Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVOSADSKA IT KOMPANIJA RAZVIJA NOVU PLATFORMU: Pratiće status isporuke lekova širom sveta

15.04.2024. 09:08 10:47
Piše:
Izvor: „Levi9 Technology Services”

Veliki izazov u farmaceutskoj industriji jeste sama isporuka lekova u kontrolisanim uslovima, pošto medikamenti poput vakcina, koji se dostavljaju širom sveta, moraju da budu transportovani u specijalnim kontejnerima pod posebnim uslovima, kao što su temperatura, vlažnost vazduha, pritisak i slično.

Potreba za praćenjem lekova naročito se javlja usled pandemije kovida-19.

Kompanija sa Islanda „Kontrolant” odlučila je da razvije platformu koja omogućava farmaceutskim kompanijama da digitalizaciju praćenja isporuke širom sveta. Među kompanijama koje razvijaju taj proizvod je i novosadska IT firma „Levi9”.

− Naš klijent je prepoznao nišu kako bi omogućio platformu koja će pratiti status isporuke lekova u realnom vremenu − rekla je za „Dnevnik” projektni menadžer u kompaniji „Levi9” Aleksandra Đukić. − Platforma ima mnogo servisa, a mi razvijamo jedan od njih, koji treba da integriše firme koje isporučuju razne pakete. I ranije je bilo sistema praćenja pošiljaka, ali sada farmaceutske kompanije mogu da budu bezbrižne jer doslovno znaju u kakvim uslovima se lekovi nalaze.

Naša sagovornica tvrdi da je kvalitetan sistem praćenja u toj grani medicine neophodan, jer mnogo bolje mogu da uoče da li su pristigli lekovi bezbedni za upotrebu i da li su nastali gubici tokom distribucije.

I ranije je bilo sistema praćenja pošiljaka, ali sada farmaceutske kompanije mogu da budu bezbrižne jer doslovno znaju u kakvim

uslovima se lekovi nalaze

− Na ovom proizvodu radimo već šest meseci i naš tim od sedam kolega pokrenuo je prvu verziju servisa, koju širom sveta koriste klijenti islandske kompanije „Kontrolant” − navela je Đukićeva. − Integrišemo više dostavljača, pokrivamo različite vrste transporta, kao što su drumski i vodeni transport, a u planu je da pokrijemo i aero-transport.

Među brojnim projektima koje kompanija „Levi9” radi uglavnom za strane klijente našla se i nova platforma za onlajn kurseve namenjene isključivo medicinskom osoblju. Potreba za takvim proizvodom takođe nastaje nakon pandemije kovida, a kako je klijent već imao potrebne resurse za produkciju edukativnog sadržaja, njima je nedostajao neko ko će da razvije platformu.

4 osobe bile na početku projekta, sada ih je 24

− Inicijalno je klijent napravio proizvod na platformi Wordpress, ali su ubrzo došli do zaključka da ona ne zadovoljava njihove potrebe − kazao je Stefan Bolesnikov iz kompanije „Levi9”. − Nakon ovog saznanja počeli smo da razvijamo platformu pomoću naprednih tehnologija, kao što su Amazon Web Services (AWS) i arhitektura serverless, s brojnim specijalizovanim funkcijama, koje uključuju, osim gledanja kurseva, sertifikate, praćenje napretka, integracije s drugim servisima i slično.

 


Više od 700 zaposlenih 

Kompanija „Levi9 Technology Services” osnovana je u aprilu 2005. godine, najpre u Novom Sadu, a zatim su otvorene kancelarije u Zrenjaninu i Beogradu. Od ukupno 700 zaposlenih, najveći broj njih ima od 21 do 40 godina, čak 84 odsto. Osim programera koji rade na razvijanju i testiranju softvera, u kompaniji ima zaposlenih u sektoru administracije, finansija, ljudskih resursa i marketinga.

„Levi9” je servisna kompanija koja pruža usluge razvoja, implementacije, održavanja i testiranja softvera međunarodnim klijentima, a najveći broj klijenata dolazi iz Holandije.

 


 

Bolesnikov ističe da broj zaposlenih koji učestvuju u projektu varira u zavisnosti od trenutnih potreba. Od 2019. godine, kada su bile okupljene  četiri osobe, tim je znatno veći, pa je na projektu angažovano čak 24 developera.

− Počeli smo s platformom za video-kurseve i nakon toga smo kreirali sistem za upravljanje realnim medicinskim podacima i mobilnu aplikaciju koja doprinosi efikasnosti medicinskih timova u operacionim salama − naglasio je Bolesnikov. − Mobilna aplikacija koju smo razvili zasniva se na tehnologiji Flutter, omogućavajući istovremeno razvijanje na Android-u i iOS-u bez dodatnog prilagođavanja.

A. Čegar

Foto: „Levi9 Technology Services”

Autor:
Pošaljite komentar
ISTRAŽUJEMO: Pomaže li nam digitalizacija poljoprivrede: DOMAĆINI, KUPITE DRONOVE

ISTRAŽUJEMO: Pomaže li nam digitalizacija poljoprivrede: DOMAĆINI, KUPITE DRONOVE

12.07.2023. 08:11 09:04
Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

Neophodna veća digitalizacija srpskog građevinarstva

02.07.2022. 12:05 12:08