Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kvadrat u Novom Sadu prodavan od 305 do 3.000 evra

02.02.2023. 09:13 09:16
Piše:
Izvor: Dnevnik (Vanja Fifa)

NOVI SAD: Cene kvadrata u Srbiji su u poslednjem kvartalu prošle godine porasle u proseku za 13,7 odsto u odnosu na isti period 2021. godine, dok Beograd i Vojvodina prednjače po cenama stanova, Novi Sad beleži blaži pad broja prodatih nekretnina, podaci su Republičkog geodetskog zavoda. 

Po dinamici je znatniji rast cena stanova u starim zgradama gde se beleži stopa od 16,1 odsto. Kod „novogradnje”, odnosno kupovine od investitora, beleži se blago usporavanje rasta u četvrtom kvartalu i iznosi 9,3 odsto naspram 10 odsto u trećem kvartalu, pri čemu je reč o relativno višem nivou cena u „novogradnji” u poređenju sa „starogradnjom”.

- Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 2,3 milijardi evra, što predstavlja rast od 27,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Grad Beograd je zabeležio najveći broj kupoprodajnih ugovora, ukupno 9.547 – saopštio je Republički geodetski zavod.

Novi Sad beleži blaži pad prodatih stanova, pa je u četvrtom kvartalu prodato 84 stanova manje, a to je za 2,7 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Kada je reč o prometu novca za sve vrste nepokretnosti, glavni grad Vojvodine beleži rast. U četvrtom kvartalu prometovano je 271, a prošle godine 201 milion evra. 

Beograd beleži rast, na svim poljima, što nije slučaj u Kragujevcu i Nišu, gde je u odnosu na prošlu godinu u istom tom periodu zabeleženo manje prodatih stanova. 


U Srbiji rast, ali ne i u Evropi 

Osim izveštaja sa tržišta nepokretnosti, Republički geodetski zavod od trećeg kvartala 2022. godine objavljuje i indeks cena stanova. Po nivou indeksa cena, kao i u nekoliko prethodnih kvartala, najsnažniji rast cena je u regionu Južne i Istočne Srbije. U međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao je sličan rastući trend kao i neke od zemalja u regionu (Hrvatska, Slovenija, Bugarska) za razliku od zemalja kao što su Nemačka, Švedska, Danska, Holandija, koje u trećem tromesečju 2022. beleže usporavanje rasta cena ili čak i pad.


U Novom Sadu je prosečna cena kvadrata u četvrtom kvartalu prošle godine bila 1.810, dok je minimalna cena 305 evra za starogradnju, a maksimalna 3.000. Prosečna cena novog stana bila je 1.643, dok je minimalna 785, a najskuplji kvadrat u Novom Sadu prodat je za 3.510 evra. 

Stan za koji je izdvojeno najviše novca u četvrtom kvartalu 2022. godine je stan u novogradnji, u iznosu od 2.469.888 evra, površine je 383 kvadrata i nalazi se na lokaciji Beograd na vodi. Najskuplje garažno mesto po ceni od 58.400 evra prometovano je na lokaciji Beograd na vodi. Na istoj lokaciji prodat je i najskuplji kvadrat i dostigao je cenu od 10.184 evra, dok je u Nišu kvadrat dostigao cenu od 2.018, a u Kreagujevcu 1.765 evra.  

- Broj prodatih stanova u četvrtom kvartalu 2022. veći je za 0,6 odsto u odnosu na isti period 2021. nakon pada od 5,6 odsto u trećem kvartalu. S obzirom na to da cene i dalje snažno rastu, kao i da raste učešće prodatih stanova u skupljem regionu Beograda i Vojvodine za 10,6 odsto i 2,3 odsto, ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova rekordno raste u 2022 - navode u RGZ.

U ukupnim transakcijama nepokretnosti u Republici Srbiji u četvrtom kvartalu 2022. godine najveće učešće su imali ugovori o kupoprodaji stanova od 29 odsto, što je nepromenjeno u odnosu na četvrti kvartal 2021. godine. Posle stanova, u četvrtom kvartalu 2022. godine najviše je prometovano građevinsko zemljište 17 odsto, zatim poljoprivredno zemljište 14 odsto i kuće 13 odsto .

Kada je reč o načinu plaćanja, prema podacima RGZ, svega devet odsto svih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je za četiri odsto manje u odnosu na prethodni period, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi, ukupno 21 odsto.

S. Aničić Ilić

Autor:
Pošaljite komentar