Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dnevnica sezoncima od 1.200 dinara pa do 2.500

25.06.2018. 08:54 08:56
Piše:
Izvor: Dnevnik (Filip Bakić)

Leto je na pragu, ispitni rok na polovini, pa su mnogi mladi ljudi zainteresovani da nađu neki posao da bi zaradili novac za odlazak na more, kupovinu graderobe ili nešto drugo.

To se, zahvaljujući agencijama za zapošljavanje i studentskim zadrugama, može i uraditi, a koliko će se zaraditi zavisi od vrste i težine posla, kao i od vremena koje se provede na radnom mestu. U proseku, satnica je oko 150 dinara, ali se može, za neke teže poslove, popeti i do 250, pa se dnevno može zaraditi od oko 1.200 dinara, ako se na poslu provede osam sati, pa i do 2.500, ako se radi duže.

Iako su sezonski radovi u poljoprivredi u punom jeku, ponuda tih poslova nije velika. Ipak, bilo je potrebe za radnicima za branje malina i višanja, a dnevnice su različite i uglavnom se dogovaraju s poslodavcem. Tako je za branje višanja satnica oko 200 dinara, dok se za branje malina može dogovoriti plaćanje po kilogramu ili po satu. Neki poslodavci obezbeđuju smeštaj i hranu i tada je dnevnica nešto niža. Kako kažu u posredničkim agencijama, za te poslove sve se manje traži radna snaga preko njih, a razlog je u tome što je za obavljanje nekih poslova, posebno u vinogradu, potreban dobro obučen radnik. Zbog toga mnogi poslodavci obuče radnike i nakon toga ih godinama samostalno angažuju. Slično je i kada je u pitanju ponuda poslova u ugostiteljstvu, pošto je vlasnicima restorana i kafića prilikom izbora koga će zaposliti najčešće presudna preporuka i direktan kontakt s kandidatom.

1.200 dinara dnevnica za pomoćne poslove u kuhinji

U studentskim zadrugama veće ponude sezonskih poslova u poljoprivredi nema i ta vrsta angažmana za studente se veoma retko nudi, ali oni koji žele da rade, mogu izabrati nekoliko poslova iz standardne ponude. Po rečima direktorke Studentske zadruge „Pravi pobednik”  Valentine Krstić Budimirović, studentima su na raspolaganju različiti poslovi, a najaktuelniji su deljenje flajera, rad u marektima na popunjavanju rafova, kao i utovar, istovar, dostava. U zavisnosti od težine posla, razlikuju se i zarade, pa se na sat može zaraditi od 150 do 250 dinara.

200 dinara po satu za branje višanja

– Studenata zainteresovanih da rade preko studentske zadruge ima tokom cele godina, posebno kada imaju manje obaveza, odnosno kada nije ispitni rok – kaže Valentina Krstić Budimirović. – Budući da je kraj školske godine, javljaju se i srednjoškolci spremni da rade. Naravno da i za njih ima posla, ali oni ne mogu da rade neke teže poslove pa ih uglavnom angažujemo za deljenje flajera ili rad u marketima.

Po njenim rečima, ponuda poslova za rad u restoranim i kafićima


Traženi radnici u ugostiteljstvu

Tokom leta veoma su traženi radnici u ugostiteljstvu i u zemlji, ali i van nje. To je i razlog što mnogo građana Srbije odlazi na privremeni rad u zemlje koje imaju more, pre svega Hrvatsku, Grčku i Crnu Goru. Naravno, zarade su daleko više nego u Srbiji, na njihovu visinu utiče vrsta posla koji se radi, a svi detalji angažmana dogovaraju se s poslodavcima. Treba reći i da do posla u zemljama Evropske unije lakše dolaze oni koji imaju pasoš neke od zemalja članica. 

Takođe, mnogi odlaze da rade na brodovima, a osim radnika u ugostiteljstvu, na taj korak se odlučuju i muzičari, fotografi, trgovci, kozmetičari...


je veoma skromna, a preko studentskih zadruga uglavnom se angažuju radnici za obavljanje pomoćnih poslova – ispomoć u kuhinji, pranje čaša, prodaja sladoleda i slično, a dnevnica je oko 1.200 dinara.

Slična je ponuda i u Studentskj zadruzi „Omega dil” pa se za deljenje letaka, ispomoć u marketima, čišćenje magacina, selidbe... na sat može zaraditi od 180 do 200 dinara. Nedavno je, po rečima Aleksandre Lipotanović iz te zadrugem, bilo posla i u rasadniku, a tražili su se i radnici za rad u proizvodnji u fabrici, gde je satnica bila 200 dinara.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar