ZIMNICA ZLATA VREDNA Rat i vremenske nepogode zapaprile turšiju
Nekada se smatralo da se u posao pravljenja zimnice upuštaju pre svega oni slabije platežne moći koji ne mogu sebi da priušte kupovinu gotove.
Sada je, međutim, pitanje da li je i zimnica u sopstvenoj režiji dostupna većini.
Na pitanje da li ćemo ove godine ajvar plaćati kao kavijar odgovarao je u jutarnjem programu Kurir televizije dipl. inž. Gorana Đakovića, glavni urednika Agrobiznisa.
- Zimnica neće biti luksuz, ali će biti poprilično skupa sa aspekta građana, a sa aspekta poljoprivrednika to su realne cene, s obzirom na to koliko su morali da rade i ulažu da bi dobili svoj proizvod koji donose na pijacu i prodaju našim građanima - rekao je Đaković.
Konstatovao je da je ova godina bila izuzetno teška za poljoprivrednike.
- Ovo je bila izuzetno teška godina za poljoprivrednike. Ako se imaju u vidu klimatski uslovi, videli ste koliko je bilo kiše i vlage i samim tim bilo je i više bolesti i štetočina. Poskupela su i mineralna đubriva kad je krenuo rat u Ukrajini, a cene koje su prošle godine bile na pijaci nisu baš pratile troškove proizvodnje - kaže Đoković i dodaje:
- Konačno smo došli u jednu ravan što se tiče same cene koštanja proizvodnje povrća. Potrošači to naravno osećaju, ali moraće više da plate da bi imali sopstvenu zimnicu. Postoje dve škole mišljanja što se tiče proizvodnje zimnice ili kupovine. Ili da sami proizvodite, što znači da morate morate da uložite i novac i trud i rad da biste tokom cele zime imali zimnicu ili možete da je kupujete onda kad vam treba.
(Kurir.rs)