Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srpska vina imaju prođu na kineskom tržištu

14.02.2022. 09:49 09:50
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Domaći vinari već prodaju vina u Kini pa bi najava potpisivanja sporazuma o slobodnoj trgovini između naše zemlje i Narodne Republike Kine značila samo povoljnije uslove u spoljnotrgovinskoj razmeni jer sada naši vinari na izvoz plaćaju carinu od 30 odsto, uz koju treba dodati i visoke troškove za transport.

Tačan broj vinara izvoznika u Kinu u Savezu vinara i vinogradara Srbije nemaju, osim što znaju da naša vina imaju kupce u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. –To je poslovna tajna svakog privrednika i Savez vinara i vinogradara Srbije ne može da utiče na članove da izađu sa podacima o obimu trgovine sa Kinom – kaže predsednik Saveza vinara Srbije za „Dnevnik“ Stevan Rajta.

On navodi da domaća proizvodnja vina godišnje iznosi između 15 i 16 miliona boca vina, od kojih je visokokvalitetnih od 2,5 do 2,7 miliona boca, a da od te količine na strana tržišta svaka vinarija izveze oko 30 odsto. – U koje zemlje tačno prodaju, osim domaćeg tržišta, vinari čuvaju kao poslovnu tajnu.

Iz Privredna komora Srbije (PKS), gde se beleži izvoz, navode za “Dnevnik” da je iz Srbije tokom 2021. godine izvezeno vina u količini od 10,390.6 tona u vrednosti od 16,8 miliona evra i da je od tih količina u Kinu prodato 302,1 tona u vrednosti od 1,1 milion evra.

- Uzimajući u obzir da je srpsko vinogradarstvo i vinarstvo jedna od najbržih rastućih grana privrede, a da je Kina četvrti uvoznik vina u svetu, domaće vinarije imaju prostora da dodatno poboljšaju promociju na tom tržištu. Na predhodnim međunarodnim sajmovima u Šangaju, domaći proizvođači vina imali su zapažene nastupe koji su doveli do potpisivanja niza sporazuma sa kineskim partnerima - naveli su u PKS.

Kada se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini, koji podrazumeva prodaju vina bez carine, dobit će prvo imati vinarije ,koje već rade na kineskom tršištu, a među njima je vinarije iz Banoštora „Fruškogorski vinogradi“.

Na kineskom tržištu su od 2016. godine i zadovoljni su dosadašnjom saradnjom sa distributerom koji vina na kinske tržište plasira i iz Australije i Španije. – U početku smo prodavali samo crvena visokokvalitetna vina, a kasnije i bela i roze, koja kupiju u Kini onlajn ugostitelji za restorane i hotele - kazala je iz vinariji „Fruškogorski vinogradi” Mirjana Đurić. Ukidanje carine, podvukla je, znatno će umanjiti troškove i povećati obim izvoza jer za to postoji mogućnosti.

Iz vinarije „Kiš“ u Sremskim Karlovcima navode da je pre izbijanja pandemije kovid-19 bio postignut dogovor da naše kompanije izvoze u Kinu „Karlovački bermet“, koji nosi oznaku geografskog porekla. – Sve je bilo dogovoreno između vinara i tih kompanija, ali je posao zaustavila korona – kazao je Siniša Popov iz vinarije“Kiš“. Od izvoza, smatra Popov, kada se carine ukinu, koristi će imati najviše industrijski proizvođači vina jer će moći znato više da  izvezu u odnosu na mikro, male, srednje i velike vinarije.

– Bili bi zadovoljni kada bi mogli godišnje da prodamo više desetina hiljada boca vina, ali prvo treba da čujemo cenu, koliko Kinezi plaćaju flašu našeg vina - kazao je Popov, smatrajući da bi domaća “premium vina” mogla da nađu kupce u najvećoj ekonomiji sveta.

Slobodna trgovina uvećava izvoz i širi vinograde

Predsednik Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta kaže da će već sada, pre nego što se sporazum potpiše, morati formirati tim za pregovore sa Kinezima, kako bi se uskladili propisi, ali i čulo kakav proizvod traži zahtevno i ogromno kinesko tržište jer se tamo već prodaju najbolja vina velikih svetskih proizvođača.

– Predstoji nam veliki posao da bi ovdašnji vinari mogli biti izvoznici, a kada izvoz krene, domaća vinarska industrija biće u velikom zamahu. Vinari će dobiti elan da uvećavaju proizvodnju, šire vinograde, ulažu u opremu i kvalitet – naveo je Rajta, ali i skrenuo pažnju na to da se ne misli da je razvoj vinogradarstva i vinarstva moguć preko noći jer da bi se stiglo do dobrog vinograda i vina, treba dosta godina i truda.

        Z. Delić

Autor:
Pošaljite komentar