OGROMNE RAZLIKE U CENI Od mesare do marketa kilogram buta skuplji za više od 300 dinara UVOZNO MESO SKORO DUPLO JEFTINIJE OD DOMAĆEG
Na tržištu svinjskog mesa trenutno vlada šarenilo u cenama koje se ogleda u velikim cenovnim razlikama u mesarama i trgovačkim lancima iza kojih stoji uvoz.
Kilogram buta može se kupiti za nepunih 580 dinara, ali se prodaje i skuplje za čak 320 dinara - za 900 dinara.
Svaka mesara na najprometnijoj novosadskoj Futoškoj pijaci ima svoje cene svinjskog mesa, ali to, po rečima prodavaca, ne utiče na promet, bez obzira na to što se kilogram karea prodaje za 555 dinara a u susednoj radnji za 775 dinara, pa i 819 dinara.
Razlike u cenama u mesarama postoje i kod drugih kategorija svinjetine. Svinjski vrat košta 625 dinara, a ima ga i za nepunih 830 dinara.
I cene prasetine su različite, kilogram se može pazariti za približno 900 dinara i za 1.100 dinara.
U velikim marketima samo je but jeftiniji u odnosu na mesare, jer se može naći za nepunih 580 dinara, mada ga, doduše, ima i za 900 dinara. Cene drugih kategorija mesa u velikim radnjama uglavnom prate one u mesarama. Ovakve cenovnike trgovci u mesarama opravdavaju računicom vlasnika mesara. Svaki poslodavac , kažu, ima svoj račun po kome formira cene i pošto potražnja ne opada, ne postoji ni razlog zašto bi cene bile niže ili jednake u odnosu na komšijske cene svinjetine. Mada u cenovnim razlikama može da se izgubi više stotina dinara za kilogram svinjetine, pa i više od 1.000 dinara, ukoliko se kupuje po nekoliko kilograma.
Direktor „Agropapuk” Bratislav Bogatić kazao je za „Dnevnik” da ozbiljane mesare gledaju da se po cenama ne razliku od drugih prodavaca.
Bogatić napominje i da velike industrije mesa imaju svoje farme svinja i naspram troškova tova formiraju cene mesa u mesarama.
- Verovatno tamo gde je meso skuplje roba je domaća i suprotno - jeftinija jer potiče iz uvoza gde je cena svinjetine niža u odnosu na domaće prilike. I visina marže može da utiče na to po kojim cenama će se prodavati meso jer svaki prodavac mesa maržu formira po svom računu - naveo je direktor „Agropapuka” Bogatić.
Ove sedmice kilogram žive vage svinja koštao je oko 250 dinara, što je dobra cena u odnosu na pre desetak dana kada su tovljači za ranjenike dobijali svega190 i 200 dinara. Uoči Nove godine, dakle pre nepunih dva meseca, kilogram žive mere svinja bio je za nekoliko dinara niži od 300 dinara. Oscilacija u cenama žive vage tovljenika zavisi od uvoza mesa, kazao je farmer iz Laćarka Bora Šuljmanac.
- Cene žive vage tovljenika počele su da padaju posle Nove godine, kada su klaničari dobili uvozne kvote za prvo tromesečje 2024. godine i sada koriste priliku da odmah pokupuju spolja sve količine koje su im odobrene, pa našoj robi cena ide dole jer ne postoji potražnja - istakao je Šuljmanac.
I direktor prodaje u AD PD „Kamendin” u Sirigu u opštini Temerin Predrag Božin istog je mišljenja da uvoz svinjetine određuje cene ovog mesa na ovdašnjem tržištu i da velike razlike u cenama nastaju u odnosu na poreklo svinjetine.
- Industrije koje imaju zaokružen proces proizvodnje od njive do trpeze cenu mesa formiraju na osnovu troškova proizvodnje i u tom slučaju kilogram svinjetine ne može da bude jeftin u odnosu na domaće prilike, dok uvoznici prave cenovnike prema ceni uvezenog mesa koje je napolju jeftinije. Kod nas je tov skup, tovljenika je sve manje pa i odnos ponude i potražnje diktira koliko će koštati svinjetina.
Z. Delić