Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veća bezbednost i stabilnost snabdevanja gasom

26.11.2019. 11:04 11:08
Piše:
Foto: srbijagas.com

NOVI SAD: Evropska unija obezbedila je 1,7 milion evra bespovratno za sistem daljinske kontrole i upravljanja gasnim transportnim sistemom SKADA, koji obezbeđuje efikasniji rad i razvoj gasnog tržišta u Srbiji, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici prilikom prezentacije tog sistema održane juče u JP „Srbijagas“ u Novom Sadu.

Takođe, dodao je, biće povećana sigurnost i bezebednost snabdevanja, a pozitivne efekte treba očekivati i zbog toga što se naredne godine u Srbiji otvara gasno tržište.

Jedan od preduslova za otvaranje pregovaračkog poglavlja Srbije u oblasti energetike je i razdvajanje delatnosti u JP „Srbijagas“, a Fabrici  je istakao da je dobro što je taj posao započet i pohvalio to što je u JP „Srbijagas“ urađena finansijska konsolidacija. On je naglasio i da će se, kada je reč o razvoju gasnog tržišta, podrška Srbiji nastaviti te da je  EU obezbedila oko 50 miliona evra bespovratno za izgradnju interkonekcije gasnog sistema Srbije s Bugarskom jer se time obezbeđuje diverzifikacija izvora snadbevanja i povećavaju bezebednost i stabilnost snabdevanja. 

SKADA sistem je savremeni sistem koji omogućava kontrolu i pregled rada na najvažnijim tačkama gasnog transportnog sistema, uz daljinsko upravljanje i pregled stanja u svakom trenutku, rekao je generalni direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović.

Prema njegovim rečima, izvesno je da će se on i dalje razvijati i omogućiti efikasniji i kvalitetniji rad.

Bajatović se osvrnuo i na obavezu razdvajanja delatnosti, i istakao da se iz JP „Srbijagas“ odvojio deo koji se bavi tansportom – „Transport gas Srbija“, te da je sigurno da će obaveze vezane za zahteve Evropske energetske zajednice biti ispoštovane, pošto će uskoro uslediti odvajanje dela kompanije koje se bavi distribucijom, a potom i trgovinom gasom.


Cene kubika bez promene

Potrošnja prirodnog gasa u Srbiji u poslednje vreme se povećava, a dobra vest za domaće potrošače gasa je to što se njegova cena neće menjati, ali i to što je snabdevanje domaćeg tržišta tim energentom  redovno, odnosno ima ga dovoljno.

Čak i kada bi došlo do prekida isporuke prirodnog gasa iz pravca Ukrajine, na tržištu ne teba očekivati poremećaje jer u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru ima dovoljno gasa. Uz to, zahvaljujući ugovoru koji JP „Srbijagas“ ima s „Gaspromom“, sigurno je da bi se pronašao put za dopremu gasa do našeg tržišta, rekao je Dušan Bajatović.


Pošto će od oktobra naredne godine u Srbiji tržište gasa biti otvoreno, potrebno je obezebediti dopremu gasa iz više pravaca, a kako je Bajatović rekao, radi se nekoliko interkonekcija.

Zahvaljujući tome, u Srbiju bi se gas mogao dopremati iz četiri pravca. Naime, EU je izgradnju gasovoda Niš–Dimtrovgrad–Sofija, odnosno interkonekciju Srbija–Bugarska, što će obezbediti povezivanje s terminalom za LNG u Aleksandropulosu u Grčkoj, podržala s 48.000.000 evra. Što se tiče izgradnje južnog kraka inetrkonektora od Bugarske do Mađarske kroz Srbiju, posao se odvija po planu, postavljeno je oko 370 kilometara cevi, a očekujemo da će kompresorske stanice biti gotove sledeće godine. U planu je i interkonekcija s Rumunijom, a tu je i mogućnost dopreme gasa iz Austrije, rekao je Bajatović.

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju je više puta odlagana, a pre svega zbog neusaglašenosti s pravilima u EU. Kako je rekao Fabrici, Evropska komisija traži da se svi novi gasovodi grade u skladu sa zakonodavstvom EU, te da se očekuje da Srbija poštuje duh obaveza koje je preuzela pristupanjem Evropskoj energetskoj zajednici. S druge strane, Bajatović je istakao da se izgradnja gasovoda kroz Srbiju odvija u skladu sa srpskim zakonodavstvom, u koje je implementiran „treći energetski paket“ te da je JP „Srbijagas“ za izgradnju interkonekcije od Bugarske do Mađarske dobilo izuzeće Agencije za energetiku Srbije.

D. Mlađenović

 

Autor:
Pošaljite komentar
Bajatović: Biće gasa, cena ostaje ista tokom cele grejne sezone

Bajatović: Biće gasa, cena ostaje ista tokom cele grejne sezone

12.11.2019. 15:50 15:51
Bajatović: Spremi smo za izgradnju Turskog toka

Bajatović: Spremi smo za izgradnju Turskog toka

07.02.2019. 14:58 15:00