Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Obeleženo 102 godine PKV: Dobri rezultati i kada je teško

02.02.2021. 09:04 09:06
Piše:
Izvor: pkv.rs

NOVI SAD: Privredna komora Vojvodine obeležila je 102 godine postojanja, na rođendan Novog Sada, te je jučerašnji dan zaista bio u znaku jubileja.

Tom prilikom dodeljene su i godišnje nagrade PKV za značajna privredna ostvarenja u prošloj godini, a svečanosti su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik PKV Boško Vučurević, dobitnici priznanja Mitar Deurić i Dragana Đermanović, mladi privrednici koji su postigli značajne rezultate i drugi laureati.

Ukazujući da mu je zadovoljstvo što je gost na svečanosti povodom obeležavanja 102 godine od osnivanja PKV, Mirović je naglasio da je taj veliki jubilej i prilika da Komora nagradi najbolje privrednike iz Vojvodine.

Ovo je i prilika da još jednom podsetimo na značaj privrednih aktivnosti, te razvoja ekonomije, dela koji su privrednici sa svojim zaposlenima realizovali u sticanju dobiti za svoje kompanije, ali i dela zarada koje su ostvarili za prihod buyeta iz kog razvijamo bolnice, škole, infrastrukturu i druge opšte potrebe, istakao je Mirović.

Ohrabruje, kako je dodao, činjenica da je u veoma teškoj godini za globalnu ekonomiju, pa i za ekonomiju našeg regiona i Srbije, privreda Vojvodine bila ta koja je uspela da održi privredne aktivnosti, sačuva radna mesta.


Vetar u leđa

Direktor i vlasnik kompanije „Atos Fruktum“ Mitar Deurić iz Male Remete dobitnik je nagrade „Kosta Mirosavljević“ za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti poljoprivrede.

On je naglasio da je priznanje PKV izuzetno važno ne samo njemu, već svim zaposlenima u kompaniji jer dolazi u turbulentnom i teškom periodu, punom izazova i promena, ne samo za srpsku privredu, već i celokupno društvo.

Ova nagrada je veliki vetar u leđa svima nama i potvrda da smo na dobrom putu, ali i velika obaveza i odgovornost da nastavimo i dalje s dobrim rezultatima, ulaganjem u naše zaposlene i pozitivnim uticajem na širu društvenu zajednicu, istakao je Deurić.

Vlanica firme „ Peper komunikejšns grup“ Dragana Đermanović dobila je nagradu za privrednicu godine i tom prilikom istakla da je PKV košnica znanja, iskustva i podrške.

Svi privrednici Vojvodine osećaju značaj ove organizacije koja nas pre svega okuplja, ali i daje priliku da rastemo i nagrađuje trud i rad, rekla je Dragana Đermanović.

Kako je dodala, svi privrednici u Vojvodini dobitnici su velikog priznanja s obzirom na sve što su izdržali u 2020. godini.

Zahvalni smo i Pokrajinskoj vladi na kontinuiranom ulaganju i razumevanju situacije u kojoj se privreda nalazi. Od nas i našeg rada zavise životi i rad drugih ljudi i čitava ekonomija, a privrednicima upućujem apel da ne čekaju bolja vremena, dane i mesto jer je bolje tamo gde smo mi bolji, poručila je Đermanovićeva.


U protekloj izuzetno teškoj godini, najtežoj od Drugog svetskog rata, izgubili smo samo 0,4 odsto radnih mesta, što dovoljno govori o vitalnosti naše privrede, poručio je Mirović.

On je dodao da smo u minuloj godini imali značajan rast u oblasti poljoprivrede, veći od 12 odsto, što govori o dobitnicima priznanja, kao i njihovim kolegama i zaposlenima u privredi Vojvodine.

U prošloj godini Vojvodina je bila važan faktor ekonomskog razvoja i opstanka Republike Srbije. U drugim zemljama pad privredne aktivnosti je izuzetno veliki, ali zahvaljujući vitalnosti, energiji, znanju, ulaganju kapitala, uspeli smo da prošlu godinu provedemo s najmanje gubitaka. Državno rukovodstvo čini sve da kroz nabavku vakcina i dobro organizovanu vakcinaciju učini da što pre izađemo iz krize u kojoj se nalazimo, da merama i potezima, kojima priznanje odaje čitav razvijeni svet, dođemo u fazu da s još većim intenzitetom nastavimo s ulaganjima i u kompanije koje vode naši privredici, ali i s javnim ulaganjima, što će značajno doprineti rastu bruto društvenog proizvoda u 2021. godini. Krećemo u novi ekonomski start i bićemo važan deo u timu razvoja nacionalne ekonomije, kao što je Vojvodina uvek bila i prednjačiće u mnogim sferama. Jubilej PKV i važnost i značaj ovogodišnjih dobitnika sigurno su potvrda da će tako zaista i biti, rekao je Mirović.

Predsednik PKV istakao je da je Komora mesto okupljanja privrednika, ali i mesto privrednih zbivanja.

Slavimo veliki jubilej - 102 godine od našeg postojanja i 58. put je kako dodeljujemo priznanja i nagrade našim najuspešnijim privrednicima, rekao je Vučurević.

Nagrada „Kosta Mirosavljević“, dodao je, dodeljuje se u tri kategorije: u oblasti poljoprivrede, industrije i usluga, a nagrađeni su i preduzetnik i preduzetnica godine.

Od ove godine prvi put se dodeljuje nagrada „Zlatno pero privrede“ - novinaru koji je izveštavao o privrednim zbivanjima i dao veliki doprinos afirmaciji naše privrede, ukazao je Vučurević.

Prema njegovim rečima, iako je iza nas je turbulentna i veoma teška godina izazvana globalnom krizom, odnosno pandemijom koronavirusa, naša privreda je imala izuzetne rezultate u odnosu na privrede u okruženju, pa i svetu.


Dobitnici priznanja

Dobitnik nagrade za uspešno poslovanje i vrhunske rezultate u oblasti industrije je kompanija „Tim-Kop doo“ iz Temerina, koja posluje od 1992. godine i proizvodi opremu za distribuciju električne energije, proizvodi metalne konstrukcije i postavlja električne instalacije i opremu. U ovoj kompaniji radi više od 200 zaposlenih. Kompanija „NS plakat“ doo iz Novog Sada nagrađena je za uspešno poslovanje i postignute rezultate u oblasti usluga, dok je privrednik godine Janoš Žemberi, vlasnik preduzeća za telekomunikacije „SAT-TRAKT“,  koje posluje od 1993.godine kao distributer CATV opreme. „Zlatno pero provrede“ dobila je novinarka RTV-a Mirela Mitrić, urednica redakcije za poljoprivredu.


Industrijska proizvodnja je u Vojvodini za tri odsto veća u odnosu na prošlu godinu, a prerađivačka industrija 3,2 odsto. Nastavljamo da podržavamo naše privrednike, naročito laureate i dajemo podstrek svima u narednom periodu da godinu koja je pred nama realizujemo tako da bude mnogo bolja i kvalitetnija, s obzirom na uslove koji su ispred nas, istakao je Vučurević.

M. Stakić

Autor:
Pošaljite komentar
Privredna komora Vojvodine obeležila 101. godinu rada

Privredna komora Vojvodine obeležila 101. godinu rada

06.02.2020. 09:35 09:38