Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRBIJA HVATA TEHNOLOŠKI KORAK SA SVETOM Naša pamet stvara veštačku inteligenciju, automobile …

02.10.2023. 08:11 08:17
Piše:
Izvor: Pixabay

- Srbija intenzivno radi na usavršavanju i povećavanju infrastrukture za električna i hibridna vozila, kao i na zauzimanju vodeće pozicije u ovoj oblasti - izjavila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović.

Ministarka je rekla da Srbija prati svetske trendove i da je spremna da razvija i primenjuje najnovije tehnologije.

- Električna vozila, autonomni automobili i veštačka inteligencija više nisu budućnost. Oni su postali naša realnost i predstavljaju temelje tehnološke revolucije u automobilskoj industriji - navela je Begovićeva. Dodala je da je Srbija kroz strateške napore uspela da privuče investicije, o čemu govori prisustvo veoma značajnih i velikih kompanija iz ovih oblasti, koje su odlučile da otvore istraživačko-razvojne centre u Srbiji.

- Srbija nastavlja da ulaže u nauku, istraživanje i razvoj, pružajući podršku svim pojedincima koji se nalaze i u našoj akademiji, a i u provatnim kompanijama da razvijaju inovacije. Samo na taj način, kroz zaista dodatu vrednost koju naše ideje dodaju jednom proizvodu, možemo da razvijamo privredu u budućnosti - istakla je ministarka.


Kreiramo budućnost

Uz podršku čitave Vlade Srbije, zajedno sa domaćim i stranim partnerima, investitorima, inovatorima i stručnjacima iz različitih sektora, trudimo se da kreiramo budućnost u kojoj su elektromobilnost, autonomna vozila i veštačka inteligencija deo napretka i omogućavaju tehnološki razvoj i unapređenje života svih nas, rekla je Begović.

- Ovo nije samo naša vizija, već treba da bude doprinos Srbije globalnoj borbi za održivu i naprednu budućnost - zaključila je ministarka nauke.


Podsetila je da je Srbija prva država u jugoistočnoj Evropi koja je usvojila Strategiju za razvoj veštačke inteligencije, nakon čega je ubrzo otvoren i Institut za veštačku inteligenciju.

Begovićeva kaže da je Srbija prošle godine postala jedna od 27 članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, što govori koliko su nove tehnologije važne Srbiji i objasnila da su napori čitave Vlade Srbije usmereni ka izgradnji okruženja koje će motivisati ljude da se bave razvojem inovacija.

- Snažna nauka, posebno u STEM oblastima, daje nam jaku osnovu da možemo da postanemo lideri u ovim oblastima. Takođe, država investira znatna sredstva u razvoj infrastrukture, kao što su naučno-tehnološki parkovi i Fond za inovacionu delatnost, koji predstavljaju podršku kako akademiji, tako i privatnom sektoru da razvijaju inovacije. Želimo da dođemo do najboljih pojedinaca i stvorimo šansu za „pametne” investicije - naglasila je ona. Istakla je da su veliki broj poreskih olakšica koje je Vlada Srbije usvojila, usmerene da motivišu kompanije da se bave istraživanjem i razvojem, i dodala da se sa razvojem tehnologije, menja i pravna regulativa.

Električna vozila, autonomni automobili i veštačka inteligencija više nisu budućnost. Oni su postali naša realnost i predstavljaju temelje tehnološke revolucije u automobilskoj industriji (ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović)

Ovaj napor Vlade Srbije je rezultirao u tome da Srbija bude jedna od pet zemalja u Evropi čija je vlada izdala dozvolu za autonomna vozila nivoa 3, navela je Begovićeva.

Kada je reč o velikim i važnim kompanijama u ovim oblastima, ministarka kaže da njihovo prisustvo u u našoj zemlji kao i na nedavnom sajmu u Novom Sadu govori koliko je Srbija prepoznata kao mesto za budući razvoj automobilske industrije i primenu novih tehnologija u ovim oblastima.

D. U.

Autor:
Pošaljite komentar
Novim videom gradonačelnik Đurić prikazao vozila u kojima će vam uskoro stizati pošiljke: Ovde nije kraj, pošta će dobiti i veća, potpuno električna vozila (VIDEO)

Novim videom gradonačelnik Đurić prikazao vozila u kojima će vam uskoro stizati pošiljke: Ovde nije kraj, pošta će dobiti i veća, potpuno električna vozila (VIDEO)

18.08.2023. 14:46 14:55
Novi Sad ostvaruje svoju viziju pametnog grada: Novim tehnologijama do boljeg kvaliteta života građana

Novi Sad ostvaruje svoju viziju pametnog grada: Novim tehnologijama do boljeg kvaliteta života građana

25.09.2023. 12:06 13:11
VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UŠLA I U SUDNICE Nove tehnologije u pravosuđu

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UŠLA I U SUDNICE Nove tehnologije u pravosuđu

22.09.2023. 18:42 18:50