Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kompjuter CER 10 nas 1960. vinuo u svetsku elitu

31.12.2018. 11:23 11:29
Piše:
Izvor: Porodica Masnikosa

Srbija je odlučila da je digitalizacija budućnost i da je to voz na koji ne smemo zakasniti. Međutim, ovo nije početak niti smo sada bliži digitalnoj svetskoj eliti  kojoj smo nekada pripadali. Tačnije, digitalizacija je stigla, u stvari, po drugi put među Srbe i još nije dostigla uspeh koji smo postigli 1960. godine.

O čemu se radi?

Davne 1960. godine promovisan je CER10, prvi domaći digitalni računar proizveden u Institutu “Mihajlo Pupin”.

- U našoj nekadašnjij državi, SFRJ, krajem šezdestih godina prošlog veka, usled tadašnjih potreba nauke, privrede i države iznet je zahtev da se napravi domaći  digitalni računar. Računari su bili vrlo skupi, a i niko nije hteo da nam ih proda - priča  za “Dnevnik” predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković. - U vrhu tadašnje države doneta je odluka i obezbeđena su sredstva da se napravi domaći digitalni računar.

Razvoj računara CER 10 počeo je 1956. godine u Institutu Vinča, a zaršen je četiri godine kasnije u Institutu “Mihajlo Pupin” kada je u septembru 1960. godine na Beogradskom sajmu prikazan i demonstriran rad računara.

Na razvoju i proizvodnji računara CER 10 radilisu: prof.dr Tihomir Aleksić, prof. dr Rajko Tomović, dr Milojko Marić, dr Vukašin Masnikosa,  dr Ahmed Mandžić, ing. Petar Vrbavac i ing. Dušan Hristović.

Za proizvodnju domaćeg računara korišćeno je: 1.750  elektronskih cevi, 1.500 tranzistora, elektronski releji, primarna memorija s feritnim jezgrom i sekundarna memorija na bušenoj papirnoj traci. Računar je imao brzinu 50.000 operacija u sekundi, odnosno 1.500 sabiranja u sekundi. Bio je dugačak 12 metara (šest ormana dimenzija 2 puta 2 metra) i zauzimao je prostor od 80 kvadratnih metara.

Računar je bio namenjen za rešavanje matematičkih problema, kao i kriptografske i statističke  obrade. Prvo ga je koristio Savezni  sekretarijat za unutrašnje poslove, a 1963. godine je ustupljen Tanjugu za slanje vesti po svetu. Nakon toga je 1970. godine dat Elektrotehničkoj školi “Nikola Tesla” gde je korišćen kao edukativno sredstvo. Jedan manji deo prvog domaćeg digitalnog računara sada se nalazi u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu.

Naša zemlja je sa računarom CER 10 spadala u pet država u Evropi (Velika Britanija, Rusija, Nemačka i Francuska), koje su umele da naprave digitalni računar. Za ono doba to je bio epohalan uspeh i potvrda velikog naučnog znanja u domaćim naučnim institutima.

Nakon CER-a 10 usledila je narednih godina proizvodnja serije CER računara. To su bili CER 12, CER 22, CER 200 i posebna serija računara za JNA (CER 11, CER 101, CER 111).

Računari iz serije CER su se koristili u bankama, upravi, školama i drugim institucijama.

Marković naglašava da se u Srbiji danas ne proizvode računari, izuzev industrijskih računara za posebne potrebe. Danas je glavni informatičarski prozvod pravljenje softvera i očekuje se da će se  2018. godine izvesti softvera u vrednosti od jedne milijarde evra .

- Poređenje CER 10 kompjutra sa sadašnjim računarima je skoro pa nemoguće jer je i najslabiji laptop danas višestruko jači od onog što je tada napravljeno i što je predstavljalo vrhunski domet za svoje vreme - zaključio je Marković.

Sad smo srednjerazvijeni

Nikola Marković naglašava  da se u poslednje dve, tri godine beleži intenzivni razvoj u ovoj oblasti, odnosno da raste proces informatizacije u Srbiji.

Nastava informatike u školama sve bolje organizovana, a veoma je značajno to što u oko 200 preduzeća imamo vrhunske rezultate u primeni IKT, rekao je Marković.

On je dodao i da Srbija napreduje u primeni IKT i da spada u srednjerazvijene zemlje, a da primene u privredi zaostaju u odnosu na mogućnosti i potrebe.

D. Urošević

 

Autor:
Pošaljite komentar