Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EPS demantuje Fiskalni savet: Smanjili smo zarade 2015.

28.11.2018. 16:24 16:27
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ negiralo je navode predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića da nije umanjilo zarade zaposlenih krajem 2014. i istaklo da je poštovalo sve mere Vlade Srbije i smanjilo zarade radnika za 10 odsto u 2015. godini.

U tom javnom preduzeću kažu da u suprotnom, EPS ne bi ni mogao da isplati plate, zbog mesečne kontrole Ministarstva finansija. 

Navode i da Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada. 

Fiskalni savet je sada, kao i ranije, izneo paušalne ocene o zaradama u EPS-u jer očigledno ne raspolaže tačnim informacijama. EPS dosledno primenjuje reformske mere i program fiskalne konsolidacije koji je usaglašen sa Vladom Srbije i međunarodnim finansijskim institucijama i to potvrđuju odlični rezultati poslovanja, piše u saopštenju EPS-a. 

Navodi se da je upravo zbog dobrih rezultata EPS-a poskupljenje električne energije u Srbiji bilo upola manje nego što je MMF zahtevao, te ističe da EPS poštuje mere štednje Vlade Srbije i sve radi u skladu sa Generalnim programom poslovanja, koji je Vlada Srbije i odobrila.

Objašnjavaju da se zarade u „Elektroprivredi Srbije“ isplaćuju u visini sredstava planiranih u Godišnjem programu poslovanja na koji je saglasnost dala Vlada Srbije. 

Visina sredstava za zarade planirana je, kažu u EPS-u, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i smernicama Ministarstva privrede za izradu godišnjih programa poslovanja. 

Štaviše, Zakon o javnim preduzećima i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima, Ministarstvo privrede, Ministarstvo finansija i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kontrolišu EPS i prate isplate zarada svakog meseca, navodi EPS.

To javno preduzeće saopštava da je u 2015. godini bio u obavezi da isplati ukupno 3,3 milijarde dinara na osnovu Posebnog kolektivnog ugovora, koji su potpisali sindikat i Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Dodatnih 1,4 milijarde dinara su, kažu u EPS-u, troškovi prijema u „TE-KO Kostolac“ dela radnika angažovanih van radnog odnosa i preuzimanja u RB „Kolubara“ zaposlenih iz preduzeća „Kolubara Usluge“, neophodnih za stabilno odvijanje proizvodnje, što je odobrila Vlada Srbije. 

To su stvarni troškovi na osnovu kojih Fiskalni savet pogrešno zaključuje da EPS nije poštovao zakonske odredbe o smanjenju zarada. Na taj način Fiskalni savet stavlja u nezavidan položaj i uskraćuje pravo, koje imaju svi zaposleni u javnim institucijama, za skoro 30.000 zaposlenih u EPS-u, koji u svim uslovima obezbeđuju stabilno snabdevanje električnom energijom za građane i privredu Srbije, poručuju u EPS-u. 

Prethodno je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović na konfereniciji za novinare rekao da opravdano da se neto plate zaposlenih u javnim preduzećima Pošte Srbije,Telekom, Srbijagas i EMS u 2019. povećaju za pet odsto, ali ne i u EPS-u koji uopšte nije primenio odluku vlade iz 2014. o privremenom umanjenju zarada od 10 odsto. 

Petrović je rekao da EPS ne samo da nije smanjio neto primanja zaposlenih kao što je zakon nalagao, nego ih je čak povećao za skoro devet odsto.

U Fiskalnom savetu su naveli i da, dok je neopravdano podizao plate zaposlenih, EPS nije investirao dovoljno, a problemi u poslovanju te kompanije u 2017. primetno su umanjili stopu privrednog rasta čitave zemlje.

Autor:
Pošaljite komentar
Opravdano veće plate u javnim preduzećima, ali ne i u EPS

Opravdano veće plate u javnim preduzećima, ali ne i u EPS

28.11.2018. 13:51 13:54
Umesto za infrastrukturu, veća sredstva za vojsku i policiju

Umesto za infrastrukturu, veća sredstva za vojsku i policiju

28.11.2018. 15:53 15:56