Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Elektronsko otvaranje firme, a zatvaranje mora pešice

02.03.2020. 09:10 09:13
Piše:
Izvor: pixabay

NOVI SAD: Uz uvođenje elektronskih usluga, sistema jednog šaltera i poslovanja bez papira i pečata, u poslednjih nekoliko godina u Srbiji je značajno olakšan put za otvaranje firme.

Tako se, umesto umesto dugih čekanja u redovima, gubitka vremena, pribavljanja odgovarajućih dokumenata za šta je trebalo i nekoliko meseci, sada firma može registrovati za praktično 24 časa. Umesto nekadašnjih gužvi, u Agenciji za privredne registre sada gotovo da nikog nema, a većinu posla urade knjigovođe. Uz digitalni potpis u tu instituciju stiže i više od 300.000 finasijskih izveštaja.

Po rečima vlasnice jedne od računovodstvenih agencija u Novom Sadu, sada se svi poslovi vezani za otvaranje firme, bez obzira da li je u pitanju preduzetnik ili privredno društvo, veoma brzo završavaju, a čak i kada se pojavi neka greška, može se odmah otkloniti - takođe elektronski.

Postupak je veoma jednostavan - potrebna je lična karta ili elektronski sertfikat - odnosno lična karta s čipom, koji se u MUP-u dobija besplatno, i ceo postupak bude gotov za 24 sata, kaže naša sagovornica.

Kako je dodala, ranije je to trajalo i više dana, u zavisnosti od gužve u APR-u, a osim uštede u vremenu, sada se troši i mnogo manje papira.

I dok je posao oko otvaranja firme sada značajno lakši i brži, kada je reč o gašenju firme, ukazuje naša sagovornica, postupak je, takođe, jednostavan, ali ipak nešto duži. Ona ističe da je  prilikom gašenja firme, neopohodno da vlasnici dobiju/imaju potvrdu iz Poreske uprave da nemaju dugovanja.

Precizno kazano, potrebna su dve potvrde o tome da nema dugovanja, jedna iz lokalne, gradske ili opštinske poreske uprave, a potom i one na republičkom niovu, kaže naša sagovornica.

Taj postupak, dodaje, može da traje različito, ali naglašavam da je prilikom gašenja/brisanja firme neophodno zahtev za izdavanje posreskog uverenja predati na šalteru poreskih uprava radi detaljne kontrole. 


Mirovanje firme samo za preduzetnike

Preduzetnici mogu svoju firmu da stave u stanje mirovanja dok privredna društva nemaju tu mogućnost. Da bi preduzetnici, koji iz bilo kog razloga žele svoju radnju/poslovanje da stave u stanje mirovanje potrebno je da u Agenciji za privredne registre podnesu molbu s tim zahtevom. Eventualno postojanje duga nije smetnja da bi se firma stavila u stanje mirovanja, jer se u Poresku upravu šalje odgovarajući obrazac da je firma u stanju mirovanja.

Dok je firma u stanju mirovanja dug ostaje, a taj status može trajati godinu dana. Za ponovno aktiviranje firme potrebno je podneti registracionu prijavu u APR-u.


Kada je u pitanju preduzetnik - za gašenje je potrebna registraciona prijava, uz koju idu i dva poreska uverenja koja ne smeju biti starija od pet dana. Kada se to uradi i utvrdi da nema dugova, firma se briše iz registra u APR-u, a potom se radi se završni račun. Za firme koje vode knjige se, nakon što se popuni odgovarajući obrazac, u poreske uprave šalje i prijava za zatvaranje radnje. Od početka prošle godine firme koje vode poslovne knjige imaju obavezu da završni račun šalju u APR, a oni koji plaćaju paušalni porez tu ovavezu nemaju. 

Ukoliko je pribavljena sva potrebna dokumentacija radnja ili firma se može zatvoriti, odnosno brisati iz registra i za samo jedan dan. Međutim, veliki je problem pribaviti sve potrebne dokumente u roku od pet dana, što je zakonski rok. Naime, u mnogim poreskim upravama, pa i u onoj u Novom Sadu se, recimo, prilikom izdavanja potvrde o tome da li ima ili nema duga upisuje datum predaje obrasca, a ne datum izdavanja. Tako se neretko dešava da se ceo postupak završi za nekoliko dana, ali ne u predviđenom roku pa se onda mora ponavljati i to bi trebalo izmeniti tako da se na dokumentu upiše datum izdavanja potvrde, a ne datum kad je zahtev predat, ukazuje naša sagovornica.

D. Ml.

Autor:
Pošaljite komentar
Prednosti digitalizacije registracije poljoprivrednika

Prednosti digitalizacije registracije poljoprivrednika

27.12.2019. 12:08 12:20