilagođavali i povećavali broj aktivnosti koje kreditiramo - kazao je Molnar, dodajući da su sa jedan odsto godišnje kamatne stope najpovoljniji na tržištu. - Poljoprivrednici mogu da se prijave i na konkurse za refundaciju sredstava kod nadležnog pokrajinskog sekretarijata ili ministarstva. Time dobijaju mogućnost da bez većih ulaganja sopstvenih finansijskih sredstava, već sa kreditom i bespovratnim sredstvima dođu do nove investicije.

Broj odobrenih kredita od nastanka Fonda pre dvadesetak godina do prošle godine je 4.500, u vrednosti od 5,3 milijarde dinara. Prema Molnarovim rečima, u prvim godinama osnivanja Fonda, pa do danas, najviše je bilo zainteresovanih za konkurse koji su se ticali navodnjavanja, a poslednjih godina kreditima se sve češće kupuje mehanizacija.


Ova godina obećava

Molnar je optimističan što se tiče interesovanja poljoprivrednika za ovogodišnje konkurse.

- Nažalost, u protekle dve godine vrlo loši vremenski uslovi zbog kojih su u nekim slučajevima čitave poljoprivredne kulture bile desetkovane, obehrabrile su poljoprivrednike, zbog čega su smanjili površine svojih zasada i ulaganja u opremu - objašnjava Molnar. - Na sreću, čini se da će ova godina biti nešto bolja i nadam se da će se poljoprivrednici, kao ranijih godina, lakše opredeliti za nove investicije.


- I poljoprivrednici su uvideli da je potrebno da modernizuju prozivodnju i da je prilogođavaju zahtevima tržišta kako bi opstali i bili konkurentni - pojasnio je Molnar. - Sa sve izraženijim klimatskim promenama i dužim sušnim periodima, pitanje navodnjavanja zadnjih godina dobija na sve većoj važnosti. Dobri i moderni sistemi, uz primenu agrotehničkih mera, utiču na povećanje i kvalitet prinosa, što je presudno kada je reč o plasmanu poljoprivrednih proizvoda na domaće i strano tržište.

Kako je istakao Molnar, Fond će u narednom periodu nastojati da stavi još veći naglasak na oblast navodnjavanja, s namerom da po konkursu poljoprivrednici mogu da dobiju veće iznose kredita, ali i da organizuju stručna predavanja da bi što lakše i brže došli do tačnih informacija.

Na Novosadskom sajmu Fond ima svoj prostor u okviru štanda Pokrajinske vlade.

        S. Kovač

Autor:
Pošaljite komentar