Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ko mućka u jeftinijem dizelu za paore: Prodaja rasla, a radova nije bilo

17.03.2023. 08:50 08:53
Piše:
Izvor: pixabay.com

NOVI SAD: Već godinu dana cenu goriva na domaćem naftnom tržištu, a reč je o bezolovnom benzinu i evro-dizelu, utvrđuje nadležno ministarstvo.

Od  tada je, a kako bi se zbog naglih i čestih promena cene nafte na svetskoim tržištu zaštitili poljoprivrednici, cena goriva za njih ograničena i litar evro-dizela oni plaćaju 179 dinara. Naravno, da bi kupili ovo gorivo poljoprivrednici  moraju da imaju  agro karticu, a gorivo mogu natočiti isključivo na pumpama Naftne industrije Srbije, kompanije koju je država obavezala da prodaje gorivo za poljoprivredu.

Na osnovu prometa ovog goriva, izgleda da je poljoprivrednika u Srbiji sve više. Naime, prodaja goriva za poljoprivredu stalno raste, a to potvrđuju podaci iz decembra prošle godine, kao i prvog meseca ove jer je prodaja uvećana za tri puta iako je reč o zimskim mesecima kada nema poljoprivrednih radova. Mnogi poljopriovrednici kažu da je zima bila blaga pa se na njivama radilo, ali u naftnim kompanijama ukazuju i na moguće malverzacije.

Treba reći i da je evro-dizel za poljoprivrednike sada 15 dinara jeftiniji od cene koju za isto gorivo plaćaju ostale potrošači. Međutim, bilo je i trenutaka kada je razlika bila i 30 dinara. To se moglo i očekivati jer je Uredba i doneta da bi se pomoglo poljoprivrednicima, ali je izvesno da se broj zahteva za agro-kartice značajno povećao. To potvrđuje i to što u NIS-u ukazuju da je od stupanja na snagu Uredbe interesovanje za agro-kartice NIS-a značajno poraslo te da ih je 2021. godine bilo izdato 4.172, a 2022. - gotovo 10 puta više. Iz ove kompanije kažu i da je, uporedo s tim, na njihovim pumpama porasla i tražnja za gorivom za poljoprivrednike. 

Po rečima Slaviše Petkovića iz Republičke tržišne inspekcije za kupovinu goriva za poljoprivrednike postoji ograničenje, odnosno gorivo se može sipati u rezervoar poljoprivrednih mašina i u kante do ukupne količine 60 litara.

- NIS je naknadno ograničio korišćenje poljoprivredne kartica, odnosno ona se može koristiti samo jednom dnevno. Problem imaju poljoprivrednici kojima benzinske pumpe NIS-a, na čijim se pumpama ovo gorivo može jedino može točiti, nisu blizu - rekao je Petković.


Neophodan sistem kontrole

Po rečima Tomislava Mićovića, kod prodaje goriva poljoprivrednicima nema sistema kontrole za koje se namene gorivo kupuje, a nema ni ograničenja količina koje se mogu kupiti, te da je to diskretan podsticaj sivom tržištu.

- Već odavno smo uočili da se gorivo namnjenjeno za poljoprivredu  prodaje više nego što su realne potrebe poljoprivrede, to smo i ukazali nadležnim ministarstvima i tražili da se prestane s praksom da se ovo prodaje samo na benzinskim stanicama jedne kompanije - kaže Tomislav Mićović. - U okolnostima koje su sada na snazi mnogi potrošači odlaze na benzinske pumpe gde se gorivo namenjeno za poljopriredu jedino može kupiti i to je ugrozilo rad mnogih drugih  učesnika na tržištu. Tačnije, pedesetak benzinskih stanica u ruralnim sredinama gde su gorivo uglavnom kupovali poljoprivrednici se ugasilo jer nema kupaca. 


U Udruženju nafnih kompanija Srbije ukazuju na probleme vezane za prodaju goriva za poljoprivrednike.

- Situacija je takva da se danas može registrovati poljoprivredno gazdinstvo na minimalnoj površini i to omogućava da se svakog meseca kupi na desetine hiljada litara goriva po povoljnijoj ceni od one koju plaćaju drugi potrošači - kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović. - Ograničenje cene goriva za poljoprivrednike važi od 10. marta prošle godine, a cena litre evro-dizela se menjala i bila je i 212 dinara.

On ukazuje da je, prilikom kupovine goriva za poljoprivrednike,  neohpdono da se priimene pravila koja važe u nekim drugom zemljama.

- U nekim zemljama postoji potpuno paralelna linija snabdevanja posebnim gorivom za poljoprivredu koje je jeftinije, ali mogu da ga kupe zaista samo oni koji i obrađuju zemljište, bave se stočarstvo, odnosno poljoprivredom. Takođe, postoji i drugi pristupi - a jedan od njih je da se, nakon kupovine goriva po redovnoj ceni na bilo kojoj pumpi, nadležnim institucijama uz račun, podnese i zahtev za povraćaj određenih sredstava. Nama odgovara rešenje koje bi podrazumevalo da se gorivo za poljoprivrednike prodaje isključivo na licenciranim benzinskim pumpama, koje legalno rade - ukazao je Mićović.

D. Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar