Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đorđević: Nedostatak radne snage jedan od rizika

11.12.2019. 10:53 11:53
Piše:
Izvor: Zoran Đorđević otvorio konferenciju Ekonomist: Svet u 2020. Godini Foto: Tanjug/video

BEOGRAD: Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević otvorio je svečano konferenciju Ekonomist: Svet u 2020. godini, koja ove godine ima temu "Digitalna ekonomija i transformacija" i poručio da će se kompanije u Srbiji, ali i u svetu, u narednom periodu boriti sa nedostatakom radne snage, netačnim informacijama, nedostatkom kreativnosti i hrabrošću da se uđe u reforme još brže.

Đorđević je kazao da reforme ne treba da budu stereotipne, već hrabre, jer jedino takve mogu da donesu nešto dobro i napredak.

Firme u Srbiji još nisu spremne za sve to, ali ni u svetu. Moja poruka je da treba da se pripreme za najgore, kazao je Đorđević, podsećajući na svetsku ekonomsku krizu 2008. godine i naveo da ekonomisti i uče tako da kada su na vrhuncu treba da se spremaju za najgore.

Kako kaže, neki od rizika sa kojima će se biznis u svetu suočavati su nedostatak radne snage, koji će, prema njegovom mišljenju, 2020. biti vidljiviji i na nivou problema.

Kada je u pitanju Srbija, rešenje za taj rizik, kako je naveo Đorđević, jeste regionalno povezivanje, koje je ujedno i za sve zemlje regiona priprema za buduće članstvo u EU. On je u tom smislu istakao važnost "mini Šengena" između Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Drugi rizik je tehnologija, globalne online platforme za rad, kazao je ministar i dodao da jedan od rizika predstavljaju rastući troškovi usaglašenosti za kompanije.

Nezadovoljan kupac ili nezadovoljan zaposleni može prouzrokavati probleme. Za firme budućnosti biće bitno šta i kako isporučuju, da li je cena etična, odnosno potrebno je iskoreniti robovski rad i rad dece koji, nažalost, u svetu još postoji, ispričao je.

Kako je naveo, za jednu zemlju koja teži da se razvija svakoga dana sve više, veoma je bitna socijalna zaštita građana i njihova zaposlenost. Socijalna zaštita pokazuje da država brine o svojim građanima dok, dodaje, smanjenje nezaposlenosti pokazuje koliko je država uznapredovala ekonomski.

Nije poželjna nulta nezaposlenost, kazao je Đorđević i podsetio da je u Srbiji sada nezaposlenost na 9,5 odsto, a da je realna i zdrava stopa nezaposlenosti oko 4,5 odsto, čemu će Srbija i težiti.

Govoreći o perspektivama u 2020. godini, Đorđević kaže da je jedna od perspektiva izaći iz stereotipa inercije, zaboraviti prošlost, biti inovativni i brzi.

Perspektiva je jasan pogled u budućnost, kazao je ministar i dodao da je cilj Srbije snažna ekonomija, razvoj zemlje zasnovan na znanju, ulaganje u građane, unapređenje korporativnog upravljanja i odgovornosti, uvođenje novih tehnologija, a imperativ je da svi budemo agilni, da svi učimo i prevaziđemo sva nerazumevanja između nas, odnosno da za te ciljeve budu svi ujedinjeni, bez obzira na politiku.

Istakao je da Srbiji konkurenti nisu zemlje u regionu, ni EU.

Govoreći o strateškom pristupu u našoj zemlji, Đorđević kaže da je to izrada ekonomske strategije, koja je po uzoru Nemačke, a potrebno je gledati 50 ili 100 godina unapred i imati jasan cilj gde želimo Srbiju tada.

To treba da bude svima zajednički cilj, bez obzira na politiku, kazao je ministar.

Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije, gde se konferencija održava, obratio se na otvaranju u ime predsednice parlamenta Maje Gojković, kojoj je zahvalio što je Skupštinu otvorila za biznis zajednicu i razgovor sa njima.

Kako je ocenio, razgovor poslanika sa poslovnim ljudima pomoći će i pri donošenju što više bolje zakonskih rešenja koja će pomoći našoj privredi, dovođenju investitora.

Marinković kaže da postoje razlozi za zadovoljstvo rezultatima po pitanju ekonomije i razvoja zemlje u tom smislu i naveo da je ekonomski rast 4,7 odsto, a da direktne strane investicije iznose 3,5 milijardi evra.

Istrajaćemo na punopravnom članstvu EU, raditi na ispunjenju strateškog cilja da što bolje napredujemo na putu evrointegracija, održavati prijateljske odnose sa Kinom, Rusijom, ali odlično je vreme i za strateško prijateljstvo sa SAD, kazao je Marinković.

Ističe da je došlo vreme da Srbija unapredi saradnju sa SAD, navodeći da sada u Srbiji ima mnogo njihovih investicija.

Marinković je pohvalio i odabir tema konferencije i kazao da će strucnjaci na panelima u toku današnjeg dana imati priliku da govore o daljem razvoju, potencijalu određenih industrijskih grana, ističući zdravstvo kao okosnicu razvoja cele zemlje, ali i evropske finansijske perspektive.

Glavni ciljevi u Srbiji su zaposlenost, ekonomski razvoj i regionalna stabilnost,što pokazuje inicijativa predsednika Aleksandra Vučića za ''mini Šengen''. To će nam biti prva tačka, a investiraćemo i u obrazovanje, nauku, inovacije i i na taj način pokušati da zadržimo i mlade ljude u zemlji, kazao je Marinković.

Kao i svake godine, konferencija će i ove godine okupiti čelne ljude Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Srbije i regiona, kao i ličnosti iz društvenog i kulturnog sveta.

Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika državnih institucija, privrede, diplomatskog kora, kulturnog i javnog života, daju mišljenja, analize i osvrti na politički i privredni ambijent, investicionu klimu, ali i razvoj društva u celini.

Na panelima će biti reči o privredi u Srbiji i razvoju industrijskih grana, zatim spajanju sporta i biznisa i kako do uspešnog i profesionalnog sporta.

Autor:
Pošaljite komentar
Privrednike sputava nedostatak radne snage

Privrednike sputava nedostatak radne snage

02.12.2019. 13:01 13:03
Brnabić: Ključni problem je nedostatak radne snage u Srbiji

Brnabić: Ključni problem je nedostatak radne snage u Srbiji

08.08.2019. 13:17 14:22