Drugi šumadijski festival rakije 11. decembra u Kragujevcu
BEOGRAD: Drugi šumadijski festival rakije biće održan 11. decembra u Kragujevcu, a namera organizatora je da se na toj manifestaciji proizvođači iz Srbije okupe i predstave sektoru ugostiteljstva i turizma, veletrgovinama i specijalizovanim prodavnicama, izjavio je predsenik Regionalnog udruženja "Šumadijska rakija" Goran Mijailović.
Tada ćemo dodeliti nagrade sa završenog Trećeg šumadijskog ocenjivanja rakije održanog od 24. do 28. novembra. Ocenjivanje je jedinstveno jer smo uzorke uzimali iz prodavnica i imali dve komisije. Jednu su činili najbolji domaći stručnjaci za proizvodnju rakije a drugu somelijeri i blogeri, rekao je Mijailović na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS) uz čiju pomoć se organizuje festival rakije.
On je rekao da Regionalno udruženje ima 26 destilerija članica, i da je osnovano s namerom da standardizuje proizvodnju rakije, zaštiti geografsko poreklo i promoviše šumadijske destilerije ravoćnih rakija.
Mi jedini imamo zaštićenu geografsku oznaku ''Šumadijska šljivovica'', a specifičnost njene proizvodnje je u tome da se pravi od autohtone stare sorte šljive crvene ranke, kao i od sorti čacanska rodna i čačanska lepotica. Mora da odleži najmanje 18 meseci u buradima od hrasta kitnjaka odgajanog u Srbiji, naglasio je Mijailović.
Dodao je da je u recepturu stavljena crvena ranka, autohtona vrsta koja je pred izumirenjem, kako bi se ponovo širili zasadi ove vrste šljive i usavršavala tehnologija proizvodnje rakije od nje.
To činimo u saradnji s Institutom za voćarstvo u Čačku. Oni već rade na autohtonim sortama i nihovoj hibridizaciji i za dve godine bi trebalo da počne prodaja sadnica, rekao je Mijailović.
Sekretar Udruženje za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović naveo je da se u Srbiji šljiva gaji na 75.000 hektara i da se površina pod zasadima povećava svake godine za oko 20 procenata, tako da je trenutna proizvodnja oko 600.000 tona godišnje.
S tim rastre i proizvodnja rakije, jer se u Srbiji oko 70 do 75 odsto šljive preradi u rakiju. Raste i izvoz, pa je za prvih devet meseci ove godine znatno premašio prethodnu godinu kada smo imali 7,3 miliona evra, tako da je u trećem kvartalu već izvezeno za 7,8 miliona evra i očekuje se da do kraja godine rast izvoza rakije bude za 60 procenata veći neko 2020. godine, rekao je Bogunović.
Dodao je da je broj registrovanih proizvođača jakih alkoholnih pića dupliran u odnosu na pre dve godine i sada ih je 820, a primećen je povećano interesovanje za nove registracije destilerija u čemu PKS pomaže.
Sve je veći broj nagrada koje naši proizvođača dobijaju na najprestižnijim međunarodnim takmičenjima na koja odlaze uz pomoć PKS-a i Razvojne agencije Srbije. Komora je zato donela odluku da se proizvolđačima rakija da popust do kraja godine od 90 odsto na dobijanje zaštitnog znaka ''Čuvarkuća'', naglasio je Bogunović.
Direktor Regionalne privredne komore (RPK) Kragujevac Predrag Lučić ocenio je da je Prvi festival rakije održan 2019. godine imao izvanredan rezultati i najavio ovako povoljne trendove u proizvodnji rakije.