Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mihajlović i Udovičić sa medijima u vožnji delom Koridora 10

19.07.2019. 17:25 17:39
Piše:
Izvor: Fonet/MGSI/Mihajlović i Udovičić na Koridoru 10

BELA PALANKA: Predstavnici medija zajedno sa ministarkom građevine, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović i ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, imali su danas priliku da se prvi voze deonicom istočnog kraka Koridora 10 u dužini od 2,7 kilometara.

Ministre i šefa Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stivena Ndegvu, deonicama Prosek - Bancarevo i Bancarevo - Crvena Reka, vozio je reli vozač Dušan Borković.



Mediji su na deonici Prosek - Bancarevo, u dužini od 9,4 kilometara, mogli da vide 10 mostova ukupne dužine 392,9 metara, kao i 16 kosina, a na deonici Bancarevo - Crvena Reka u dužini 12,3 kilometara, na kojoj se nalazi 27 kosina, prošli su kroz tunel Bancarevo dužine 733 metara i prešli preko 5 mostova ukupne dužine 297,3 kilometara.



Ministarka Mihajlović u izjavi medijima kazala je da kada je završena Grdelička klisura i pušten u saobraćaj Koridor 10 jug tada je Srbija postala najbrža ruta između severa i juga, odnosno ruta ka Grčkoj.

Dodala je da vrlo brzo, na jesen, kada se pusti istočni krak Koridora 10, Srbija će postati najkraća ruta između istoka i zapada. 



“Srbija se nalazi na raskrsnici puteva i što više puteva budemo završavali, mislim da ćemo uvek biti nezaobilazna ruta”, kazala je Mihajlovićeva.



Istakla je da je ponosna zbog svega što je urađeno, odnosno što su Koridori uradili, kao i na radnike.



“Dok smo se vozili imali smo prilike da vidimo neverovatne stvari, počev od toga da tamo gde je sada autoput, nekada je bila reka... Danas imamo put koji nas vodi u ono što se zove bolji razvoj, donosi nam investicije i čini nas razvijenom zemljom”, rekla je ministarka.



Prema njenim rečima, važno je da građani Srbije imaju dobre puteve, jer dobri putevi znače bezbednost.

Pojasnila je da je kroz Grdeličku klisuru do sada prošlo pola miliona automobila, a nije bilo nesreća i istakla da se nada da kada se pusti istočni krak, neće biti nesreća, da će biti bezbedno.



“Postoje deonice istočnog kraka koje smo danas prošli gde pre dve godine nije bilo gotovo ničega, bilo je problema sa nekim izvođačima, čini mi se da smo ih prevazišli i na kraju krajeva naučili smo za nove autoputeve koje sada počinjemo da radimo šta više nećemo dozvoliti”, kazala je Mihajlović.



Prema njenim rečima, sadašnje ugovore koji se rade, mnogo advokata i pravnika razmatraju, a država ne dozvolja sebi više uzimanje kredita bez spremne projektno - tehničke dokumentacije.



“Sve novo što Srbija gradi ove i sledeće godine ima spremnu projektno - tehničku dokumentaciju, planski osnov, radi se već eksproprijacija, imamo uređene finansije, političku stabilnost”, kazala je Mihajlović dodajući da su to tačke koje su najvažnije da sutra kada se pojavi izvođač mogu, u slučaju da ne radi svoj posao, da reaguju odmah.



Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao neko ko je imao priliku da proputuje svetom i da se vozi raznim autoputevima, zahvalio se i čestitao svima koji su učestvovali u izgradnji jednog, kako je rekao, velikog, istorijskog projekta za našu zemlju.



“Ovo je nešto što budi ponos u svima nama. Hvala vam na ponosu koji sam osećao kada smo prošli ovuda, iskreno se nadam da i vi predstavnici medija osećate isto i da ste imali priliku da se uverite da Srbija postaje ravnopravni deo Evrope i sveta”, kazao je Udovičić.



Dodao je da Srbija ovakvim projektima pokazuje da može da se bori sa svim izazovima, sa svim preprekama na koje nailazi.



Reli vozač Dušan Borković istakao je da je njemu kao građaninu Srbije, a ne samo kao sportisti, neverovatno koliko je ova Vlada proteklih godina uspela da napravi što autoputeva, što lokalnih i regionalnih puteva.



Kako kaže, njemu kao promoteru bezbedne vožnje to mnogo znači, jer putevi, osim što spajaju okruge, gradove, ljude, u mnogome poboljšavaju bezbednost u saobraćaju.

“I kada kažem bezbednost u saobraćaju, ne mislim samo bezbednost nas vozača, nego na bezbednost dece”, istakao je Borković.



Zahvalio se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji se, kako kaže, bori da svim građanima bude bolje i želi da im bude što bolji saobraćaj i da se što više ulaže u puteve i infrastrukturu, kao i ministarki Mihajlović.



Što se tiče sme vožnje, Borković kaže da je deonica neverovatna, krajolik je prelep, put je apsolutno bezbedan.



“U autu me je ministarka pitala da joj kažem iskreno kako mi se čini put pošto sam ceo svet obišao, ja sam rekao da izgleda svetski, apsolutno isto ili bolje nego što su putevi u Nemačkoj ili negde drugo u svetu”, rekao je Borković.



Ndegva je izrazio zadovoljstvo što je bio deo grupe koja je prva u automobilima prošla ovu deonicu i ocenio da je Koridor 10 veoma važan za Srbiju, njene građane, kao i da omogućava da ekonomija raste.



“Zato smo veoma srećni da smo partneri Vlade na ovom projektu. Bezbednost je dobra na svim delovima Koridora 10, koji je urađen po svim standardima i na tome čestitam Vladi”, kazao je Ndegva.



Vožnji Koridorom 10, koju nazivaju i “medijski safari”, prisustvovao je i direktor za izgradnju Koridora Aleksandar Senić, koji je naveo da se nada da će i ta deonica, kao i ona u Grdeličkoj klisuri izazvati veliku medijsku pažnju.



“Nadam se da će građani biti zadovoljni korišćenjem novog autoputa koji ćemo otvoriti tokom jeseni i da će, što je najvažnije, izrazito biti povećana bezbednost svih učesnika u saobraćaju”, kazao je Senić.

Autor:
Pošaljite komentar
Mihajlović: Istočni krak do jeseni, ovde smo da pomognemo

Mihajlović: Istočni krak do jeseni, ovde smo da pomognemo

18.07.2019. 08:28 08:32