Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

PROSEČAN RAČUN DOMAĆINSTVIMA SKAČE ZA OKO 1.500 DINARA Od 1. novembra gas poskupljuje 10 odsto

22.09.2023. 08:52 09:01
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Od 1. novembra će, kao što je i bilo najavljeno, prirodni gas biti skuplji za 10 odsto.

Odluku o tome donela je Agencija za energetiku Republike Srbije, koja je dala saglasnost na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje.

Prosečna cena prirodnog gasa za one koji imaju pravo na javno snabdevanje od novembra će biti 4,54 dinara po kilovat-času bez poreza i taksi, odnosno 5,02 dinara s obračunatim porezima i taksama.

Uz ovo poskupljenje prosečan račun za utrošeni prirodni gas biće za oko 1.500 dinara viši od sadašnjeg, a da bi nova cena mogla da se primenjuje, građani o tome moraju biti obavešteni mesec dana pre nego što ona stupi na snagu.

5,02 dinara kilovat-čas s obračunatim porezima i taksama

Iz AERS-a ukazuju da je prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji. Takođe, ističe se i da će i nakon ove korekcije prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji (bez taksi i poreza) i dalje biti jedna od najnižih u Evropi.


Treće ovogodišnje poskupljenje

Najavljeno poskupljenje prirodnog gasa, koje će uslediti u novembru, biće treće ovogodišnje povećanje cene ovog energenta. Naime, ove godine cena gasa povećavana je dva puta - 1. januara i 1. maja i oba puta procenat poskupljenja bio je gotovo isti. Tako je od početka ove godine cena kilovat časa koji obračunava JP „Srbijagas” bila 3,79 dinara, bez poreza na dodatu vrednost, a od maja, i poskupljenja od 10 odsto, ista količina košta oko 4,16 dinara, takođe bez poreza na dodatu vrednost. Uz ta dva poskupljenja potrošnja prirodnog gasa sada je skuplja za oko 20 odsto nego prošle.


Dakle, cena prirodnog gasa biće veća od novembra, a novi, uvećani računi na kućne adrese stići će u decembru.

Treba reći i da sadašnja cena kilovat-časa važi od maja, kada je prirodni gas poslednji put poskupeo. Sada važeća cena kilovat-časa, koju naplaćuje JP „Srbijagas”, koji je i najpovoljniji distributer u Srbiji, iznosi 4,16 dinara, bez poreza na dodatu vrednost. Uz povećanje od 10 odsto i cenu kilovat-časa od 4,54 dinara, prosečan račun za gas, što znači potrošnju od oko 3.100 kilovat-časova, biće sa oko 14.500 dinara uvećano na oko 16.500 dinara.

16.500 dinara mesečni račun za gas uz prosečnu potrošnju

Naime, na cenu kilovat-časa koju naplaćuju distributeri valja dodati još nekoliko stavki koje utiču na krajnju iznos na računu - distributerska razlika, korekcioni faktor, koji nije uvek isti i po pravilu je viši zimi, porez na dodatu vrednost, koji za prirodni gas iznosi 10 odsto... Takođe, treba reći da, kao i do sada, neće svi individualni potrošači gasa plaćati istu cenu za potrošnju ovog energenta. Naime, cena kilovat-časa se razlikuje od distributera do distributera, a ima ih više od 30, pa se samim tim razlikuju i računi. To znači da će zbog razlike u ceni kilovat-časa neki potrošači prosečnu mesečnu potrošnju plaćati više, a neki nešto malo manje, a da su u najboljoj poziciji potrošači čiji je distributer JP „Srbijagas” koji nudi najpovoljniju cenu. 

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Bajatović: POSKUPLJENJE GASA NEĆE BITI „EPOHALNO“, možda ga ne bude uopšte

Bajatović: POSKUPLJENJE GASA NEĆE BITI „EPOHALNO“, možda ga ne bude uopšte

22.06.2023. 11:01 11:38
Prvo poskupljenje gasa od 1. maja do 10 odsto, drugo ako bude neće biti dvocifreno

Prvo poskupljenje gasa od 1. maja do 10 odsto, drugo ako bude neće biti dvocifreno

13.03.2023. 09:42 09:46
Gas za domaćinstva neće poskupeti pre 1. maja

Gas za domaćinstva neće poskupeti pre 1. maja

28.02.2017. 19:49 13:52