Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počela podela turističkih vaučera za 2018.

14.01.2018. 11:23 11:27
Piše:
Izvor: Najviše domaćih turista se odmaralo u  hotelu “Radan” u Prolom banji  Foto: prolombanja.com

Akcija dodele turističkih vaučera u vrednosti od pet hiljada dinara nastavlja se i ove godine, a po prvi put u odnosu na protekle tri godine od kada se na ovaj način želi podstaći razvoj domaćeg turizma biće uključeni i gradovi Niš i Kragujevac, dok su Novi Sad i Beograd i dalje van ove ponude, a zadržano je pravilo o minimum pet dana odnosno pet noćenja. 

 Zainteresovani građani su već s prvim danima januara počeli da podnose prijave na šalterima pošta JP “Pošte Srbije”, pa je u Ministarstvo trgovine i turizma već stiglo nekoliko stotina prijava. U Službi za informisanje ministarstva kažu da se prvi turisti sa vaučerima mogu očekivati već posle 1.februara jer treba da prođe 30 dana od podnošenja prijave do korišćenja vaučera. I ove godine turisti se mogu prijavljivati do 15. oktobra, a vaučere treba da iskoriste do 20. novembra.

Početak nove poslovne godine je i prilika i da se rezimira prošlogodišnji učinak, jer Vlada Srbije namerava da ove godine izdvoji  400 miliona dinara za 80.000 vaučera.

„Broj prijavljenih ugostitelja svake godine raste pa se u 2017.  povećao za trećinu u odnosu na 2016. što ukazuje na poverenje koje privatni sektor ima u državu. Tako je akcija “Vaučeri za odmor u Srbiji” uz promotivnu kampanju Turističke organizacije Srbije  “Moja Srbija” značajno  uticale da promet domaćih turista  raste  i da se građani ne samo odmaraju u svojoj zemlji već i da je bolje upoznaju“, kažu u Službi za informisanje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.


Očekuje se manje papirologije

Namera je i da se pojednostavi procedura pri podnošenju zahteva za dobijanje vaučera, ali građani još uvek treba da pored prijave pošalju i fotokopiju lične karte ili pasoša i potvrdu o rezervaciji. Penzionerima treba i kopija rešenja o ostvarenom pravu na penziju i fotokopija ili original penzionog čeka. Zaposleni čija primanja mesečno ne prelaze iznos od 60.000 dinara treba da dostave i original potvrdu o zaposlenju i zaradi.


Tokom 2017. godine stiglo je čak 92.000 zahteva, duplo više nego tokom  2016.godine, kada je bilo  46.000 zahteva. Lane su domaći gosti boravili u  916  hotela, motela, domaćoj radinosti, što je za trećinu više nego prethodne godine. I tokom 2017. s vaučerima najviše su putovali penzioneri (53,7 odsto), potom građani sa primanjima manjim od 60.000 dinara ( 35,5 odsto), a svega deset odsto nezaposleni.

Nepoznato je koliko je zahvaljujući  vaučerama država zaradila, jer RZS i NBS nažalost još uvek nemaju mehanizam praćenja potrošnje domaćih gostiju. Zna se, da je devizni priliv od turizma u prvih deset meseci u 2017.  rastao po stopi od 14 odsto. Poznato je, da je  u prvih deset meseci 2017. broj dolazaka domaćih turista porastao za 7,7 odsto u odnosu na isti period 2016 i da je  lane u proseku bilo zabeleženo 6,8 noćenja.

Sa vaučerima se najviše išlo u banje, i to Sokobanju, Prolom Banju, Lukovsku Banju, Vrnjačku Banja, Banju Koviljaču i u  Gornju Trepču, potom na planine Zlatibor, Divčibare, Kopaonik, Taru. Najviše domaćih turista se odmaralo u  hotelu “Radan” u Prolom banji, vili “Mina “ na Zlatiboru , odmaralištu “Podrinje” u Banji Koviljači i “Nenad Dobrodolac”  na Kopaoniku.

Tokom sprovođenja akcije dodele vaučera Turistička inspekcija je bila neprekidno uključena u proces dodele i korišćenja vaučera, kontinuirano je pratila i rešavala eventualne pritužbe kojih je prema  evidenciji bilo u malom broju. Ugostitelji, a i korisnici su uglavnom imali primedbe kada je reč o promeni rezervacija, dok je zanemarljiv broj neiskorišćenih vučera – kažu u ministarstvu.

Zorka Delić

Autor:
Pošaljite komentar
Ljajić: Rekordni prihodi od turizma u 2017.

Ljajić: Rekordni prihodi od turizma u 2017.

11.01.2018. 20:11 20:21