Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Prehrambena industrija mora pratiti inovacije

23.09.2018. 11:26 11:40
Piše:
Izvor: pixabay.com

Uskoro se završava realizacija projekta “Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda – FOOD stars”, koji je Naučni institut za prehrambene tehnologije Novi Sad realizovao kroz program Evropske komisije za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”.

Poznat kao mesto gde se susreću nauka i privreda, novosadski FINS u protekle tri godine  je i kroz ovaj projekat doprineo povećanju ugleda naše nauke u svetu, ali i postavio dobar temelj za razvoj prehremabenog sektora na principima “Otvorenih inovacija”.

- Ključna ideja na kojoj je zasnovan projekat FOOD stars – tvining projekat, finansiran u okviru programa za istraživanja i inovacije Evropske unije “ Horizont 2020” , a poveren na realizaciju Naučnog instituta za prehrambenu tehnologiju je razvoj novog proizvoda koji je ključna aktivnost koja pokreće globalnu prehambenu industriju i obuhvata kompletan proces od rađanja ideje do plasmana novog proizvoda na tržište – objašnjava za “Dnevnik”  dr Milica Pojić, naučni saradnik Naučnog instituta za prehrambene tehnologije Novi Sad.

Kada se u kompletnom procesu od rađanja ideje o novom proizvodu do njegovog plasmana na tržište, ističe naša sagovornica, pruži prilika i potro­šačima da da budu inovatori, a naučnicima da uobliče inovativne ideje u gotova rešenja koja koristi industrija  onda je znatno povećana konkuretnost prehrambenog sektora .

- Projektne aktivnosti koje smo realizovali kroz ovaj projekat bile su osmišljene tako da se ojačanjem istraživačkog potencijala Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu ojača sposobnost pri­lagođavanja novim tehnologijama i kontinuiranim inovacijama u prehambenom sektoru, da se stvore uslovi za implementaciju inovativnih ideja u praksi, kao i da se ostvari bolja saradnja nauke, prehrambene industrije i potrošača u razvoju prehrambenih proizvoda – rekla je Milica Pojić.

Naša sagovornica objašnjava da je veliki broj mladih istraživača sa Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u protekle tri godine imao priliku da kroz jednomesečne boravke u partnerskim institucijama u Irskoj, Italiji i Holandiji unapredi svoja znanja iz raznih oblasti nauke o hrani i prehrambenim tehnologijama, kao i da probudi svoju kreativnost i ostvari bolju povezanost sa istraživačima u takvozvanom evropskom istraživačkom prostoru.

- To je doprinelo ne samo razvoju njihove naučne karijere, već i rezultiralo novim idejama za dalja istraživanja. Uporedo sa jačanjem istraživačkih projekata FINS-a , kroz ovaj projekat radilo se i na edukaciji predstavnika domaće prehrambene industrije prezentovanjem mogućnosti proizvodnje nutritivno vrednijih proizvoda uz primenu novih procesnih tehnologija, odabirom novih i alternativnih sirovina, povećanju ekonomičnosti pro­izvodnje, iskorišćenju sporednih proizvoda prerade. Istovremeno, ukazano im je na značaj udruživanja veština, znanja i iskustva iz različitih oblasti nauke, inženjerstva i marketinga. Okrugli stolovi i panel diskusije bile su način da se otvore goruće teme u prehrambenom sektoru i animiraju predstavnici ove industrije da se uključe u inovativni ciklus– objašnjava Milica Pojić.

Tako se kroz okrugle stolove i panel diskusije govorilo o “vrućim temama” među kojima su aditivi, dobre i loše masti , soli u hranu ... Na svim tim razgovorima učestovao je i veliki broj potrošača , jer je FINS u realizaciju projekta uključio i Asocijaciju potrošača Srbije . Kroz saradnju sa Asocijacijom potrošača Srbije intenzivno su ojačale veze sa potrošačima kao najpristupačnijim partnerima-inovatorima u razvoj prehrambenih proizvoda, a prehrambenoj industriji je olakšan razvoj i isporuka novih prehrambenih proizvoda formulisanih tako da zadovoljavaju sve zahtevnije prohteve potrošača.

- Podsticajem multidisciplinarnog pristupa u razvoju prehrambenih proizvoda Naučni institut za prehrambene tehnologije je stvorio kreativnu zajednicu sposobnu da inovira. Drugim rečima, FOODstars je omogućio uspostavljanje ne samo čvršće međunarodne naučne saradnje sa partnerima iz Irske, Italije i Holandije, već i ojačao veze sa domaćom industrijom i potrošačima, što čini dobar temelj za razvoj prehrambenog sektora na principima “Otvorenih inovacija” – zaključuje Milica Pojić.

        LJ. Malešević

Autor:
Pošaljite komentar