Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pogubno vođenje državne firme – profit strancima

07.08.2017. 15:55 15:58
Piše:
Izvor: Ilustracija

Dok se predsednik Srbije, Aleksandar Vučić iz sve snage trudi da pronađe i dovede investitore u našu zemlju – dotle neki drugi visoki državni službenici čine sve, da taj isti novac ode u ruke stranaca, kroz provizije zelenaških banaka, piše portal embargo.rs.

Da li Srbija ima snage da stane na put ovim štetočinama i jeftinim prodavcima krupnih srpskih nacionalnih interesa, posebno ekonomskih, koji su najbolniji i sa najvećim posledicama za narod.

Drastičan primer kako se poslovanje jedne državne firme predaje u ruke stranaca, a time i država je rad Mire Petrović, koja je na mesto v.d. direktora „Pošte Srbije” došla sa mesta savetnice tadašnjeg direktora Pošte Srbije Milana Krkobabića, inače predsednika PUPS-a. Naime, njen kabinet je na svoj internet sajt postavio ponudu Addiko banke upućenu svim zaposlenima u ovom javnom preduzeću u kojoj im nude mnogo lepih besplatnih usluga samo pod jednim uslovom - da svoje plate prebace na račune u njihovoj banci.

To praktično znači da bi više od 14.000 računa moglo biti otvoreno u jednoj stranoj banci, a u isto vreme otima se posao Banci poštanskoj štedionici, čiji su suvlasnici sa 24,18 odsto. To znači da na kraju svake poslovne godine, u centralnu bančinu kasu u Austriji,  iz Srbije stižu profiti…

I nije ovo nikakva posebna novina, u Srbiji to traje  od 2000. godine. Jer, ne treba zaboraviti  kako je G17 sa Mlađanom Dinkićem, Labusom i još nekima ugasio četiri najveće srpske državne banke –da bi na njihovo mesto stigle zelenaške strane banke krajnje sumnjivog  porekla, kapitala i vlasništva. Posle 5. oktobra, ukinuta je Služba društvenog knjigovodstva – SDK kako bi taj posao preuzele strane banke. Ali to nije najgore što nam se desilo jer više nema nikakve validne kontrole učesnika u platnom prometu što je tragično i pogubno za ekonomiju jedne zemlje, navodi embargo.rs.

Nova direktorka „Pošte Srbije“ Mira Petrović, kadar PUPS, na ovu poziciju je došla iako nema odgovarajuću stručnu spremu, a na predlog Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća čiji je član brat Petrovićeve, Dragan Grgurević. Mira Petrović svoju karijeru počela je na mestu sekretarice presednika PUPS Milana Krkobabića, a uspela je da bude njegova naslednica na mestu direktora „Pošte Srbije“.

Ona lično, ne čini ništa da proširi obim posla zaposlenima, naprotiv, bitno utiče na smanjenje, kako količine posla, tako i  profita firme. Posle poštanskih usluga koje su preuzele menjačnice, i druge manje firmice, taj posao preuzimaju i veliki trgovinski lanci, poput Maksija, Tempa i drugih…ovo rukovodstvo Pošte Srbije  čini sve da ovu državnu firmu sasvim osiromaši i na kraju i ugasi. Naime, Javno preduzeće Pošte Srbije su do 2002.godine bili osnivač i većinski vlasnik Banke poštanske štedionice sa više od 70 odsto akcija. Danas Pošte Srbije imaju 24,18 odosto akcija u BPŠ.

Strateška odluka  svakog dosadašnjeg  rukovodstva bila je da zaposleni otvaraju račune za prijem plata upravo u ovoj banci. I da ostvaruju sva druga prava koja imaju u svakoj banci: uplate, isplate, plaćanje sa kartica i prebacivanje novca na druge račune u drugim bankama, obezbeđivanje prihvatne mreže za domaće i međunarodne platne kartice, podizanje i plaćanje čekovima. Osim toga Pošte su koristile usluge transporta novca, uključujući i gotovinu za isplatu na šalterima Pošte. Trenutno 14.868 zaposlenih u Pošti Srbije zaradu prima posredstvom tekućih računa u BPŠ. Takođe više od 600.000 penzionera i svi korisnici socijalnih primanja  isplaćuju se posredstvom Banke poštanske štedionice, na šalterima Pošta Srbije bez dodatnih troškova, koje u ime korisnika snosi Banka poštanska štedionica.

Ova bruka ne sme ostati samo tema novinskih tekstova. Ako konačno želimo da Srbiju učinimo zemljom dostojnom njenih građana i zemlju u koju treba da dolaze investitori – onda ovakve stvari više ne smeju da se ponove, jer inače obezvređujemo sva nastojanja Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića da Srbija nastavi ka putu oporavka i boljeg mesta za život.

(embargo.rs)

Autor:
Pošaljite komentar