Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IZNENAĐUJUĆA VEST ZA GRAĐANE I PRIVREDU Evo šta kažu o POSKUPLJENJU struje i gasa

03.01.2024. 09:50 10:20
Piše:
Izvor: Youtube printscreen/Al Jazeera Balkans

U 2024. godine biće obezbeđeno dovoljno energenata za građane i privredu, nisu planirana poskupljenja struje i gasa, država će nastaviti s reformama i osnaživanjem Elektroprivrede Srbije i nema govora o privatizaciji ove kompanije, rekla je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović Tanjugu.

 - Jedan od ciljeva je da imamo diverzifikovane i alternativne pravce i izvore snabdevanja energentima, a pogotovo za gas i naftu od kojih smo uvozno zavisni.

Po njenim rečima, očekuje se da će u martu ili aprilu, posle proba, početi da radi treći novi termoblok u Kostolcu, što će biti prvo proizvodno energetsko postrojenje u Srbiji posle skoro 40 godina, kao i da se pripremi dokumentacija i završe pregovori o finansijskom aranžmanu za izgradnju veoma važne reverzibilne hidroelektrane Bistrica, ali i za gradnju gasne interkonekcije do Severne Makedonije.

- Prošla godina je i dalje bila izazovna za energetski sektor Srbije i većine zemalja u Evropi, ali zadovoljna sam, pre svega time što smo dočekali zimu spremni i imali zalihe gasa na rekordnom nivou. Zalihe iznose 609 ili 610 miliona metara kubnih, a bile su i veće na početku grejne sezone. Imamo u poslednjih pet, šest godina sigurno rekordne akumulacije vode. To je, naravno, zahvaljujući dobroj hidrologiji, a i radili smo na tome da obezbedimo zaista dovoljne količine uglja na deponijama u slučaju da se nešto nepredviđeno desi i da naše termoelektrane rade stabilno”, navela je ona.


EPS ostaje u državnom vlasništvu

Govoreći o promenama statusa EPS-a i prelazak iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo i reformama unutar EPS-a planiranim ove godine, Dubravka Đedović Handanović je rekla da je EPS ostvarila istorijski rezultat zbog određenih uslova, ali da treba i dalje da se radi na smanjenju troškova kroz operativno i finansijsko restrukturiranje.

- Promena pravne forme je omogućila, pre svega, profesionalizaciju menadžmenta, ali i nadgledanje rada izvršnog odbora i generalnog direktora, uz postavljanje nadzornog odbora, koji čine ljudi sa iskustvom iz inostranstva i iz zemlje - rekla je Dubravka Đedović Handanović. - Krenuli smo u transformaciju preduzeća pre svega s ciljem da ga osnažimo, da bude efikasnije, produktivnije i profitabilnije. I dalje treba voditi računa o likvidnosti, kako bi se održalo na zadovoljavajućem nivou. EPS ostaje u državnom vlasništvu i nikada nije bilo drugačijeg plana, niti intencija Vlade Srbije, niti državnog vrha, to uopšte nije bila tema o kojoj se razmatralo.


Ministarka je napomenula da su na globalnom tržištu cene malo varirale, ali da se svakako ne mogu uporediti sa onim iz 2022. godine, da se radilo na tome da strukturno popravimo naša energetska preduzeća, a započeta je reforma EPS-a, najvećeg državnog preduzeća, koja će se nastaviti i ove godine i koja je izuzetno bitna za stabilnost našeg energetskog sistema, ali i za celu privredu Srbije.

- Takođe, to preduzeće će završiti sa istorijskim najboljim rezultatom u prethodne dve decenije, ali još dosta posla ostaje što se tiče reforme EPS-a, koje se, pre svega, odnose na bolje planiranje i realizaciju investicija - navela je ministarka.

Po njenim rečima, investicije u svim sektorima - od proizvodnje električne energije do gasnog sektora, novih skladišta gasa, gradnje novih gasnih interkonekcija i te kako su potrebne, a u 2023. dosta toga je i urađeno i na tom planu. Ona je podsetila da je završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i puštena u probni rad, što je od velikog značaja za diverzifikaciju izvora snabdevanja.

- Radićemo intenzivno na pripremi projekta naftovoda između Srbije i Mađarske, što će nam dati dodatan pravac snabdevanja, a ne samo oslanjanje na naftovod JANAF u Hrvatskoj, gde, u zavisnosti od geopolitičke situacije, možemo da zapadnemo u određene poteškoće. Očekujem da ćemo ove godine završiti i projekat odsumporavanja na termoelektrani A u Obrenovcu, što je jako važno za zaštitu životne sredine, a nastavićemo i s projektom odsumporavanja u termoelektrani B u Obrenovcu - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka energetike očekuje i da će ove godine biti završeni pregovori i započeta izgradnja jednog gigavata novih solarnih elektrana u vlasništvu EPS-a.

- To je od strateškog značaja za energetsku tranziciju i nove izvore zelene energije - rekla je ministarka.

D. Ml.

Autor:
Pošaljite komentar