Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ziđin: Zadatak nam je da doprinesemo razvoju Srbije

30.03.2022. 19:48 19:56
Piše:

BEOGRAD: Ziđin majning grup (Zijin Mining Group) saopštila je danas da ima čvrste namere da svoje aktivnosti u Srbiji sprovodi u striktno u skladu sa zakonima i u skladu sa najvišim svetskim standardima, kako u oblasti rudarstva i metalurgije, tako i u oblasti zaštite životne sredine.

‘‘Smatramo da je zadatak svih nas da doprinesemo razvoju Republike Srbije i kvalitetnijem i boljem životu svih njenih građana, a pogotovo našim sugrađanima iz Bora i njegove okoline’‘, navode iz Ziđina.



U saopštenju se podseća da Ziđin majning grup od kraja 2018. godine realizuje dva projekta u Srbiji.



Jedan se odnosi na strateško partnerstvo sa Republikom Srbijom u nekada Rudarsko-topioničarskom basenu RTB Bor, koji se realizuje preko kompanije Serbia Zijin Copper Bor, a drugi na projekat Čukaru Peki, koji se realizuje preko kompanije Serbia Zijin Mining.



U skladu sa preuzetim obavezama iz strateškog partnerstva u nekadašnjem RTB-u Bor, kompanija Serbia Zijin Copper Bor sprovodi aktivnosti na stvaranju uslova za održivo rudarstvo, kroz osavremenjivanje procesa eksploatacije i pripreme rude, značajne rekonstrukcije i unapređenja postojećih pirometalurških postupaka, sa posebnim osvrtom na zaštitu životne sredine, uz uvođenje rigoroznih svetskih standarda u toj oblasti.



Kompanija je uložila više od 1,2 milijarde dolara u osavremenjivanje procesa u nekadašnjem RTB Boru, a od toga je uloženo više od 170 miliona dolara u zaštitu životne sredine.



U projekat Čukaru Peki je do sada uloženo 455 miliona dolara.



‘‘Na ovaj način smo u velikoj meri rešili višedecenijski problem zagađenog vazduha u Boru. Vrednosti svih emisija se nalaze u dozvoljenim propisanim granicama, a vrlo često daleko ispod tih granica. Krajem godine će biti pušteni u rad novi sistemi u topionici,koji će sveobuhvatno rešiti nasleđeni problem prikupljanja i tretiranja čestica prašine iz procesa topljenja’‘, navode iz Ziđina.



Dodaju da u oblasti zaštite životne sredine veliku pažnju posvećuju ozelenjavanju površina koje su proteklih decenija bile obuhvaćene rudarskim aktivnostima, smanjenju buke, prilagođavanju mikroklime, održavanju kvaliteta vode i tla i kontroli prašine.



‘‘Do januara 2022. godine, sproveli smo biološku rekultivaciju na ukupnoj površini od skoro 580.000 m2 i zasađeno je oko 130.000 sadnica. Sve ovo smo uradili na transparentan način u punoj komunikaciji sa društvenom zajednicom’‘, dodaje se.



Iz Ziđina još navode da kao jedna od najvećih rudarskih kompanija na svetu i kao odgovorna kompanija, imaju čvrste namere, ne samo da ispune svaki segment ugovorenih obaveza, već i da to značajno i nadmaše.



‘‘U to spada i nasleđena obaveza rešavanja pitanja regulisanja imovinskopravnih odnosa na lokalitetu naselja Krivelj, koji se nalazi u neposrednoj blizini rudarskih aktivnosti. Sve aktivnosti sprovodimo zajedno sa meštanima i lokalnom samoupravom u koordinaciji sa nadležnim organima Republike Srbije’‘, dodaje se u saopštenju.



Cilj im je, kako navode, da zajednički pronađemo model koji je održiv na duži vremenski period, kako meštani u budućnosti ne bi imali bilo kakve probleme prilikom razvoja rudarskih aktivnosti na koje se kompanija Zijin Mining obavezala Republici Srbiji i njenim građanima.



‘‘Želimo takođe da napomenemo da se svaki otkup zemljišta na drugim lokacijama obavlja isključivo na dobrovoljnoj bazi i uz punu saglasnost učesnika’‘, dodaju iz Ziđina.



Kompanija Serbia Zijin Copper zapošljava 6.020 radnika, od kojih su 184 radnika državljani NR Kine.



Prosečna neto plata u ovoj kompaniji je, kako se navodi u saopštenju, 105.000 dinara.



‘‘Kompanija Serbia Zijin Mining zapošljava 811 radnika, od kojih je 101 radnik državljanin NR Kine, a prosečna neto plata u ovoj kompaniji je 110.000 dinara’‘, navodi se u saopštenju i dodaje da privredne aktivnosti kompanije Zijin Mining u Srbiju doprinose sa oko 2,5 odsto ukupnog bruto proizvoda Srbije, a svo zlato koje se proizvede u kompaniji, predaje se Narodnoj Banci Republike Srbije.

Autor:
Pošaljite komentar