Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Privatnih vozova biće više na našim prugama

25.04.2018. 09:29 09:32
Piše:
Izvor: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

NOVI SAD: Pred poslanicima Skupštine Srbije uskoro će se naći Predlog zakona o železnici, koji je uputila Vlada Srbije, kako bi naša država nastavila otvaranje i harmonizaciju tržišta železničkih usluga sa jedinstvenim evropskim železničkim tržištem, njegovo integrisanje u tržište transportnih usluga i unapređenje efikasnosti železničkog sistema Srbije i njegove konkurentnosti u odnosu na druge vidove saobraćaja.

Železnice su vitalni deo transportnog sektora države , a efikasnost železničkog sistema treba da se poboljša kako bi se on integrisao u konkurentno tržište prevoznih usluga odnosno na druge vidove saobraćaja. Novim zakonom omogućava se da svi železnički prevoznici i upravljač infrastrukture posluju na način koji je u skladu sa zahtevima tržišta.

Kako Srbija u okviru rešenja koje donosi EU ima obavezu da se usklađuje u svim oblastima, jaka Direkcija za železnice i rezultati restruuktuiranja železnice dale su našoj državi veliku šansu da obrazuje efikasan i efektivan železnički sektor otvoren za potencijalne učesnika, pa je zbog toga novi zakon o železnicima preko potreban.

U obrazloženju Predloga zakona o železnicama, Vlada Srbije navodi se da on omogućava stvaranje novih privrednih subjekata na tržištu i tržišnu konkurenciju. Poboljšanim i preciziranim uređenjem i regulisanjem tržišta železničkih usuga značajno će se podići interesovanje domaćih i stranih privrednih subjekata za ulaganje u železničku infrastrukturu, kao i prevoz robe i putnika železnicom. U tom smislu, očekuje se pojava novih privrednih subjekata koji će obavljati poslove prevoza u železničkom saobraćaju i upravljanja uslužnim objektima, čime su stvoreni uslovi za pojavu konkurencije na tržištu usluga u železničkom saobraćaju.

Trenutno na železničkoj mreži saobraća dva nacionalna i tri privatna železnička prevoznika. Veruje se da će ovim novim aktom koji uređuje i kombinovani transport, može podstaći intenzivniji razvoj tog oblika transporta.


Standard  za prevoz putnika

Predlog zakona o železnicama prvi put propisuje minimum standarda kvaliteta usluga prevoza putnika s jedne strane, a s druge putnici će po prvi put biti u mogućnosti da dostave pritužbu Direkciji za železnice ukoliko smatraju da im je uskraćeno bilo koje pravo vezano za prevoz železnicom.

Ujedno, očekuje se otvaranje tržišta pa samim tim i ulaska novih aktere na železnice u vidu novih železničkih prevoznika, što će takođe građanima, kao i privredi, omogućiti veći izbor.


U budžetu Srbije za ovu godinu u skladu sa ugovorima sa državom, za finansiranje troškova upravljanja železničkom infrastrukturom namenjeno je 7.000.000.000 dinara i obaveze javnog prevoza u visini od 3.600.000.000 dinara. Prošle godine, železnički prevoznici su isplatili 3.944.883.920,51 dinara upravljaču infrastrukture za naknadu za korišćenje železničke infrastrukture i pružanje dodatnih i pratećih usluga. Nacionalni železnički prevoznik “ Srbija Kargo” a.d. posluje bez subvencija, a njegov prošlogodišnji nato dobitak iznosio je 779,4 miliona dinara.

Pristup železničkoj infrastrukuri omogućen je svim železničkim preovznicima, ukoliko su registrovani u Srbiji. Potpisan je prvi ugovor između upravljača infrastrukture i privatnog operatera u 2016.godini, a isti prevoznik je prošle godine zaključio i Ugovor o korišćenju železničke infrastkture. Pored toga, na srpskoj železničkoj mreži saobraća i drugi privatni železnički prevoznik koji je prošle godine zaključio ugovora, a treći je to učinio početkom ove. Očekuje se pojava i drugih železničkih prevoznika, čime bi železnički saobraćaj postajao konkurentniji u odnosu na druge vidove prevoza.

LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar
NAKON 19 GODINA Sutra kreću vozovi preko Žeželjevog mosta

NAKON 19 GODINA Sutra kreću vozovi preko Žeželjevog mosta

06.04.2018. 09:57 10:01
Brzi vozovi u Srbiji realnost za tri godine

Brzi vozovi u Srbiji realnost za tri godine

07.12.2017. 10:51 10:55