Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VEŠTAČKE NAMIRNICE Štampana piletina još daleko od naših tanjira

21.07.2020. 09:09 09:16
Piše:
Izvor: Pilići Foto: Dnevnik.rs

Najava da bi globalni lanac restorana KFC prvi u svetu mogao da služi piletinu proizvedenu u laboratoriji, uz pomoć 3D printera iz Rusije među domaćim stručnjacima za živinarstvo i proizvođačima pilića izazvao je iznenađenje i nedoumice.

Ne zato što im nije poznata 3D tehnologija već što se domaće živinarstvo već duže suočava sa problemima jeftinog pilećeg mesa i tržišta na kojem nema mesta za sve.

Profesorka novosadskog Poljoprivrednog fakulteta  dr Lidija Perić naglašava da je ovdašnjoj naučnoj javnosti poznato da se rade istraživanja kako bi se našla zamena za životinjske proteine, ali postoje nedoumice ko će jesti meso iz laboratorije, umesto pilića othranjnih prirodnim putem .

- Znamo da su istraživanja u svetu još u začetku i da je takva proizvodnja čista, jer ne utiče na zagađenje životne sredine, ali ne znamo koliko bi meso iz laboratorije koštalo i ko bi ga koristio u ishrani. Kod nas nisu dovoljno zastuljena, a ni prihvaćeni ni vegenski a ni vegertarijanski način ishrane, pa ne verujem da bi, piletina iz laboratorije ovde imala potrošače- naglasila je prof. dr Lidija Perić.

Po njenim rečima konzumiranje takve hrana je kod nas još daleko, ali naglašava da ostaje da se vidi da li će zaista piletina iz laboratorije kako je lanac restorana KFC najavio se naći u dogledno vreme na meniju u restoranima.

Naučni saradnik sa istog fakulteta dr Igor Bjedov ističe da bi takva hrana pre mogla da ima konzumenata u SAD čiji je tržište spremnije da prihvati nove tehnologije i proba hranu poizvedenu na veštački način, u odnosu na potrošače u zemljama EU i kod nas. I on kaže da je primena takve tehnologije ovde daleko ,i da se u takvoj laboratorijskoj proizvodnji nameće pitanje ukusa.

- Kakvi će biti senzori da bi se ukus pilećeg mesa prepoznao – naglasio je dr Bjedov.

S druge strane tovljači pilića na farmama o ovom laboratorijskom napretku ne znaju puno, ali su saglasni da među potroščima neće biti konzumenata.


Tvrde da pogađaju i ukus

Kako je globalni lanac KFC najavio piletina bi trebala da ima prepoznatljiv KFC ukus i da pileće meso, koje će štampati ruska kompanija 3D Bioprinting Solutions, poslužuje u „restoranima budućnosti”.

Ovako napravljene namirnice bi trebalo da budu ekološki prihvatljivije, naveo je KFC, a pozivajući se na studije koje ukazuju na to da konvencionalni način proizvodnje mesa šteti okolini.

Iz KFC-a su poručili da će njihovi nuggeti napravljeni 3D printerom biti na finalnom testiranju u Moskvi već ove jeseni.


- U svetu je trend zdrava ishrana, ona proizvedena prirodnim putem, pa ukoliko i dospe na tržište veštačka piletina, prodavaće se u siromašnijim zemljama -kazao je za „Dnevnik” farmer iz Žitišta Dragan Ješić.-U svetu je hrana skupa posebno ona proizvedena na organski način, dok iz labortorije koja nastaje dodavaljem vitamina i proteina, verovatno neće imati cenu .

Recimo, da 3D štampa predstavlja način proizvodnje koji je počeo da se razvija 80-tih godina prošlog veka, dok je proteklih nekoliko nekoliko godina, njen razvoj postao sve značajniji za sve industrije, pa se veruje da će i 3D štampana hrana naći svoje mesto u kuhinjama širom sveta

Ali su i istraživači ove tehnologije u dilemi da li će ljudi jesti 3D štampanu hranu u budućnosti, uprkos tome što takva hrana ima svoje prednosti koje može da iskoristi svaki potrošač. Prvo: 3D štampana hrana ima oblik, koji može da se bira, pa tako, imamo 3D štampanu čokoladnu ružu ili pastu specijalnog oblika. Zamisao je IT sektora da se u takvu vrstu hrane može uneti tačno onoliko hranljivh materija koliko se želi, odnosno koliko je pojedincu potrebno. Zbog te prednosti čak i bolnice razmatraju uvođenje 3D štampane hrane, jer bi u tom slučaju svaki pacijent dobio tačno onliko proteina ili vitamina koliko mu je potrebno.

  Z. Delić

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Folksvagen testira proizvodnju respiratora korišćenjem 3D štampe

Folksvagen testira proizvodnju respiratora korišćenjem 3D štampe

21.03.2020. 14:33 14:34
Kinezi uz pomoć 3D štampača napravili zgradu visine 7,2 metra

Kinezi uz pomoć 3D štampača napravili zgradu visine 7,2 metra

22.11.2019. 19:35 19:35
Prva presuda za oružje napravljeno 3D štampačem

Prva presuda za oružje napravljeno 3D štampačem

19.06.2019. 16:33 16:34