Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kupovina u internet radnjama sve popularnija

30.11.2017. 13:30 13:42
Piše:
Izvor: pixabay.com

Podaci govore da se i u Srbiji sve više kupuje onlajn, a to se posebno odonosi na mlađe generacije jer oni, kada krenu u šoping, ili odlaze u velike tržne centre ili u potragu za željenom robom krenu preko interneta.

Pri tome, oni koji se odluče na onlajn kupovinu imaju mnogo veći izbor i niže cene, bar na prvi pogled. Ponuda preko interneta posebno se poboljša u decembru jer tada je i Deda Mraz već na mreži. Istraživanje koje je nedavno sprovela kompanija „Masterkard”, pod nazivom „Master indeks Srbija 2017”, kaže da čak 77 odsto građana Srbije kupuje onlajn, a da se na taj način najčešće pazari odeća – čak 54 odsto, sledi kupovina tehničke robe – 30 procenata, a dobro stoji i kupovina knjiga – 24 odsto.

Ipak, potrošači koji pazare onlajn treba da vode računa o sigurnosti plaćanja. Osim toga, treba znati i da cena koja se vidi u ponudi nije konačna, odnosno treba dodati još i troškove carine, ukoliko se kupuje iz inostranstva, i proveriti ko snosi troškove transporta – kupac ili prodavac. Tek kada se sve to proveri, treba klikom potvrditi kupovinu.

Na robu kupljenu u inostranstvu preko veb šopa treba dodati 10 odsto carine i 20 odsto za porez

Veb šopovi, kako se popularno zovu internet radnje, nude ogroman izbor. Posebno je dobra onlajn ponuda za kupovinu/rezervaciju avionskih karta, turističkih aranžmana, hotela kao i bilet-servisa, ali je zapravo moguća kupovina različite vrste robe. Povećano interesovanje za onlajn kupovinu skrenulo je pažnju banka, koje sve više nude specijalne kartice za plaćanje u veb radnjama, kreditne i debitne, a težište je na sigurnosti plaćanja.

Banka Inteza je svojim klijentima ponudila „viza” internet karticu, koja se ne može koristiti na bankomatima i u običnim radnjama jer nema PIN. Umesto toga, tu je trocifreni zaštitni kod, a pre kupovine treba proveriti da li je sajt obeležen oznakom „Verifajd baj Viza”. Kredi agrikol banka takođe ima kartice iz „Viza” i „Masterkard” programa, koje pružaju direktnu zaštitu. Da bi klijent mogao da plaća preko interneta treba da se registruje, odnosno da se javi poslovnoj jedinici banke i ostavi  neophodne podatke – broj mobilnog telefona i imejl-adresu te će dobiti lozinku i sigurnosni kôd pa je plaćanje sigurno. Slična je i ponuda drugih banaka.


Ne zaboravite kurs

Roba kupljena u veb-šopu može se platiti preko bankarskih kartica u dinarima, preračunato u evre, dolare... a obračun je veoma zanimljiv. Kurs evra se računa prema bankarskom prodajnom kursu, koji je listom iznad 120 dinara. Zato je prilikom pravljenja kalkulacije za kupovinu onlajn i taj trošak potrebno uračunati u cenu koja će se konačno platiti. Isti je način obračuna i kod bilo koje druge valute.


Klijent može izabrati debitnu ili kreditnu karticu, a uslovi su isti kao i kod svih drugih kartica tog tipa, a koje nemaju prolaz na internetu. Kreditne kartice nose na godišnjem nivou kamatu od 20 do 30 odsto, a za debitne kartice banke kupcima omogućavaju da trošak plate nakon 30 ili 45 dana.

Prilikom onlajn kupovine iz inostranstva na cenu treba dodati carinu i porez, koji se, doduše, za robu vrednosti do 50 evra ne plaća. Ukoliko je pošiljka skuplja, kupac će morati da snosi troškove carine, a jedinstvena stopa je 10 odsto, kao i trošak PDV-a od 20 odsto. Zbog obračuna je dobro da kupac zahteva od prodavca da uz robu pošalje i prateću fakturu. Tako je krajnja cena jakne koja u veb šopu košta 80 evra, zapravo 108,8 evra. Naime, cena se prvo uvećava za iznos poštarine od deset evra, a to je i osnovica za carinjenje, pa će jakna, zajedno s carinom, koštati 99 evra. Kada se na to doda i PDV od 19,8 evra, iznos treba uvećati 28,8 evra. Sve to treba uzeti u obzir pre klika na OK.

D. Vujošević

Autor:
Pošaljite komentar