KOTRLJANJE RAVNICOM U porodičnom gazdinstvu Keler u Adi
Poljoprivredno gazdinstvo Ivana i Šare Keler iz Ade stasava već petu godinu u voćarstvu i treću godinu bavi se i preradom voća.
Proizvode od voća mušterijama nude na raznim manifestacijama, vašarima i pijacama u vojvođanskim mestima, a dodatni prostor i mogućnosti im je pružilo otvaranje preduzetničke radnje.
- Pre godinu dana otvorili smo preduzetničku radnju što je omogućeno po novom sistemu, što znači da imamo neke olakšice za poljoprivredno gazdinstvo jer sa manje prostorija u odgovarajućim uslovima može da se obavlja prerada voća. Dovoljna je jedna prostorija u sklopu kuće, da se nesmetano dodatno može posvetiti i poslu na preradi poljoprivrednih proizvoda, a mora biti otvorena preduzetnička radnja - kaže Ivan Keler.
Gazdinstvo porodice Keler se uglavnom bavi uzgojem aronije i imaju oko 1.500 žbunova, ali neguju i zasade kupina, malina, oko 400 stabala kajsija i nešto krušaka, šljiva i drugog voća.
- Sav rod voća sami prerađujemo, najviše aronije oko 80 posto, a prerada drugog voća zavisi od sezone do sezone, koliko rodi. Recimo, kajsije ove i prošle godine nisu rodile, pretprošle godine nešto malo. Ove sezone pored toga što je mraz u startu obrao kajsije, svoje je učinila suša, jer od početka juna do sredine avgusta nismo imali kiše pa je i to uticalo na umanjenje roda. Uslova za navodnjavanje ima jer smo bušili bunar, pa to malo popravlja situaciju, ali protiv tropskih vrelina ne može da zameni kišu - ukazuje Keler.
Iako su se kao mladi odlučili za bavljenje voćarstvom i preradom voća Ivan i Šara Keler su zadovoljni dosadašnjim učinkom i iskustvom koje još stiču.
- Zadovoljni smo proizvodnjom, preradom pa i sa prodajom naših proizvoda, a ako sledeća proizvodna godina bude bolja od protekle onda će biti sve u redu. Tržišta za naše proizvode ima. Za sada smo uglavnom orijentisani na područje Vojvodine od Subotice do Novog Sada, gde su naši proizvodi dostupni u prodavnicama zdrave hrane. To je omogućeno od kada smo prošle godine otvorili našu preduzetničku radnju - dodaje Keler.
Porodično gazdinstvo Keler je lane koristilo podsticajna sredstva na konkursu Fondacije „Prosperitati“, što je iskorišćeno za podizanje hladnjače kapaciteta 10 tona, što puno pomaže u skladištenju voća.
- Kao mladi bračni par odlučili smo se da se posvetimo proizvodnji i preradi voća, pa nastojimo da unapređujemo naše gazdinstvo i preduzetničku radnju. Mislim da smo izabrali dobar put za obezbeđenje egzistencije porodice. Vidimo da ima budućnosti u preradi voća i povrća, pa bih preporučio svim mladim koja imaju manja gazdinstva da razmisle i posvete se poljoprivredi. Uz dosta energije ima mogućnosti da se ulaže, radi, zaradi i obezbedi egzistencija. Tržišta ima, jer je potražnja za zdravom hranom iz domaće proizvodnje sve izraženija - uverava Keler.
M. Mitrović