Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO; VIDEO) BUDUĆNOST STIŽE NA NAŠE NJIVE, A EVO I KAD Roboti iz Srbije orezivaće vinograde, laserski uništavati korov...

30.01.2024. 09:24 09:36
Piše:
Izvor: Coming Computer Engineering

U poljoprivredi će od aprila biti dostupan električni robot AgAr koji će radi teže poslove na manjim gazdinstvima za koje je potrebno dosta radne snage, pošto je komercijalna verzija robota u završnoj fazi.

Ovi roboti se razvijaju koristeći napredne tehnologije kao što su veštačka inteligencija, mašinsko učenje, senzori visoke preciznosti i satelitsko pozicioniranje i navigacija.

Nikola Velčev iz komanije Coming Computer Engineering izjavio je za „Dnevnik” da je AgAR u potpunosti električni - univerzalni poljoprivredni robot koji će upotrebom nastavaka za preciznu poljoprivredu (orezivanje vinograda, lasersko uništavanje korova…) kao i upotrebom tradicionalnih poljoprivrednih nastavaka koji se već koriste na traktorima, malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima omogućiti robotizaciju delatnosti koje obavljaju.

Po rečima Velčeva, realizaciju projekta AgAR - Universal AGriculture Autonomous Robot, kompanija Coming Computer Engineering, u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Nišu, započela je u februaru 2022. godine i do sada su razvijena dva prototipa.

Pored univerzalnosti, istakao je Velčev, AgAR karakteriše velika autonomija.  Ugradnjom baterije velikog kapaciteta, kao i optimalnom potrošnjom, omogućena je autonomija od 8 do 12 sati, u zavisnosti od konfiguracije terena i nagiba. Takođe, implementirana je Battery Swap tehnologija pa je za zamenu baterije potrebno pet minuta tako da se sa tri paketa baterija može postići autonomija od 24 sata.

Naš sagovornik je predočio  da ono što AgAR razlikuje od svih trenutno dostupnih robota na tržištu je promena klirensa, odnosno promena visine platforme od tla.


Za 50.000 evra na vašim njivama

Cena osnovnog modela AgAR iznosi 49.999 evra. Model spreman za rad sa priključnim mašinama kategorije 1 staje 74.999.

 - AgAR je prošao sertifikaciju i nadamo se da će se naći na listi subvencionisane opreme, čime će se omogućiti i manjim poljoprivrednim gazdinstvima robotizacija poljoprivrednih delatnosti - kazao je Nikola Velčev.


- Prednosti promene klirensa su višestruke. AgAR je sposoban da za kratko vreme promeni klirens od 220 do 810 mm i da se tako prilagodi različitim poljoprivrednim kulturama. Promena klirensa povećava stabilnost robota i sprečava prevrtanje prilikom transporta tereta i kretanju po neravnim terenima kao i savladavanje i obavljanje delatnosti na nagibima od preko 40 stepeni. Pored stabilnosti, promena klirensa mu omogućava upotrebu tradicionalnih priključnih mašina bez upotrebe hidraulik. Automatskim podizanjem i spuštanjem cele platforme održava se optimalna pozicija za rad. Što se bezbednosti tiče, sam AgAR je opremljen radarom, ultrazvučnim senzorima, lidarom i stereo kamerom. Radi se mapiranje terena i na osnovu pozicije prepreka preduzimaju se neophodne bezbedonosne mere (usporava ako je prepreka na tri metra ispred i kompletno staje ako je prepreka na 50cm).

U decembru prošle godine AgAR je dobio priznanje „Butterfly Innovation Award” za najbolju industrijsku inovaciju Zapadnog Balkana, koje je dodelio Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Razvoj inovativnog proizvoda odvijao se u Naučno-tehnološki park u Nišu, uz finansijsku podršku Fonda za inovacionu delatnost iz Pretpristupnih fondova Evropske unije i budžeta Republike Srbije sa razdela Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kroz program StarTech, koji finansira Philip Morris u Srbiji, a sprovodila Nacionalna alijansa za lokalni razvoj (NALED).

Kompletan softver za rad AgAR razvijen je u Robotic Operating systemu (ROS).          

Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar
HOĆE LI NAS OPERISATI ROBOTI I PREGLEDATI KOMPJUTERI Jedno je sigurno - mišem do doktora

HOĆE LI NAS OPERISATI ROBOTI I PREGLEDATI KOMPJUTERI Jedno je sigurno - mišem do doktora

24.12.2023. 11:01 11:39
NAPRAVLJEN PRVI SRPSKI PAS ROBOT Mnogo je pametan, zove se Bobi i ne laje

NAPRAVLJEN PRVI SRPSKI PAS ROBOT Mnogo je pametan, zove se Bobi i ne laje

10.12.2023. 10:31 10:50
ROBOT SMRSKAO LICE I GRUDI ČOVEKU: Mislio da je kutija paprika, zgrabio ga i bacio na pokretnu traku, siroti radnik umro u bolnici

ROBOT SMRSKAO LICE I GRUDI ČOVEKU: Mislio da je kutija paprika, zgrabio ga i bacio na pokretnu traku, siroti radnik umro u bolnici

09.11.2023. 08:25 08:29