overcast clouds
11°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Српска вина имају прођу на кинеском тржишту

14.02.2022. 09:49 09:50
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Домаћи винари већ продају вина у Кини па би најава потписивања споразума о слободној трговини између наше земље и Народне Републике Кине значила само повољније услове у спољнотрговинској размени јер сада наши винари на извоз плаћају царину од 30 одсто, уз коју треба додати и високе трошкове за транспорт.

Тачан број винара извозника у Кину у Савезу винара и виноградара Србије немају, осим што знају да наша вина имају купце у најмногољуднијој земљи на свету. –То је пословна тајна сваког привредника и Савез винара и виноградара Србије не може да утиче на чланове да изађу са подацима о обиму трговине са Кином – каже председник Савеза винара Србије за „Дневник“ Стеван Рајта.

Он наводи да домаћа производња вина годишње износи између 15 и 16 милиона боца вина, од којих је висококвалитетних од 2,5 до 2,7 милиона боца, а да од те количине на страна тржишта свака винарија извезе око 30 одсто. – У које земље тачно продају, осим домаћег тржишта, винари чувају као пословну тајну.

Из Привредна комора Србије (ПКС), где се бележи извоз, наводе за “Дневник” да је из Србије током 2021. године извезено вина у количини од 10,390.6 тона у вредности од 16,8 милиона евра и да је од тих количина у Кину продато 302,1 тона у вредности од 1,1 милион евра.

- Узимајући у обзир да је српско виноградарство и винарство једна од најбржих растућих грана привреде, а да је Кина четврти увозник вина у свету, домаће винарије имају простора да додатно побољшају промоцију на том тржишту. На предходним међународним сајмовима у Шангају, домаћи произвођачи вина имали су запажене наступе који су довели до потписивања низа споразума са кинеским партнерима - навели су у ПКС.

Када се потпише споразум о слободној трговини, који подразумева продају вина без царине, добит ће прво имати винарије ,које већ раде на кинеском тршишту, а међу њима је винарије из Баноштора „Фрушкогорски виногради“.

На кинеском тржишту су од 2016. године и задовољни су досадашњом сарадњом са дистрибутером који вина на кинске тржиште пласира и из Аустралије и Шпаније. – У почетку смо продавали само црвена висококвалитетна вина, а касније и бела и розе, која купију у Кини онлајн угоститељи за ресторане и хотеле - казала је из винарији „Фрушкогорски виногради” Мирјана Ђурић. Укидање царине, подвукла је, знатно ће умањити трошкове и повећати обим извоза јер за то постоји могућности.

Из винарије „Киш“ у Сремским Карловцима наводе да је пре избијања пандемије ковид-19 био постигнут договор да наше компаније извозе у Кину „Карловачки бермет“, који носи ознаку географског порекла. – Све је било договорено између винара и тих компанија, али је посао зауставила корона – казао је Синиша Попов из винарије“Киш“. Од извоза, сматра Попов, када се царине укину, користи ће имати највише индустријски произвођачи вина јер ће моћи знато више да  извезу у односу на микро, мале, средње и велике винарије.

– Били би задовољни када би могли годишње да продамо више десетина хиљада боца вина, али прво треба да чујемо цену, колико Кинези плаћају флашу нашег вина - казао је Попов, сматрајући да би домаћа “премиум вина” могла да нађу купце у највећој економији света.

Слободна трговина увећава извоз и шири винограде

Председник Савеза винара и виноградара Србије Стеван Рајта каже да ће већ сада, пре него што се споразум потпише, морати формирати тим за преговоре са Кинезима, како би се ускладили прописи, али и чуло какав производ тражи захтевно и огромно кинеско тржиште јер се тамо већ продају најбоља вина великих светских произвођача.

– Предстоји нам велики посао да би овдашњи винари могли бити извозници, а када извоз крене, домаћа винарска индустрија биће у великом замаху. Винари ће добити елан да увећавају производњу, шире винограде, улажу у опрему и квалитет – навео је Рајта, али и скренуо пажњу на то да се не мисли да је развој виноградарства и винарства могућ преко ноћи јер да би се стигло до доброг винограда и вина, треба доста година и труда.

        З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар