Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pregovori s EAEU: Sir i cigarete možda krenu bez carine, šećer neće

28.01.2019. 11:27 11:31
Piše:
Izvor: pixabay.com

NOVI SAD: Tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih članica je gotovo usaglašen i pregovori bi trebalo da budu završeni tokom ove godine, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu trgovine.

Taj sporazum zameniće važeće sporazume o slobodnoj trgovini s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, s kojima je do sada bila omogućena bescarinska trgovinska razmena za oko 99 odsto robe. Sporazumom bi trebalo da bude proširena bescarinska lista za izvoz hrane i akcizne robe, a obuhvatiće i tržišta Jermenije i Kirgizije.

U Ministarstvu trgovine kažu da je poslednja runda pregovora održana u Beogradu 10. i 11. januara i da je srpska strana insistirala na tome da dobije preferencijale za izvoz nekih vrsta sireva koji nisu na režimu slobodne trgovine, kao i za izvoz cigareta i alkoholna pića. EAEU je za sada ponudila samo koncesije za izvoz voćnih rakija i sirovog destilata bez količinskih ograničenja, dok naša strana i dalje insistira na dobijanju određenih koncesija u vidu količinskih organičenja kroz tarifne kvote za izvoz nekih vrsta polutvrdih sireva, cigareta i vinjaka.

U Ministarstvu trgovine navode da je srpska strana odustala od zahteva za dobijanje bescarinskog pristupa tržištu EAEU za živinsko meso i šećer jer su to istakli kao vrlo osetljive proizvode bez ikakve mogućnosti postizanja kompromisa među državama članicama EAEU.

Kada su prozvodi od duvana u pitanju, od ukupnog uvoza cigareta iz celog sveta u Srbiju u novembru 2018. godine, čak 28 odsto čini uvoz iz Rusije. Pri tome je uvoz iz Rusije u Srbiju slobodan bez ikakvih carina, a pri izvozu cigareta iz Srbije na tržište Rusije plaća se carina od oko 18 odsto. Srbija izvozi cigarete u zemlje EAEU, najviše u Kirgisku Republiku, ukazuju u Ministarstvu trgovine.

Specijalna savetnica ministra trgovine Jagoda Lazarević rekla je da je interes Srbije da kroz aktuelne pregovore reguliše trgovinske odnose s EAEU i zadrži visok stepen liberalizacije trgovine koji ima na osnovu bilateralnih sporazuma s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, a da u okviru novih pregovora ode korak dalje.


Direktna kupovina

Prihvaćen je naš predlog da se pregovara moderan tekst u duhu pravila Svetske trgovinske organizacije i savremene trgovinske prakse. Uspeli smo da izdejstvujemo ukidanje do sada važećeg pravila „direktne kupovine”, na čemu smo insistirali godinama, a čemu se najviše protivila ruska strana, navela je Jagoda Lazarević.

Po njenim rečima, time se ostvaruje značajna dobit, merena milionima evra, za naše velike izvoznike i uvoznike kojima je do sada bio osporavan preferencijalni status u trgovini s Rusijom zbog korišćenja posredničkih firmi. Kao uslov za ukidanje tog pravila, srpska strana je prihvatila ruski zahtev da se pojačaju kontrole, proverom faktura i pravnih lica koja učestvuju u lancu kupovine da bi se sprečile eventualne zloupotrebe preferencijalnog statusa.


To znači da se režim slobodne trgovine proširi na Jermeniju i Kirgiziju i postigne liberalizacija i za neke robe koje su do sada bile na listi izuzeća, a za koje imamo interes da se izvoze u EAEU bez naplate carina, rekla je Jagoda Lazarević.

Po njenim rečima, tekst sporazuma i deo pratećih aneksa – o pravilima porekla i o rešavanju sporova – gotovo je usaglašen.

Pregovori će se nastaviti i srpska strana će i dalje insistirati na dobijanju zadovoljavajućeg nivoa koncesija za konkretne poljoprivredno-prehrambene proizvode.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Evroazijska unija danas o uvozu "fijata" iz Srbije

Evroazijska unija danas o uvozu "fijata" iz Srbije

15.04.2015. 09:10 21:24