Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Predlogu budžeta više za plate, a manje za penzije

01.12.2017. 08:08 08:28
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Vlada Srbije utvrdila je Predlog budžeta za narednu godinu, o kojem konačnu reč treba da daju poslanici Skupštine Srbije.

Predlogom zakona planirano je da ukupni prihodi 2018. godine budu 1.178 milijardi dinara, što je 86 milijardi više nego ove godine. U isto vreme, rashodi bi dogodine trebalo da budu na nivou od 1.206 milijardi, a ove su planirani na nivou od 1.161 milijardu. Ukoliko se to i ostvari, značiće to da će državna kasa 2018. godine biti u deficitu od 28 milijardi dinara.

Iz Predloga budžeta za 2018. proizlazi da će izdaci za plate biti 208 milijardi, što je 15 milijardi više nego ove godine. No, pošto će od prvog dana naredne godine uslediti povećanje plata delu zaposlenih u javnom sektoru od pet do deset odsto, sasvim je logično da se povećaju i izdaci za plate. Iz pratećeg dokumenta Predloga budžeta za 2018. godinu proizlazi da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru biti produžena i dogodine jer nisu planirani izdaci za plate novozaposlenih.

1.206 milijardi dinara ukupni rashodi

Na ime transfera Fondu PIO Srbije za narednu godinu planirano je 185 milijardi, što je 16 milijardi manje nego ove godine, kada je bila namenjena 201 milijarda. Pošto je svim penzionerima od 1. januara naredne godine obećano povećanje penzija od pet odsto, bilo je očekivano da se i izdaci za penzije povećaju. Međutim, procena je da će doći do rasta poreza i doprinosa pa će samim tim biti potrebna manja dotacija Fondu PIO iz državne kase. Tim pre što je već u toku ove godine bilo potrebno manje para nego što je prvobitno planirano jer su prihodi Fonda PIO povećani od uplata poreza i doprinosa. S druge strane, iz planiranih izdataka za penzije Fondu PIO, odnosno transfera iz državne kase penzijskom fondu, jasno je da će Zakon o privremenoj isplati penzija nastaviti da se primenjuje i naredne godine, odnosno da neće, kako to penzioneri očekuju i traže, biti ukinut s poslednjim danom ove.

1.178 milijardi dinara ukupni prihodi

Planirano je i smanjenje izdataka za kamate, i to 16 milijardi u odnosu na ovu godinu. Predlogom budžeta je za te namene planirano 117 milijardi, a ove godine je taj iznos bio 133 milijarde. Kreatori ekonomske politike su za kapitalne izdatke namenili 128 milijardi, što je 34 milijarde više nego ove godine. Iznos za socijalnu zaštitu ostao je isti kao i ovogodišnji – 115 milijardi dinara.

I pored toga što sada ima dva nova ministarstva: za evropske integracije i za zaštitu životne sredine, samo dva će naredne godine imati manji budžet nego ove: Ministarstvo finansija, čiji je budžet s 1.213 milijardi dinara smanjen na 1.035 milijardi i Ministarstvo energetike, za koje je za narednu godinu planirano oko milijardu dinara manje. Najbolje je prošlo Ministarstvo odbrane, čiji je budžet planiran na 70 milijardi dinara.


Planira se privredni rast od 3,5 odsto

Prognoze, na osnovu kojih je i projektovan budžet za 2018. godinu, jesu da će realni privredni rast dogodine biti 3,5 odsto, a inflacija 2,7. Veće plate i penzije od početka naredne godine, kao i veće javne investicije, treba da doprinesu i rastu privredne aktivnosti. Te prognoze su usaglašene s misijom MMF-a, koja je 7. novembra bila u Beogradu i razmatrala srpske predloge za narednu godinu.


Država je u budžetu za 2018. godinu isplanirala i subvencije od 87,62 milijardi, što je nešto više od tri milijarde dinara više nego ove godine. Pri tom, privredi su za dogodine planirane veće subvencije – 15,05 milijardi dinara, dok su ove bile 14,21 milijardi. Najveće povećanje je subvencija poljoprivredi pa je tako planirano 34,31 milijarde dinara, umesto ovogodišnje 31,6 milijarde. Više novca na ime subvencija planirano je i za puteve – 6,77 milijaradi dinara, a ove godine je bilo 6,57 milijardi, kao i za turizam – 1,18 milijarda, ove godine iznos je bio 0,89 milijardi. Subvencije za kulturu ostale su iste – četiri milijarde dinara. Manje nego prošle godine planirano je za železnice – 14,71 milijardi, a u ovoj su bile 15,89 milijardi dinara.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Vojvodine usvojila devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta

Skupština Vojvodine usvojila devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta

15.11.2017. 20:56 21:04