Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MINISTARKA TANASKOVIĆ O PROGRAMU RAZVOJA DO 2027. Poljoprivredi od države svake godine deset odsto više para

25.01.2024. 11:20 11:32
Piše:
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je u okviru programa za razvoj do 2027, koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, predviđeno da se subvencije za poljoprivrednike svake godine uvećavaju za 10 odsto.

Govreći o tom programu za „Dnevnik”, posebno se osvrnula na otvaranje državnog veterinarskog centra u Velikoj Plani i podvukla da država ove godine subvencijama pokriva 74 odsto troškova u stočarstvu a u mlečnom govedarstvu 70 odsto, bez prodaje mleka sira i kajmaka.

- Otvaranjem Državnog veterinarskog centra u Velikoj Plani stavili smo do znanja da nam je stalo da se govedarstvo razvija. Krajem decembra prošle godine uvezli smo 13 kvalitetnih bikova . Poljoprivrednici, mali i srednji, ne mogu da dođu do tako kvalitetnog materijala, a ove godine imaće subvencije - dve doze materijala za oplodnju za govedarstvo. Svaki stočar dobiće po kravi dve doze besplatno. Sledeće godine isto to planiramo da uradimo i za svinjarstvo. Od ove godine pokrivenost subvencijama u stočarstvu je 74 odsto, a za mlečno govedarstvo je 70 odsto i to samo subvencija, bez prodaje mleka, sira, kajmaka. Takvim podsticajima stočari mogu da izdrže turbulentno tržište - rekla je ministarka i navela da će se rezultati subvencija u stočarstvu odraziti sigurno i na povećanje stočnog fonda i biti vidljivi već krajem ove godine.

70 odsto subvencija u mlečnom govedarstvu dobijaju stočari bez prodaje mleka, sira i kajmaka

U programu „Srbija 2027” kazala je da će se subvencije povećavati svake godine minimum 10 odsto. - Ukoliko na tržištu bude velikih turbulencija, daćemo i više. Poljoprivrednici će imati sigurnost i mogu da računaju na transparentnost ,tačno znaju na šta mogu da računaju. Još u decembru su znali za ovu godinu, koliko će iznositi subvencije.

Kazala je da su poljoprivrednici zadovoljni predloženom raspodelom agrarnog budžeta i subvencija za 2024. godinu, samo da se plaše da li će to tako zaista i da bude.

- Prilikom pravljenja programa subvencija ministarstvo je sistemski ušlo u analizu troškova za proizvodnju svake biljne kulture i odgoj svake vrste životinja. Svaka subvencija koja je povećana u 2023. godini ostala je u 2024. ista. Ono gde nismo povećavali direktna davanja u 2023. povećali smo u 2024. Neka za 60 odsto, neka dva, tri puta, i ako uzmete u obzir da je 2022. subvencija za ratarsku proizvodnju po hektaru bila 9.000 dinara, pa je povećana na 18.000 dinara po hektaru, a u 2024. dodato i to da onaj ko koristi sertifikovano seme ima subvencije i 35.000 dinara po hektaru - predočila je ministarka.


Kroz IPARD još 380 miliona evra

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković kazala je da će novca za poljoprivrednike biti i u evropskim fondovima kroz IPARD programe. - Za IPARD 3 programe javni pozivi će biti objavljeni u februaru i martu i biće pojednostavljeni da bi administracija brže radila.

- Dobili smo 288 miliona evra granta iz EU, bespovratnih sredstava, 90 miliona evra je dala država, dakle, poljoprivrednici imaju 380 miliona evra na raspolaganju i sa onim delom učešća koji oni treba da daju, tu će biti investicija vrednih oko 600 miliona evra - rekla je ministarka. - Pored IPARD-a, još je otvoren konkurs „Konkurentne poljoprivrede”, kroz koji poljoprivrednici dobijaju 50 odsto bespovratnih sredstava od države, za 40 odsto je obezbeđen kredit, a njihovo učešće je 10 odsto.


Kada je reč o olakšicama za kupovinu goriva, istakla je da poljoprivrednici imaju dve opcije: karticu Naftne industrije Srbije sa kojom mogu da kupuju gorivo po ograničenoj ceni od 179 dinara po litru, uz povraćaj dela akcize u iznosu od 50 dinara, ili da samo povraćaj dela akcize ostvare na drugim pumpama kupovinom po redovnoj tržišnoj ceni.

- Količine su ograničene, oni mogu da po hektaru kupe 100 litara goriva sa ovim subvencijama, do 100 hektara. Tu povlasticu mogu da iskoriste samo za parcele koje su upisane u registar obradivih površina, jer kada država daje 120 milijardi za agrarni budžet mora da pojača kontrolu kako se ta sredstva troše - predočila je ministarka i dodala da se više neće moći kao ranije da vlasnik zemlje dobije subvenciju i prosleđuje je nome ko je obrađivao.

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar