Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SUBVENCIJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVIH VOZILA Ko kupi električni automobil, od države dobije do 5.000 evra

05.02.2024. 08:36 08:46
Piše:
Izvor: Pixabay.com

I ove godine će građani Srbije koji se odluče za kupovinu električnih i hibridnih vozila moći da računaju na podršku države.

Vlada Srbije obezbedila je s­ub­ve­ncije za kupovinu ekološki prihvatljivijih vozila, na električni i hibridni pogon, i usvojena je Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila na električni pogon. Subvencije su ostale u istom pojedinačnom iznosu kao i prošle godine, ali je Ministarstvo zaštite životne sredine za ovu podršku ove godine opredelilo gotovo milion evra manji iznos nego lane. Tako je za ovu godinu za kupovinu vozila na električni i hibridni pogon planirano izdvajanje 1,45 miliona evra, što je 170 miliona dinara, dok je prošle godine taj iznos bio 2,5 miliona evra, odnosno 294 miliona dinara. Subvenciju mogu da dobiju građani, preduzetnici i kompanije. Za kupovinu vozila odobrava se podrška od 2.500 do 5.000 evra, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine zaključno sa 31. oktobrom.

Po rečima ministarke zaštite životne sredine Irene Vujović, ministarstvo je sredstva za podršku prilikom kupovine električnih vozila obezbedilo kao jednu od mera za unapređenje kvaliteta vazduha i životne sredine.

Zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine zaključno sa 31. oktobrom

− Sredstva koja smo namenili za ovu godinu biće dodeljivana na osnovu pristiglih i urednih zahteva građana i privrede, sve dok se ne utroši ukupan iznos ili najkasnije do 31. oktobra − rekla je Irena Vujović. − Ukoliko se pokaže da interesovanje građana i privrede znatno premašuje iznos koji smo namenili za ovu godinu, potrudićemo se da obezbedimo dodatna sredstva za subvencije za kupovinu novih električnih vozila.


Potrebno uključiti i plag-in hibride

Vladina uredba o subvencionisanju kupovine novih vozila isključivo na električni pogon dobra je vest, ali je sa stanovišta pozitivnog uticaja na životnu sredinu potrebno uključiti i plag-in hibride, pogodne za korišćenje u gradskim sredinama, gde je i najveće zagađenje − saopšteno je iz Srpska asocijacija uvoznika vozila. Iz ove organizacije je ukazano i da analiza utroška sredstava subvencija govori o rastućem interesovanju građana i privrede za ovu vrstu podrške.


Podška za kupovinu električnih vozila je mera podsticaja koja postoji u mnogim državama kako bi se smanjio broj vozila koja kao pogonsko gorivo koriste fosilno gorivo i to je, bez sumnje, uticalo na to da ovih vozila ima sve više. Električna i hibridna vozila skuplja su od klasičnih i svaka vrsta pomoći prilikom kupovine mnogo znači. Ta vozila se više kupuju i voze u zemljama u kojima je standard visok. U Evropi je, procentualno, najviše električnih automobila u Norveškoj − više od  15  odsto od ukupnog broja vozila, u Holandiji, Danskoj, Švedskoj, Islandu − oko dva odsto, a u Nemačkoj 1,3 odsto.

I u Srbiji je sve više ovakvih vozila pa je sada  nešto više od 2.100 električnih i oko 17.000 hibridnih. To je veoma mali procenat od oko 2.900.000  ukupnog broja vozila koliko ih u Srbiji ima, ali je od 2017. godine do sada broj ovih vozila u saobraćaju znatno veći, a izvesno je, kažu stručnjaci, da je povećanju broja doprinele subvencije. Godine 2020. uz korišćenje državnih subvencija kupljeno je 112 električnih i hibridnih vozila, 2021. godine 446, a 2022. godine − 625 vozila.

D. Mlađenović

1,45 miliona evra, odnosno 170 miliona dinara državna subvencija

 

Autor:
Pošaljite komentar
PAORI PAŽNJA; Počinje prijavljivanje za subvencije po hektaru, EVO KOLIKO SE DOBIJA I KADA ISTIČE ROK

PAORI PAŽNJA; Počinje prijavljivanje za subvencije po hektaru, EVO KOLIKO SE DOBIJA I KADA ISTIČE ROK

31.01.2024. 11:46 13:15
TRŽIŠTE SRBIJE PRATI TRENDOVE Električni automobili sve traženiji

TRŽIŠTE SRBIJE PRATI TRENDOVE Električni automobili sve traženiji

19.10.2023. 09:44 09:54
POVEĆANE SUBVENCIJE ZA PRIVATNE VRTIĆE Gradonačelnik Milan Đurić: Izašli smo u susret svim roditeljima dece predškolskog uzrasta

POVEĆANE SUBVENCIJE ZA PRIVATNE VRTIĆE Gradonačelnik Milan Đurić: Izašli smo u susret svim roditeljima dece predškolskog uzrasta

24.01.2024. 09:43 09:52