Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZA „MORE“ U VLASTITOM DVORIŠTU potrebno i do 25.000 evra! Osim „startnih“, tu su i tekući TROŠKOVI Niču i prvi BAZENI na krovovima zgrada

15.07.2024. 19:19 19:27
Piše:
Izvor: pixabay.com

Čak i kada temperature napolju nisu ovako paklene i kada se osveženje traži i u čaši vode, mnogo je više onih bi letovanje na moru, ma kako egzotična bila destinacija, uvek menjali za bazen u sopstvenom dvorištu. Ako ništa drugo, ova druga opcija je trajnija.

Ali, koliko košta to zadovoljstvo svakodnevnog letnjeg zaranjanja u „sopstvene vode“?

U najkraćem, manje od dva porodična letovanja na Baliju, a za koliko manje objasnili su iz dve firme koje se bave ugradnjom bazena.

Možda to nekom čudno zvuči ali bazeni nisu luksuz, zbog čega se na njih ni ne plaća porez. Sve su popularniji a biće zbog klimatskih primena još više, pokazuje ova godina koja po potražnji podseća na one rekordne iz vremena korone – kaže za 24sedam Slavica Golijan, menadžer prodaje iz beogradska firme „Termopul“.

A raspon za komfor brčkanja u svom bazenu je veliki i ide od 10.000 do 25.000 evra, zavisno od toga da li se želi „brzi“ montažni bazen ili zidani sa mozaikom, čije postavljanje trebaju nedelje.

Najčešća dimenzija za koju se klijenti odlučuju je 8 puta 4 metra, i to je u montažnoj varijanti 10.000 do 12.000. Ako se radi od betonskih blokova, obloženo lajnerom, to je 18.000 a za zidani bazen obložen mozaikom, potrebno je izdvojiti 20.000 do 25.000 evra. U svim varijantama govorimo o osnovnoj opremi, sa filtracijom i rasvetom, objašnjava Golijan.

Troškovi

Slavica Golijan navodi i neke troškove na koje se obično ne misli kada se mašta o bazenu a na koje bi budući vlasnici morali da budu spremni.

Bazeni u principu ostaju napunjeni i zimi, radi statike a da se ponovo spreme za novu sezonu potrebno je od 70 evra do 400 evra, zavisi od dimenzije bazena. Takođe, potrebno je i održavanje i zbog toga se ljudi više odlučuju za bazene sa lajnerom nego mozaikom, jer mnogo je jeftinije promeniti lajner nakon pet ili deset godina nego mozaik, napominje.

Kao objašnjavaju u jagodinskoj firmi „Hidroterm“, polovina krajnje cene otpada na građevinske radove a polovina na bazen i opremu.

To znači da se, u krajnjem slučaju, može proći i nešto jeftinije ako se iskop radi u sopstvenoj režiji mada to stručnjaci ne preporučuju, kao ni izvedbu bez detaljnog plana.

Kod njih se model „Gre klasik“, dimenzija 6,1x3,75x1,2m može dobiti za 5.800 evra  ali „standardni“ ukopani 8x4 od betonskih blokova je oko 18.000 evra a poliesterski u istim dimenzijama 20.000 evra.

Tu su građevinski radovi oko 7.000 evra a ostatak je bazen i oprema. Treba imati u vidu i da kada je bazen u prelivnoj varijanti i to je 30% do 40% skuplje nego u skimerskoj, kažu iz „Hidroterma“.

Na zgradama kupanje i dalje retkost

Za razliku od dvorišnih, bazeni u (odnosno na) zgradama su i dalje retki.

U poslednje vreme ima i toga, u nekim ekskluzivnim stambenim kompleksima ali to je i dalje retkost. Doduše ni naši statičari nisu oduševljeni idejom da bazen bude na spratu, a i kod nas je sve češće da imućnija klijentela gradi kuče na obodu grada a tu već bolje stoji bazen u dvorištu, napominje Golijan.

U vrhu ponude su ukopani bazeni obloženi mozaikom, koji idu od 25.000 evra pa naviše – u osnovnoj varijanti.

Imate mozaik koji košta, 1.500 dinara kvadratni meta a imate i one koji koštaju 100 evra. Na to može doći oprema za automatsko doziranje, što je 2.500-3.000 evra, pa slana voda još 3.000-4.000 evra… Ali kada, recimo, imate toplotnu pumpu možete sezonu kupanja produžiti od marta do oktobra, napominje Slavica Golijan.

Dnevnik/24sedam

Autor:
Pošaljite komentar
(FOTO) NOVOSAĐANI POHRLILI NA BAZEN „SAJMIŠTE“ Konačno je i on otvoren, svi su to nestrpljivo čekali

(FOTO) NOVOSAĐANI POHRLILI NA BAZEN „SAJMIŠTE“ Konačno je i on otvoren, svi su to nestrpljivo čekali

07.07.2024. 11:45 11:58