Cene mesa niže posle ograničenja, snabdevenost dobra
U mesarama i marketima snabdevenost svinjskim mesom,ali i drugim mesom je uobičajeno, a i cene su pod konac iste za sve kategorije svinjetine koje su potpale pod odluke vlade o ograničenju cena.
Posle odluke Vlade Srbije da svinjetina pojeftini, potrošači su sada u boljoj poziciji jer su cene ovog mesa bile dostigle 900 dinara i postojali izgledi da koštanje svinjskog mesa nastavi da raste i dalje.
Podsećamo da je Odlukom Vlade Srbije već u petak svinjetina pojeftinila pa je kilogram svinjskog vrata i karea sada 595 dinara kilogram, svinjske plećke 699 dinara, a kilogram svinjskog buta sada je 709 dinara.
U ponudi mesara nalazi se i bekon koji košta 550 dinara kilogram, rebra 790 dinara , kolenica 290 dinara...
Odluku Vlade Srbije da svinjetina pojeftini nisu dobro prihvatili ni trgovci ni tovljači jer svako od njih ima svoju računicu. Cene mesa u mesarama jesu niže, ali cene žive vage, smatraju klaničari, i dalje su visoke. Juče se kilogram žive vage ranjenika kretao od 240 do 270 dinara bez PDV-a, što je klaničarima neprihvatljivo visoka cena.
U Asocijacijistočara Srema i Mačve kažu da su konačno dočekali da ranjenici dostignu koštanje iznad proizvođačke cene i da krenu da pokrivaju gubitke nastale u protekle dve godine, kada su tovljenici bili ispod proizvodne cene, a cene mesa u mesarama išle nagore. Zato sada tovljenika nema jer je stočni fond uništen, a uvoz je trenutno zaustavljen, jer je i u okolnim zemljama živa mera svinja poskupela.
Uprkos nesuglasicama na relaciji tovljači – klaničari ponuda i tražnja sada se kreću u granicama primereno letu i sezoni godišnjih odmora kada klanice u većim količinama isporučuju ove namirnice hotelima i restoranima u turističkim centrima…
Mada je dobar deo potrošača na godišnjim odmorima, prodavci navode da se meso kupuje i da pri odabiru, osim što se gleda u novčanik, pazari meso naspram kvaliteta.
- Meso se jede bez obzira na visoke dnevne temperature i traži se najviše sveža svinjetina, a pri izboru namirnice gleda se izgled mesa - kažu prodavci.
Već tri meseca, ističu prodavci, cene piletine nisu se menjale, a ponuda je standardna. Klaničari delove pilića razdvajaju i svaki posebno prodaju, nudeći piletinu sa kostima i bez kostiju.
Kilogram celog pileta je oko 300 dinara, ali se može kupiti i rolovano pile za blizu 700 dinara, bataci sa kostima koštaju oko 350 dinara, a bez kostiju blizu 470 dinara, a krilca su oko 260 dinara. Kilogram belog mesa košta oko 500 dinara.
Iznutrice su jeftinije, kilogram želudaca je svega 200 dinara, ali je yigerica skuplja oko 320 dinara.
Jutenina je poskupela još pre nekoliko meseci i oko visine koštanja tog mesa nije se dizala galama, zbog problema koje prate tov.
Kilogram junećeg buta košta oko 1.240 dinara, bifteka 2.900 dinara, rozbratne 905 dinara, a juneća rebra su oko 780 dinara. Pojedine mesare prodaju samo juneće meso bez kostiju za oko 1.100 dinara.
Z. Delić