Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ima para za veće penzije i plate, ali kasa nije ćup..

08.05.2019. 08:19 08:28
Piše:
Izvor: Tanjug/printskrin

BEOGRAD: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se boriti za to da povećanje penzija ove godine ne bude manje od pet odsto, kao i za to da bude još jednokratnih isplata i pomoći.

U vezi s platama - ići ćemo na na značajno povećanje, uključujući i voljsku, policiju, ali ne smemo da preteramo da ne bismo uništili privatni sektor, jer, ko će onda da izdržava javni sektor, kazao je sinoć Vučić za RTS.

Ističe da u budžetu ima novca za jasan brži rast, za povećanje plata i penzija.

Najlakše je vama na televizijama, svakog štrajkača podržite, a onda nas pitate što nema para za nešto. Pa, nije kasa ćup. Vodimo računa i zato smo uspešni, rekao je Vučić.      

Najavio da se ove godine očekuje i novo povećanje plata, posebno u zdravstvenom sektoru. 

Sestrama ćemo da povećamo za 12 odsto, možda i 15 odsto. Posebno lekarima, sestrama, nastavnicima, učiteljima, istakao je predsednik i dodao da će se pitanje povećanja plata razmatrati verovatno tokom leta. 

Cilj je, dalje navodi, da se nezaposlenost spusti ispod devet odsto pa da se poveća životni standard. 

Ukazuje da je povećana i minimalna zarada, dodajući da veruje da će uskoro biti i 30.000 dinara. Prosečna plata sada je 460 evra, a biće, kaže, i 500. 

Bacio sam se na posao da imamo najveći rast u Evropi

Svetska banka predviđa da bi Srbija uz reforme mogla da dostigne privredni rast od sedam odsto i bacio sam se na posao da to i uradimo i imamo najveći rast u Evropi, izjavio je Vučić.

On je rekao da je u ponedeljak dobio od SB zvaničan materijal u kojem je navedeno da Srbija ima godišnji rast tri do četiri odsto i da ne raste koliko bi mogla.

Vučić ističe će se posebno angažovati kako bi Srbija dostigla najveći rast u Evropi, od sedam odsto, kao i da tu treba posebno da povedemo računa o dodatnim javnim investicijama, zatim o javnim nabavkama, razvoju rudarskog i enrgetskog sektora što podrazumeva promene u EPS-u i rudarskom sektoru.

Kako je rekao, treba rešiti pitanje rudnika Štavalj, ali i iskoristiti to što imamo na zapadu Srbije 10 odsto svetskih rezervi litijuma, kako bi se kod nas pravile baterije za električne automobile.

Zatim radimo reformu kompletnog poreskog sistema, naglasio je Vučić i podsetio da su danas potpisana tri ugovora sa SB od koje ćemo dobiti 142 miliona dolara za unapređenej trgovine na Zapadnom Balkanu, razvoj E uprave i reformu poreske administracije.

Vučić kaže da treba smanjiti i parafisklane namete i dodaje da mi i Bugari imamo najmanji PDV  u regionu, dok na primer Hrvati imaju PDV 25 odsto.

Predsednik Vučić je najavio da će biti smanjen porez na zarade, pre svega, kako bi se smanjila siva ekonomija, čime će se podstaći preduzetnički duh i start ap firme.

Kako kaže, biće nastavljeno privlačenje stranih investicija i već sutra jedna nova nemačka kompanija dolazi da razgovara o investiranju.

Govoreći o MTU koja će sa našim inženjerima za dve ili tri godine popravljati avionske motore, Vučić dodaje da stiže i jedna francuska kompanija za dva dana na razgovore koja želi da uđe u avio klaste koji se sada stvara.

Vučić kaže i da je sada nezapslenost oko 11 odsto, kao i da je plan da bude ispod 10 i devet odsto i da će se onda raditi na podizanju životnog standarda.

Kaže da danas imamo zdrav sistem i da su na primer nenaplativi krediti pre bili 23 odsto dok su sada na nivoe 5,7 odsto.

Ima para u bankama i moramo da razgovaramo da više finansiraju srpski privatni sektor, dodao je Vučić.

Predsednik je na karti pokazao koji su sve aktuelni projekti po pitanju putne infrastrukture i istakao da će već za deset dana građani moći da idu autoputem celim Koridorom 10 sve do makedonske granice.

Istočni krak Koridora 10 do bugarske granice će biti otvoren za tri meseca, dodao je on.

Za mesec dana će, dodaje, biti otvoren autoput od Obrenovca do Čačka, dok će do 19. decembra biti gotova i deonica Surčin - Obrenovac, tako da će biti otvoren ceo potez od Beograda do Čačka.

Takođe, do kraja 2021. biće završen autoput od Čačka do Požege, rekao je Vučić i dodao će za 15 dana položiti kamen temeljac za početak radova.

Ostaje da se izgradi autoput ka Kotromanu od 60 km i ka Boljaru na granici sa CG u dužini od 107 km.

Imaćemo puteve kao u Švajcarskoj, naglasio je Vučić.

Vučić kaže da će do septembra početi i izgradnja prve deonice autoputa Niša - Merdare do Pločnika, zatim da će pre toga tokom leta početi i izgradnja Moravskog koridora koji će spojiti Pojate i Preljinu.

Najavio je da će se graditi i brza saobraćajnica od Požarevca do Donjeg Milanovca, zatim od Rume do Novog Sada i autoput Ruma - Šabac, što bi trebalo da bude gotovo za dve i po godine.

Dodao je da će se graditi i autoput Beograd- Zrenjanin i Zrenjanin - Novi Sad.

Zatim u junu počinju radovi na gradnji autoputa Kuzmin - Sremska Rača i praviće se novi most na Savi.

Vučić ističe da Srbija može da pomogne Republici Srpskoj za gradnju autoputa ka Bjeljini.

Autor:
Pošaljite komentar
Svetska banka: Rast Srbije ove godine 3,5 a dogodine 4,0 posto

Svetska banka: Rast Srbije ove godine 3,5 a dogodine 4,0 posto

02.04.2019. 11:48 11:49
Svetska banka hvali uspeh Srbije reformi finansijskog izveštaja

Svetska banka hvali uspeh Srbije reformi finansijskog izveštaja

27.03.2019. 18:55 18:57