Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Proleće usred zime uštedelo petinu novca za grejanje

11.01.2018. 08:56 09:00
Piše:
Izvor: pixabay.com

Neouobičajeno visoke temeprature za ovo doba godine za mnoga domaćinstva, pre svega ona koja se greju samostalno, znače manju potrošnju energenata.

Zbog toga će i računi za grejanje biti manji, a u kućnim budžetima će, u inače najdužem mesecu u godini kada ima mnogo praznika, ostati više novca. Ipak, koliko će se zbog tako visokih temperatura uštedeti teško je reći, ali je gotovo izvesno da će se potrošiti najmanje 20 odsto manje energenata nego što je uobičajeno u zimskim mesecima, kada je temperatura u skladu s godišnjim dobom.

Po rečima predsednika Udruženje za zaštitu prava potrošača „Prospiretet” Radomira Ćirilovića, zbog visokih temperatura individualni potrošači gasa potrošiće znatno manje tog energenta i račune za ovaj mesec lakše će platiti.

4.000 dinara, u proseku, niži račun za potrošnju prirodnog gasa

– Za ovomesečnu potrošnju račun za prirodni gas mogao bi biti niži i do 30 odsto u odnosu na uobičejeni u januaru – kaže Ćirilović. – Sigurno je da će računi za grejanje biti niži i kod onih domaćinstava koja koriste električnu energiju i drva ili ugalj jer su i oni uskladili potrošnju s vremenskim prilikama.

20 odsto manja potrošnja energenata nego što je uobičajeno u zimskim mesecima

Po njegovim rečima, i pored visokih temperatura za ovo doba godine, grejati se mora preko noći, dok se u toku dana grejanje uključuje veoma retko i uglavnom u popodnevnim satima, što utiče na to da se ovog meseca brojčanici na satovima koji mere potrošnju prirodnog gasa i električne energije sporije okreću. Ipak, ukazuje naš sagovornik, oni koji se greju na struju dobro paze kada troše kilovate i znaju da je to daleko povoljnije noću, kada je struja jeftinija. Zbog toga procenat smanjenja troškova za grejanje najverovatnije neće biti isti kao i za prirodni gas jer se i sada grejna tela uglavnom uključuju noću. 


Manje troše i toplane

Sasvim je sigurno da će manje energenata potrošiti i sve toplane, bez obzira na to koji energent koriste. Najverovatnije je da će benefit lepog vremena osetiti potrošači koji grejanje plaćaju po potrošnji, dok se onima koji ga plaćaju tokom cele godine računi neće menjati. Ipak, treba reći da se za te potrošače račun ne menja ni kada su spoljne temperature ekstremno niske.


Budući da su, praktično od početka godine, iako je januar, dnevne temprerature oko 10 stepeni Celzijusa, a penjale su se i do 20, potpuno je jasno da oni koji se samostalno greju nisu uključivali grejanje pa bi, uz potrošnju prirodnog gasa trećinu manju nego što je uobičajeno u januaru, račun za taj energent u proseku mogao biti oko 4.000 dinara niži i umesto oko 12.000 dinara iznositi oko 8.000. Račun za struju zavisi od broja potrošenih kilovata i vremena kada se oni troše pa za potrošnju od, recimo, 1.000 kilovata i isti broj skupih i jeftinih, račun će biti 7.200 dinara. Naravno, uz veću potrošnju jeftinih kilovata, a to je uobičajeno pri zagrevanju stanova tokom zime, račun će biti niži – i obrnuto. Onima koji troše iznad 1.600 kilovata, odnosno potrošnja im prelazi u najskuplju, crvenu zonu, račun će biti viši. Ukoliko se ovog meseca potrošnja zaustavi na 1.601 kilovat, od kojih je 801 jeftinih, a 800 skupljih, račun će biti oko 11.500 dinara. Za potrošnjen 1.001 jeftin kilovat, a 600 skupih račun će biti oko 1.500 dinara niži, a potrošnja u obrnutoj srazmeri račun će uvećati na oko 13.000 dinara.

Dakle, topli dani doprineće da u novčanicima ostane više novca, naravno, ako do kraja meseca ne bude ekstremno niskih tepmeratura koje bi poništile uštedu ostvarenu u prvih deset dana. Kako stvari stoje, to se neće desiti jer se i do kraja januara prognozira prilično toplo vreme za ovo doba godine.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar