Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Od Nove godine profesionalnim vozačima neophodna licenca

18.12.2019. 10:13 10:16
Piše:
Izvor: Tanjug, ilustracija

Profesionalni vozači koji prvog dana naredne godine ne budu imali licencu za obavljanje tog posla neće moći da prevoze putnike i teret.

Zahtev za dobijanje licence profesionalni vozači sa srpskom vozačkom dozvolom mogu podneti u nekoj od ekspozitura Auto-moto saveza Srbije i taj dokument postaje neophodan za obavljanje tog posla. Vremena za dobijanje te licence bilo je dovoljno jer se izdaju od početka godine, ali, po svemu sudeći, mnogi na to nisu mislili na vreme nego tek sad – kad se primakao kraj godine. U Vojvodini se zahtev za izdavanje licence za profesionalnog vozača može predati u nekoliko gradova: Kikinda, Sombor, Pančevo, Bačka Palanka... a u Novom Sadu se to može uraditi na nekoliko mesta, među kojima je i Auto-moto klub „Novi Sad”. Po rečima direktora Auto-moto kluba Novi Sad” Miroslava Mihailovića, u celoj Srbiji do sada je primljeno oko 82.500 zahetva za izdavanje licence profesionalnog vozača. 

– Svi kao da su čekali poslednji trenutak da podnesu zahtev za licencu jer na početku godine gotovo da nije bilo nikog, a sada su gužve velike – kaže Mihailović. – Šalteri u AMK „Novi Sad” na Bulevaru oslobođenja rade od 9 do 15 časova radnim danom, ali neretko se radi duže. Dnevno primimo oko 60 zahteva, a da bismo izbegli gužve, uveli smo brojeve, poput onih u bankama.

Da bi licenca profesionalnog vozača važila i van granica Srbije, potrebno je otići u MUP da bi u vozačku dozvolu bio upisan kôd 95, koji na osnovu važećih evrpskih pravila za obavljanje tog posla traže strani poslodavci (Miroslav Mihailović)

Po njegovim rečima, zahtev za licence za vozače kamiona i autobusa mogu podneti svi koji imaju imaju položeni vozački ispit C i D kategorije, kao i oni koji ga polože do 29. decembra ove godine.

– Oni će i posle toga pod istim uslovima moći da podnesu zahtev za izdavanje licence, odnosno neće morati da idu na dodatnu obuku ili ponovno polaganje. Kakva će procedura biti za one koji posle 29. decembra steknu vozačku dozvolu tih kategorija još uvek se ne zna – kaže Mihailović.


Više zahteva tek od septembra

Više zahteva za izdavanje licence profesionalnog vozača startovalo je u septembru. Naime, od 1. septembra posedovanje licence postalo je obavezno za vozače autobusa koji prevoze decu i sigurno je još uvek svima u sećanju nezadovoljstvo roditelja i dece zbog otkazivanja ekskurzija, i to pred stam polazak, uglavnom ispred škola ili obdaništa jer vozači autobusa ili njihovi poslodavci nisu na vreme predali zahtev za licencu ili to uopšte nisu uradili. Po svemu sudeći – iz toga niko nije izvukao pouku.


Prilikom podnošenja zahteva za izdavanje licence potrebno je 6.080 dinara, plus troškovi plaćanja na mestu gde se zahtev podnosi jer se mora uneti odgovarajuća šifra, što znači da se ne može platiti onlajn. Mihailović naglašava da je veoma važno da oni koji imaju vozačku dozvolu koja omogućava obavljanje posla profesionalog vozača znaju da zahteve za dobijanje licence mogu predati i naredne godine, ali da, ukoliko planiraju da kreću na put, a nemaju licencu – neće moći da rade posao koji obavljaju. Uz to, veliko pitanje da li će to moći da urade i oni koji sada predaju zahteve jer se, po Mahailovićevim rečima, na odgovor, odnosno licencu, čeka do šest nedelja

– Moram da naglasim i da se licence za vozače autobusa i kamiona izdaju za vožnju u Srbiji, a oni koji taj posao žele da obavljaju u nekoj od evropskih zemalja, moraju načiniti još jedan korak. Da bi licenca za obavljanje posla profesionalnog vozača važila i van granica Srbije, potrebno je otići u MUP da bi u vozačku dozvolu bio upisan kôd 95, koji na osnovu važećih evrpskih pravila za obavljanje tog posla traže strani poslodavci – naglašava Mihailović.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar