Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Od hobija pokrenuli posao

25.03.2017. 21:06 11:39
Piše:

Njihovo pivo danas može da se naruči u većini novosadskih lokala, pa i šire. Zanatsko pivo pod imenom “Zbir pivara” zbog prirodnih sastojaka,  ali i zato što ne saDrži aditive; postalo je cenjeno kod Novosađana. Aleksandar Dragoljubov kaže da nameravaju da još više prošire svoju proizvodnju, a da se za sada mogu pohvaliti sa šest vrsta piva, pravljenih od prirodnih sastojaka.

- U ponudi imamo lager pivo odnosno svetlo pivo, amber ejl pravljeno po američkoj recepturi, sešn ejl koje sadrži manje alkohola, indija pejl ejl koje je jače pivo, jer sadrži više hmelja i pravljeno je po starom indijskom receptu, kada se brodovima prevozilo u Veliku Britaniju. Zatim pravimo stalt, odnosno tamno pivo slično ginisu i jako tamno pivo koje smo nazvali crno ipa - kaže Dragoljubov i dodaje da baš zato što pivo ne sadrži aditive, jeste i razlog popularnosti kod pivopija, jer je zdravije. Njihova piva imaju druge nazive te se lager naziva šlager, sešn ejl - sliper, jer klizi niz grlo, amber ejl - ćilibar, stalt je hajlender, dok je crno ipa najmlađe, napravljeno u martu, a voker ipa svetlo najpopularnije.

Davor Vukić kaže da su se u celu avanturu upustili zbog velike ljubavi prema pivu.

- Nismo želeli odmah da ulažemo u opremu i naše pivo se i dalje pravi u uslužnoj zanatskoj pivari Paunović. Mesečno se proizvede 3000 litara, dok je u letnjim mesecima situacija drugačija, te za tri nedelje napravimo i prodamo oko 5000 litara - kaže Vukić i dodaje da se pivo leti više pije i da se traže “zahmeljenija” lakša piva sa manje alkohola, dok su za zimu karakteristična tamna piva, koja imaju više alkohola.

“Zbir” pivo, kako njegovi tvorci kažu sa jedinstvenim ukusom, bojom, dizajnom i temperamentom, može se naći i u Beogradu i Zrenjaninu, kako u lokalima, tako i u prodavnicama, a trojac planira i da otvori svoju pivaru, ako se proizvodnja poboljša.

- Za otvaranje pivare i opreme potrebno je od 30 hiljada evra i više, ali korak po korak, nadamo se da će našu ljubav prema pivu, pravi ljubitelji nagraditi - kaže Vukić.

Maša Stakić

Piše:
Pošaljite komentar