Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dogovoreno da Srbija skladišti 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj

25.05.2022. 09:03 12:12
Piše:
Izvor: Tanjug (Zoran Colić)

BUDIMPEŠTA: Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Budimpešti, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom, da je dogovoreno da Srbija u Mađarskoj tokom predstojeće zime uskladišti 500 miliona kubika gasa.

Dogovor je preciziran nakon što su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban dogovorili u Novom Sadu na otvaranju Međunarodnog sajma poljprivrede, da Srbija može da uskladišti između 300 do 500 miliona kubika gasa u Mađarskoj.



Mali je rekao novinarima nakon sastanka da će na osnovu današnjeg dogovora Srbija moći da povuče iz mađarskih skladišta u oktobru tri miliona kubika dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.



Ovo je velika i važna vest za građane, obezbedili smo 500 miliona kubnih metara za skladištenje gasa za nastupajuću zimu. To će obezbediti sigurno snabdevanje gasa Srbiji i to smo obezbedili danas, istakao je Mali.



Najavio je da će utiskivanje gasom za Srbiju početi najkasnije do kraja juna i precizirao da će gas upumpan u dva skladišta u Mađarskoj.



Ministar Sijarto je rekao da su današnji dogovori dokaz strateškgo prijatlejstva dve zemlje.



Minista Mali je čestitao Sijartu na ponovnom imenovanju za manistra spoljnih poslova, kao i premijeru Orbanu na forkiranju nove vlade.



"Moja poseta je rezultat razgovora koji su Vučić i OIrban imali na otvaranju sajam poljoprvirede u subotu u Novom Sadu, što pokazuje da sve više i bolje sarađujemo".



Mali je rekao da je Mađarska postala treći spoljnotrgovinski partner, posle Nemačke i Kine, a drugig u Evropi i zahvalio Vladi Mađarske na podršci.



Podsetio je da je upravo Vučić definisao kao jedan od prioriteta sigurno snabdevanje energijom građana Srbije i da se upravo i radi na tome.



Mali je istakao da tranzit gasa teče nesmetano i iz pravca Srbije ka Mađarskoj i obrnuto i da će dve zemlje tako i nastaivti.



Kazao je da je čitav niz tema bio na stolu i da se razgovaralo o saradnji Elektroprivrede Srbije i mađarskog energetskog preduzeća MVM i je dogovreno da njihovi predstavnici već naredne nedelje dođu u Beograd i razgovaraju o saradnji i zajedničkom ulaganju u obnovljive izvore energije, zatim u zajedničku nabavku eletrične energije i drugo.



Mali je rekao da zajedno možemo da budemo mnogo jači i dobijemo bolje cene u ovoj energetskoj krizi, kao i da obezbedimo sigurnije snabdevanje energijom i što više umanjili posledice krize u svetu.



Ministar Mali je rekao da je dogovoreno i zajedničko ulaganje u izgradnju intekonektora za transimisju električne energije između dve zemlje, kako bi viškovi mogli da se prenose u Srbiju i Mađarsku po potrebi.



Uskoro će zima i Srbija i Mađarska se na pravi način spremaju za to, naglasio je Mali.



Na pitanje mađarskih medija kako vidi to što je EU predložila šesti paket sankcija Rusiji za emebargo ruske nafte, s obzirom da Srbja nije članica EU, Mali je rekao da se nada da nada će po tom pitanju preovladati razum i da će se odluke donositi tako da se što više umanje negativne posledice tih sankcija.



Na pitanje Tanjuga da li je danas razgovarano o mogućnosti da Srbija i kupuje od mađarske gas tokom zime koji će skladišti gas u Mađarskoj, Mali je rekao da je Srbija dobila veliku saglasnost iz Mađarske i oko snabdevanja gasom i da su obe opcije otvorene, te da se gas može kupovati od njih, ali i od treće strane.



Razumni su da nam daju obe mogućnosti i u narendim danima ćemo se opredeliti.



Sjarto je rekao na pitanje Tanjuga da li je ta zemlja zainteresovana da se pridruži formiranju zajedničke berze struje u priključi Sloveniji i Srbiji, koje to rade zajedno sa evropskom berzom struje, da su zainteresovani da zajednčki nabavljaju energente sa Srbijom, jer to garantuje još veću bezbednost.



Sijarto je rekao da je Mali bio prvi gost u Vladi Mađarske kada su bili izbori u toj zemlji, kao i sada kada je formirana vlada.



Današnji sastanak je dokaz strateške saradnje i prijateljstva dve zemlje. U Ukrajini se odvija rat, a posledice tog rata nas dovode da imamo na svakom polju nesigurnosti i to još više jača značaj saradnje između mađarske i srbje. U vrlo smo sličnoj situaciji zbog geografskog položaja i infrastrkture. Bezbednost snabdevanja energijom je stvarni problem, a ne ideološka fraza. Dogovorili da u ovim kritičnim vremenima kada je snabdevanje energijom dovedeno u pitanje i kritično da obraćamo jedno na drugo još više pažnje i doprirosimo snabdevanju energije i da garantujemo tranzitne linije za transport energenata, naveo je.



Sijarto je rekao da je južni tok, koji ide preko Srbije, veoma značajan za Mađarsku pošto dobijaju 10 miliona kubika gasa dnevno iz pravca Srbije.



To ide bez smetnji i u skladu sa ugovorom, a do sada je preko Srbije izveženo iz Mađarske 450 miliona kubika gasa, rekao je Sijarto.



Dogovorili smo se da Srbji pružmo moguć da koristi mađarska skladišta gasa da bi u Srbiji obezbedili nesmetano snavdevnaje i da od ukupnog kapaciteta više od šest milijardi kubika gasa, ustupe deo Srbiji tokom zime, naveo je Sijarto.



Preneo je da je dogovreno i da se povežu elektromreže dve zemlje, što će trajati u narendih šest do osam godina, kako bi mogla da se razmenjuje struja.



Mali i Sijarto su izrazili očekivanje da će vrlo brzo biti potpisani i sporazumi o današnjim dogovorima.

Autor:
Pošaljite komentar
Savić: Sa Rusijom verovatno kompromis po pitanju gasa

Savić: Sa Rusijom verovatno kompromis po pitanju gasa

24.05.2022. 12:03 12:05